ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μαρουσάκης: Επιφυλάξεις για το εάν έρχεται καύσωνας


Ο γνωστός μετεωρολόγος του OPEN 
Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του κρατά αποστάσεις από τις τελευταίες  προγνώσεις για επερχόμενο καύσωνα. Όπως λέει, υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο, με βάση τον ορισμό του καύσωνα.

Θα υπάρξει ένα θερμό κύμα, όπως αναφέρει, ωστόσο δεν ξέρουμε με βεβαιότητα εάν αυτό θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Μάλιστα έκανε και ένα καυστικό σχόλιο αναφέροντας πως ίσως οι μετρήσεις τις επόμενες μέρες προέρχονται από Εκτός « τσιμεντοσταθμούς ή θερμόμετρα κινητών, αυτοκινήτων κτλ».

Τονίζει  επίσης πως το σημαντικό είναι να προσέξουμε τον κίνδυνο πυρκαγιών τις επόμενες μέρες.

Ας δούμε αναλυτικά την ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσακη:

«ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ?

Αυτή είναι μία από τις απορίες που προσπαθεί να βρει απάντηση τις τελευταίες αρκετές ημέρες μιας και στην εποχή της τεχνολογίας και της επιστήμης, αρκετοί θα έχετε δει στα αυτοματοποιημένα προϊόντα πρόγνωσης του καιρού κι όχι μόνο, τον υδράργυρο να ανεβαίνει αρκετά προς το τέλος της άλλης εβδομάδας και σαφώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σχετικό άγχος σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού ως προς την ζέστη ή ακόμα ακόμα και σε όσες όσους η εργασία τους – δραστηριότητά τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τη λύση αυτού του γρίφου μήπως και μπουν τα πράγματα σε μια πιο ορθή ροή και ξεγλιστρήσουμε από τον φόβο ή τον πανικό που μπορεί να προκαλεί σε κάποιες – κάποιους ο όρος “καύσωνας”.

1. Ο όρος καύσωνας δημιουργήθηκε για να περιγράψει την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για εμπειρικό ορισμό που μπορεί να μεταβάλει το νόημά του από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και από τόπο σε τόπο.

Για τη χώρα μας, μια τέτοια χρήση του όρου θα ήταν ορθή όταν πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:

– Το θερμό κύμα να έχει μια διάρκεια άνω των τριών ή τεσσάρων ημερών, δεδομένου ότι η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό λειτουργεί αθροιστικά.

– Το θερμό κύμα να εξελίσσεται σε μεγάλη έκταση, προκειμένου να σχετίζεται με τη συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας κι όχι λόγω τοπικών συνθήκων που μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχα αποτελέσματα.

– Η θερμοκρασία να εμφανίζει μικρή κύμανση μέσα στην ημέρα παράγοντας που σχετίζεται με τη δυσφορία.

– Για τα μεγάλα αστικά κέντρα η μέγιστη θερμοκρασία θα πρέπει να ξεπερνά τους 39° και η ελάχιστη να μην πέφτει κάτω από τους 29° με 30°.

– Στις υπόλοιπες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα πρέπει να ξεπερνά τους 38° με την ελάχιστη να μην πέφτει κάτω από τους 26° με 27°.

– Η θερμοκρασία να υπολογίζεται υπό σκιά και να τηρούνται τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός οργανισμός.

Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στην εποχή που πλέον οι “τσιμεντοποιημένοι” αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί, τείνουν ολοένα και περισσότερο να αντικαταστήσουν τους μέχρι τώρα πιστοποιημένους Μετεωρολογικούς σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση τιμών με παλαιότερα έτη μιας και παραβιάζονται βασικές επιστημονικές αρχές και που έχουν να κάνουν με τη μέτρηση μιας παραμέτρου.

2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ

Με τη χρονική απόσταση να είναι αρκετά μεγάλη μέχρι και την έναρξη αυτού του καιρικού γεγονότος που σημαίνει ότι και η αβεβαιότητα είναι και αυτή με τη σειρά της σχετικά μεγάλη τουλάχιστον για τον καθορισμό των λεπτομερειών, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την όλη κατάσταση προγνωστικά.

Στο πρώτο μας διάγραμμα απεικονίζεται η πορεία της θερμοκρασίας σε ένα ύψος μέσα στην ατμόσφαιρα περί τα 1500 μέτρα και αυτό το ύψος δεν επιλέγεται τυχαία, δεν έχει νόημα όμως να αναλύσουμε εδώ τους λόγους.

Σε αυτό το διάγραμμα μπορούμε να διακρίνουμε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση ξεκινά κοντά στις 12 του μήνα όπου με το μπλε βέλος βλέπουμε την ανοδική πορεία του υδραργύρου η οποία δείχνει να κορυφώνεται γύρω στις 16 του μήνα. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει παρατηρώντας τη λευκή καμπύλη η οποία αποτελεί και το μέσο “δρόμο” των 30 σεναρίων που χρησιμοποιούνται από το προγνωστικό μοντέλο. Οι υπόλοιπες καμπύλες με τα διάφορα χρώματα μας δείχνουν το κάθε σενάριο.

Μια άλλη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι μέχρι και τις 16 περίπου του μήνα, τα διάφορα σενάρια βρίσκονται κοντά στη λευκή γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σχετικά μικρή αβεβαιότητα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1

Σχεδόν βέβαιη η άνοδος της θερμοκρασίας από την Τρίτη με Τετάρτη περίπου και μέχρι την Κυριακή. Η μέγιστη επικρατούσα θερμοκρασιακή τιμή είναι οι 38° με 39°.

Αν συνεχίσουμε την ανάγνωση του διαγράμματος και δούμε προς το μπλε βέλος θα παρατηρήσουμε ότι μετά και την άλλη Κυριακή τα σενάρια θέλουν σε ποσοστό άνω του 50% των σεναρίων πτώση της θερμοκρασίας. Γι αυτό βλέπουμε και τη λευκή καμπύλη που αποτυπώνει το μέσο δρόμο να αρχίζει να κατηφορίζει. Παρατηρούμε ταυτόχρονα όμως ότι ανοίγει και η ψαλίδα των υποσεναρίων γύρω από την λευκή καμπύλη οπότε και αυξάνει και η αβεβαιότητα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2

Μετά και τις 16 περίπου του μήνα ο ζυγός κλείνει προς σταδιακή υποχώρηση του κύματος ζέστης η αβεβαιότητα όμως είναι μεγάλη. Μπορεί πάνω από τα μισά σενάρια να δείχνουν αυτό, δεν φτάνουμε όμως σε ικανοποιητικό ποσοστό για να το υποστηρίξουμε απόλυτα.

Άρα για το τι θα γίνει μετά τις 16 ΥΠΟΜΟΝΗ!!!!

3. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΣΑΝ ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Τόσο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που υπολογίζονται κοντά στους 38° με 39° όσο και ως προς την διάρκεια, είμαστε οριακά. Αν δε δούμε και τον χάρτη των χαμηλών θερμοκρασιών, θα δούμε ότι δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό το κύμα σαν καύσωνας, πόσο μάλλον με ισχύ και διάρκεια.

Οι δύο επόμενοι χάρτες αποτυπώνουν τα όσα λέμε.

4. ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ

Μπορεί αυτό το ισχυρό θερμό κύμα να δράσει με ένταση και με διάρκεια προς τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο, κινούμενο όμως πιο ανατολικά θα αντιμετωπίσει την αντίσταση του φυσικού κλιματιστικού που ακούει στον όρο μελτέμι. Αυτό αποτυπώνεται στους δύο τελευταίους χάρτες μας.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Συνοψίζοντας τις παραπάνω σκέψεις φαίνεται πως τις επόμενες ημέρες θα οδηγηθούμε σε ένα θερμό κύμα το οποίο μέχρι κι εκεί που η αβεβαιότητα μας το επιτρέπει φαίνεται να κρατά περίπου 4 ημέρες. Μετά οι ενδείξεις θέλουν υποχώρηση αλλά οι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ. Οπότε υπομονή για το μετά!

Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η Κλιματολογία για τις ημέρες που θα λάβει χώρα αυτή η θερμή εισβολή δίνει μέση μέγιστη περίπου 34° με 35° βαθμούς, μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 38° ή 39° θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτό το κύμα σαν μέτριας έντασης τοπικά ίσως και προς ισχυρής.

Για να μην κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί περισσότερο στον κίνδυνο πυρκαγιάς κι όχι τόσο στις μέγιστες θερμοκρασίες, μιας και τέτοια θερμά κύματα είναι απολύτως φυσιολογικά για τις ημέρες που βρισκόμαστε. Εκτός βέβαια και αν οι μετρήσεις που θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες προέρχονται από τσιμεντοσταθμούς ή θερμόμετρα κινητών, αυτοκινήτων κτλ.

Και ναι όταν θα βρίσκεσαι κάτω από τον ήλιο αυτή τη θερμοκρασία θα δέχεσαι, τη δεχόσουν όμως και στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις θερμοκρασιακές τιμές που γίνονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και που με αυτές τις τιμές μέχρι στιγμής έχουμε βγάλει τα όποια συμπεράσματά μας για τον καιρό και το κλίμα.

Μην προσπαθούμε να συγκρίνουμε κεράσια με καρπούζια. Φρούτα και τα δύο, διαφορετικής φιλοσοφίας όμως.

Όμορφο Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους!».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button