MουσείαΑΠΟΨΕΙΣ

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα φέρει στη λειτουργία τους το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Λόγω της 24ωρης απεργίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κλειστά  θα παραμείνουν σήμερα τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα φέρει στη λειτουργία τους το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου δεν θα δέχονται επισκέπτες λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαμαρτυρόμενος για το σχέδιο νόμου, που τίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, και αφορά στην αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας τους μέσω της μετατροπής τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν προγραμματίσει για σήμερα συγκεντρώσεις, στις 11.30 π.μ. στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και στις 12.00 στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου αντίστοιχα ενώ έχουν προκηρύξει δύο ακόμη κυλιόμενες απεργίες, την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου με σκοπό μη διεξαγωγή των προγραμματισμένων συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στο νέο νόμο και μέχρι την έκδοση της απόφασης δεν θα αναγνωρίζει την ισχύ του.

Τί θα αλλάξει στα Μουσεία με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που έρχεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο επί πολλές δεκαετίες καθεστώς λειτουργίας των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων μουσείων της χώρας, μέσα από τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως είναι, δηλαδή, το Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν στο διοικητικό καθεστώς των συγκεκριμένων μουσείων. Δεν θα διοικούνται πλέον αποκλειστικά από διευθυντές αρχαιολόγους – δημοσίους υπαλλήλους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα αλλά από μεικτά διοικητικά συμβούλια που θα ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού, χωρίς την προϋπόθεση να είναι αρχαιολόγοι. Συγκεκριμένα τρία μέλη του Δ.Σ θα είναι προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών και δύο θα προέρχονται από το υπουργείου Πολιτισμού. Ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα ορίζονται προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει για την επιτυχημένη επαγγελματική και κοινωνική τους δραστηριότητα. Σε αυτό το επταμελές Δ.Σ θα απευθύνεται ο γενικός διευθυντής των μουσείων προκειμένου να λάβει έγκριση για κάθε θέμα που σχετίζεται με τη λειτουργία τους.

Επίσης, με το νέο καθεστώς τα πέντε μουσεία θα διαχειρίζονται τα ίδια τους πόρους που εισπράττουν από εισιτήρια, πωλητήρια, εκδηλώσεις κτλ, τα οποία μέχρι σήμερα εισπράττονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π), και μέσω αυτών προβλέπεται να αυτοχρηματοδοτούνται.

Τι πιστεύει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε αντιδράσει εξ αρχής αρνητικά στην αλλαγή καθεστώτος των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας διαμαρτυρόμενος πως «υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί στη διάλυσή της».

Εκφράζει παράλληλα την άποψη πως «τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία θα μετατραπούν σε κυβερνητικά υποχείρια καθώς η υπουργός θα επιλέξει και θα διορίσει τα Διοικητικά Συμβούλια και τους Γενικούς Διευθυντές, χωρίς να τίθενται ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να διοριστεί κάποιος/α μέλος στο Δ.Σ. μεγάλου αρχαιολογικού Μουσείου της χώρας.»

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη διάταξη του σχεδίου νόμου που επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό και κυρίως την ίδρυση παραρτημάτων των μουσείων εκτός ελληνικών συνόρων η οποία, όπως εκτιμά, «ανοίγει τον δρόμο για νέες επαίσχυντες συμφωνίες τύπου Συλλογής Στερν και ανταλλαγές «ένα προς ένα» εκθεμάτων από τα ελληνικά Μουσεία με αρχαιοκαπηλικά ευρήματα Μουσείων του εξωτερικού».

👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button