MagazinoΓαστρονομία

«Μεκίλα …» η Τεκίλα της Αμοργού φτιαγμένη απο άγριο φραγκόσυκο κερδίζει τίτλους και «οπαδούς»

Ο ποτοποιός Αντώνης Βεκρής φτιάχνει τεκίλα στην όμορφη Αμοργό χρησιμοποιώντας τα άγρια αμοργιανά φραγκόσυκα.

Το εγχείρημα του αρχίζει να  κατακτά  και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του μεξικάνικου ποτού.

Η ποιότητα και η γεύση του ΜΕΚΙΛΑ οφείλεται στο ότι παράγεται  από ένα άγριο φρούτο το φρούτο του κάκτου της φραγκοσυκιάς και όχι από τον ίδιο τον κάκτο όπως τα ποτά του Μεξικού.

Μυστικά για την παρασκευή της Μεκίλας σύμφωνα με τον κ Αντώνη Βεκρή είναι η μικρή παραγωγή αλλά το μεγάλο μεράκι

Ελληνική «τεκίλα» από…φραγκόσυκα. Πώς προήλθε αυτή η ιδέα και τι αποδοχή έχει;

«Σαν ποτοποιός που είμαι, γνωρίζω, ότι η τεκίλα παράγεται στο Μεξικό, από ένα κάκτο που λέγεται Αγαύη.Καθώς  ήμουν στο νησί μου την Αμοργό και βλέποντας τις φραγκοσυκιές που υπάρχουν σε άφθονες  σε άγριο επίπεδο σκέφτηκα όπως οι μεξικανοί φτιάχνουν ποτό από τον κάκτο αγαύη να φτιάξω και εγώ ένα ποτό από τα φρούτα του κάκτου της φραγκοσυκιάς, τα φραγκόσυκα. Έλεγα στους συμπατριώτες μου, ότι όπως οι μεξικανοί έφτιαξαν την τεκίλα έτσι και εγώ θα φτιάξω την Αμοργιανή τεκίλα και γελούσαν.

Ζήτησα λοιπόν από το γενικό χημείο του κράτους, που με εποπτεύει, να μου δώσει την άδεια να αποστάξω φραγκόσυκα και αν είναι απόσταγμα καλό, να φτιάξω ποτό. Το χημείο μου έδωσε την άδεια, να παράγω 10 λίτρα, να το αναλύσουν και αν είναι καλό, να μου δώσουν την άδεια για παραγωγή, για να το διαθέσω στο κοινό. Οι αναλύσεις του χημείου έδειξαν, ότι το απόσταγμα από τα φραγκόσυκα ήταν πρώτης ποιότητας και με προέτρεψαν να ιδρύσω αποσταγματοποιία, για να αποστάξω νόμιμα τα φραγκόσυκα, να πληρώνω τους φόρους οινοπνεύματος στο κράτος και να το διαθέσω, να πωλείται στα καταστήματα.

Από το 2008 έως το 2012 πάλευα με την γραφειοκρατία, για να πάρω την άδεια να αποστάξω φραγκόσυκα.Η αιτία της καθυστέρησης, όπως με ενημέρωναν οι υπάλληλοι του γενικού χημείου του κράτους, ήταν ότι δεν υπήρχε ούτε νόμος ούτε κανόνες για την απόσταξη φραγκόσυκου, αφού μέχρι τότε κανένας ποτοποιός δεν είχε κάνει τέτοια άδεια στο ελληνικό κράτος»

Η Ελληνική «τεκίλα» της Αμοργού έχει αποσπάσει πολλά βραβεία ποιότητας.

Για την ιστορία η ποτοποιία του κ Αντώνη Βεκρή ξεκίνησε την καριέρα της το 2003 φτιάχνοντας το πρώτο ρακόμελο στην Ελλάδα το ΑΜΟΡΓΙΟΝ .

«Μέχρι τότε κανένας ποτοποιός δεν είχε σκεφτεί να κάνει ποτό το βραστάρι που πίναμε όταν πονούσε ο λαιμός μας» λέει ο ίδιος .

Το ΡΑΚΟΜΕΛΟ πήρε  3 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και το καθιερώσαμε όπως λέει ο κ Βεκρής στα Ρακόμελαδικα σε όλη την Ελλάδα .

Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις να δημιουργούνται νέα προιόντα  απο ανθρώπους με μεράκι που αγαπούν τον τόπο τους και …τον ταξιδεύουν μεσα απο αυτά σε κάθε γωνιά της γής.

👉Aκολουθήστε την σελίδα μας στο facebook

https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button