Μαραθώνιος Αθήνας 2022: μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού
Ο Μαραθώνιος δρόμος έχει τις καταβολές του στο έπος της Μάχης του Μαραθώνα το 490 π.Χ. και τη διαδρομή των 42,195 χλμ. που διήνυσε ο ηρωικός οπλίτης – ημεροδρόμος Φειδιππίδης, για να φέρει στην Αθήνα το χαρμόσυνο νέο της νίκης και να αναφωνήσει το «Νενικήκαμεν», λίγο πριν ξεψυχήσει, αναδεικνύοντας έτσι το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης και εμπνέοντας μέχρι και σήμερα αθλητές από όλο τον κόσμο!
Την ιδέα για τη γέννηση του Μαραθωνίου δρόμου ως αγωνίσματος, είχε ο Γάλλος γλωσσολόγος και ελληνιστής Michel Breal, φίλος του βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν, Γάλλου παιδαγωγού και ιστορικού, που έγινε ευρύτερα γνωστός ως ιδρυτής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και «πατέρας» των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η πρότασή του ήταν να κληθούν οι σύγχρονοι ήρωες του κλασικού αθλητισμού να διανύσουν την απόσταση που έτρεξε ο γενναίος ημεροδρόμος Φειδιππίδης, κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896 στην Αθήνα. Η ιστορία του Μαραθωνίου, λοιπόν, ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου του 1896, καθώς τότε διεξάγονταν οι Προκριματικοί Αγώνες, από τους οποίους θα προέκυπταν οι έξι αθλητές που θα εκπροσωπούσαν την Ελλάδα στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής.
Η διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αφού εξελίσσεται από την ιστορική εκκίνηση μέχρι το εμβληματικό Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά ένα πολιτιστικό γεγονός με κοινωνικές προεκτάσεις.
Περισσότεροι από 45.000 δρομείς συμμετέχουν σε όλες τις αποστάσεις, και πολλές ακόμη χιλιάδες κατά μήκος της διαδρομής και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Οι πρώτοι δρομείς εκκίνησαν από τον Μαραθώνα σήμερα τέσσερα λεπτά μετά τις 9:00 και αφού έδωσαν τον όρκο του αθλητή και της αθλήτριας, που εκφώνησε η Κατρίν Ασημακοπούλου.
Πλήθος επωνύμων έλαβαν μέρος και στη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων.Ο Νέστος Κολιός και η Μαρία Κάσσου ήταν οι πρώτοι αθλητές που πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο, στον αγώνα δρόμου των 5 χιλιομέτρων .