Κύθνος : μεγάλη ισραηλινή τουριστική επένδυση στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ξενία»
Η ιστορία των λουτρών
Η μεγάλη ισραηλινή τουριστική επένδυση με το όνομα «Genesis of The Royal Baths of Kythnos» του Αμπρααμ Ραβίντ, Ισραηλινού επιχειρηματία θα δώσει πνοή στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ξενία» της Κύθνου και τις ιαματικές πηγές.
Η επένδυση, που αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας.Οι εργασίες για την υλοποίηση του 5άστερου project αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το τέλος της θερινής σεζόν».
Μακέτα της νέας επένδυσης©ologramma-architects.com/portfolio/the-thermal-springs-luxury-villas/
Η συγκεκριμένη επένδυση σε αυτό το εμβληματικό ακίνητο της Κύθνου, είναι πολύ σημαντική καθώς το κτίριο ρήμαζε για πολλά χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες αξιοποίησης .
Επίσης η επένδυση περιλαμβάνει την δημιουργία ενός ανοιχτού δημόσιου πάρκου, αλλά και την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, καθώς ο επιχειρηματίας έχει αγοράσει πίσω από το Ξενία ένα ακόμη οικόπεδο, συνολικής έκτασης περί τα 14 στρέμματα.
Στα αρχιτεκτονικά σχέδια ο επενδυτής μελλοντικά σκοπεύει να δημιουργήσει ίσως και μία μεγάλη μαρίνα, που θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Λουτρών.
Τα δικαιώματα αξιοποίησης του ιστορικού Ξενία Κύθνου πέρασαν και επίσημα στην εταιρεία Xenia Kythnos, στον Ισραηλινού επενδυτή και της γυναίκας του, έπειτα από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ το 2022, για 99 ολόκληρα χρόνια, έναντι περίπου 2,86 εκατ. ευρώ.
Ο κ Ραβίντ τόνισε κατά το παρελθόν ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα είναι η αφορμή ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για άλλες επενδύσεις στο νησί.
Στον ίδιο επιχειρηματία ανήκει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Victory, με πάνω από 3.000 εργαζομένους και έδρα στο Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 και δραστηριοποιείται πλέον και στον τομέα της χονδρικής τροφίμων.
Η ιστορία των λουτρών
Η Κύθνος έχει μακρά ιστορία στις ιαματικές πηγές και τη λουτροθεραπεία. Στους νεότερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, Θερμιά, από τις ζεστές ιαματικές πηγές οι οποίες βρίσκονται στο γραφικό όρμο των Λουτρών, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Ιστορικά αναφέρεται ότι το 1836 έφτασε στην Κύθνο ο βασιλικός αρχιτέκτονας Κρίστιαν Χάνσεν, ο οποίος έφτιαξε τα σχέδια του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών με μαρμάρινους λουτήρες, ενώ από το 1845 η βασίλισσα Αμαλία μετέβαινε για λουτροθεραπεία στο νησί, γι’ αυτό και το ακίνητο έχει ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία.Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ερνστ Τσίλερ την περίοδο 1871-1891 και έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, καθώς αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία των Λουτρών Κύθνου. Η κατασκευή του υδροθεραπευτηρίου εκτιμάται ότι έγινε μετά από παρότρυνση της βασίλισσας Αμαλίας. Οι τελευταίες αλλαγές και προσθήκες στο κτίριο πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1964-1970.