ΑΠΟΨΕΙΣ

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα, η πρόσφατη ανακάλυψη φοιτητών του ΑΠΘ

Σημαντικές ανακαλύψεις έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιεί η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους.

Ένας μαρμαροστρωμένος δρόμος στην επιφάνεια του οποίου εντοπίστηκε νόμισμα (χάλκινος φόλλις) του αυτοκράτορα Λέοντος Στ’ (886-912), μια πλατεία, ένα διακοσμημένο οικοδόμημα και το πιο σπουδαίο, η κεφαλή ενός άνδρα με πλούσια κόμη την οποία επιστέφει ένα στεφάνι από φύλλα δάφνης.

Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η ωραία αυτή κεφαλή ανήκει σε άγαλμα του θεού Απόλλωνα.

Όπως και το άγαλμα του Ηρακλή που η έρευνά του 2022 έφερε στο φως, και αυτή η κεφαλή χρονολογείται κατά τον 2ο ή αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και πιθανώς κοσμούσε την κρήνη, η οποία έλαβε την τελική της μορφή κατά τον 8ο έως τον 9ο αιώνα.Η περιοχή ανασκαφής της περιόδου 2023: η νότια κύρια οδός (decumanus) και η πλατεία.

Σημαντικές ανακαλύψεις που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιεί η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ναταλίας Πούλου και με άμεσους συνεργάτες, τον επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αναστάσιο Τάντση καθώς και τον ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αριστοτέλη Μέντζο. Στην ανασκαφή συμμετείχαν και 15 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Πιο συγκεκριμένα η ανασκαφή συνεχίστηκε από την περσινή έρευνα, ανατολικά της νότιας κύριας οδού (decumanus) στο σημείο που συναντά τον βόρειο άξονα της πόλης (τη λεγόμενη «Εγνατία»). Το εύρημα αυτό ενισχύει την υπόθεση που είχαμε διατυπώσει το 2022 σχετικά με τον τρόπο διακόσμησης των δημόσιων χώρων στις σημαντικές πόλεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μεταξύ των οποίων και οι Φίλιπποι. Έχει γίνει γνωστό από τις πηγές αλλά και από τα αρχαιολογικά δεδομένα ότι στην Κωνσταντινούπολη αγάλματα κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου κοσμούσαν κτήρια και χώρους δημόσιας χρήσης έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

Η ανασκαφή θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Πηγή: elculture.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button