ΑΠΟΨΕΙΣ

Καύσωνας και πεζοπορία – τρεις θάνατοι πεζοπόρων στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Ακόμη δεν έχουμε φτάσει ούτε τη μέση του Ιουνίου και ήδη στην Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες είναι ήδη ασυνήθιστα υψηλές, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμη δύο αγνοούνται μετά από διαδρομή πεζοπορίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Εκτός από τον παρουσιαστή του Βρετανικού BBC Μάικλ Μόσλεϊ που βρέθηκε νεκρός στη Σύμη το πρωί της Κυριακής (09.06.2024) μετά από αρκετές ημέρες έρευνας και η υπόθεσή του έγινε το κύριο θέμα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, παρόμοιες ήταν και οι περιπτώσεις του Ολλανδού τουρίστα στο Ρέθυμνο και μιας 70χρονης γυναίκας στη Σητεία.

Ταυτόχρονα, από την Κυριακή (09.06.2024) δεν υπάρχει κάποιο νεότερο για έναν 74χρονο Ολλανδό που εξαφανίστηκε στη Σάμο και από την Τρίτη αναζητείται ένας 59χρονος Αμερικανός στην Αμοργό. Όλοι οι αγνοούμενοι αποφάσισαν να πεζοπορήσουν υπό ακατάλληλες καιρικές συνθήκες και ορισμένοι ακόμα και σε ακατάλληλες ώρες.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την πεζοπορία ως τρόπο άσκησης και επαφής με τη φύση. Όμως πριν ξεκινήσουμε μια τέτοια εμπειρία πρέπει να λάβουμε υπόψη βασικά μέτρα ασφαλείας ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή πορεία μας και κυρίως την επιστροφή μας.

Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία μας, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν προγραμματίζουμε εκδρομές σε ανοικτούς χώρους.

Η πεζοπορία μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη σε περιπτώσεις υψηλής θερμοκρασίας, καθώς οι ειδικοί υπογραμμίζουν συνεχώς ότι ο καύσωνας μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας και να προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις κατά την άσκηση.

Η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα την οποία αρκετοί την κάνουν μόνοι τους και καταβάλουν και μεγάλη προσπάθεια και φέρουν τον οργανισμό τους σε έντονη άσκηση.Να τονίσουμε ότι αρχικά είναι ασφαλέστερο να περπατάτε σε ζευγάρια ή σε μια ομάδα.

Πάντοτε να ενημερώνετε κάποιον που δεν συμμετέχει στην πεζοπορία σας πού πηγαίνετε, την προβλεπόμενη διαδρομή σας και πότε περιμένετε να επιστρέψετε.

Αν τελικά χαθείτε, οι πληροφορίες αυτές μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά στον ταχύτερο εντοπισμό σας.

Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας έναν χάρτη και να ξέρετε πώς να προσανατολίζεστε. Σε πολλές περιοχές της η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να είναι σποραδική ή ανύπαρκτη, οπότε μην βασίζεστε στη χρήση του GPS του τηλεφώνου σας.

Ελέγχετε πάντα τις προβλέψεις, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές του καιρού. Εάν βρίσκεστε σε περιοχή επιρρεπή σε καταιγίδες, ο πιθανός τραυματισμός από κεραυνό ακόμη και το καλοκαίρι πρέπει οπωσδήποτε να είναι στα υπόψιν σας. Οι καλοκαιρινές καταιγίδες τα γνωστά «μπουρίνια» συνήθως χτυπούν το απόγευμα, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο κάνοντας πεζοπορία νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ενυδατωθείτε καλά. Κατά τη διάρκεια κάθε είδους άσκησης -ιδιαίτερα της πεζοπορίας, η οποία συχνά απαιτεί αρκετή προσπάθεια- φροντίστε να πίνετε επιπλέον νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνετε από την εφίδρωση. Σε μια ζεστή μέρα, μπορεί να μην καταλάβετε ότι ιδρώνετε αν φυσάει αέρας. Δώστε προσοχή σε τυχόν πινακίδες ή ειδοποιήσεις που συμβουλεύουν τους πεζοπόρους για το πόσο νερό είναι καλύτερο να μεταφέρουν.

Ο ρόλος της υγρασίας είναι σημαντικός .Η  θερμοκρασία τον Ιούλιο σε ορεινές περιοχές μπορεί να είναι μόνο στους 28 βαθμούς όμως τα επίπεδα της υγρασίας συνήθως κυμαίνονται γύρω στο 75% .Αυτό σημαίνει ότι ο ιδρώτας σας εξατμίζεται πιο αργά, οπότε ο φυσικός μηχανισμός ψύξης του σώματός σας δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά. Φροντίστε να ξεκουράζεστε και να ενυδατώνεστε αν αρχίσετε να αισθάνεστε υπερθέρμανση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button