MagazinoΤΑΞΙΔΙΑ

Καβάλα μια πόλη που σε γοητεύει

Ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Καβάλα είναι μια υπέροχη πόλη που συνδυάζει όλα όσα μπορούν να συγκινήσουν έναν απαιτητικό επισκέπτη. Η γεωγραφική της θέση, το φυσικό της λιμάνι αλλά και η γειτνίαση με το Παγγαίο όρος με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά  την καθιστούν μία από τις πιο σημαντικές παραλιακές πόλεις της Ελλάδος.

Η Καβάλα είναι η αρχαιότερη πόλη με λιμάνι στη Βόρεια Ελλάδα, με μακρά ιστορία που καθρεφτίζεται στο σημερινό πρόσωπό της και στις ιστορίες που έχει να αφηγηθεί.

Αξιοθέατα.

 Η Παλιά πόλη «η Παναγιά» όπως είναι γνωστή , είναι ίσως το πιο γραφικό και όμορφο κομμάτι της Καβάλας.

Το γεγονός ότι είναι χτισμένη αμφιθεατρικά χαρίζει, σχεδόν από παντού, απίστευτες εικόνες της πόλης από ψηλά που κόβουν την ανάσα. Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα σπίτια με τους ξύλινους εξώστες, οι πολύχρωμες αυλές και η όλη αύρα της περιοχής θα σας μαγέψουν.
Εκεί θα βρείτε μάλιστα και κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης όπως το Φρούριο, τις Καμάρες, το Ιμαρέτ, το «κονάκι» του Μωχάμετ Άλη, το συγκρότημα του Χαλίλ Μπέη και τον Ιερό Ναό της Παναγίας.


Το Ιμαρέτ
είναι ένα τεράστιο (4.200 τ.μ ) οικοδόμημα το όποιο χρησίμευε ως θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το συγκεκριμένο μάλιστα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής και σπάνιο δείγμα της στην Ευρώπη. Χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα επί κυριαρχίας του Μωχάμετ Άλη και διέθετε μια αγορά, ένα τζαμί και άλλα αγαθοεργά ιδρύματα. Μετά την απελευθέρωση της πόλης χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει πρόσφυγες, ενώ αργότερα λειτούργησε ως μουσείο, καφετέρια και εστιατόριο. Από το 2001 έχει μετατραπεί σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας στο είδος του. Λειτουργεί με την σημερινή του μορφή από το 1963 και φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Μουσείο Καπνού :Ο καπνός έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης της Καβάλας στις αρχές του 19ου αιώνα και φυσικά δεν γινόταν να μην υπάρχει ένας χώρος αφιερωμένος σε αυτόν. Το συγκεκριμένο θεματικό μουσείο είναι αρκετά ιδιαίτερο και μοναδικό, ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα του είδους. Στους χώρους του θα βρείτε αντικείμενα και αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού, την αγροτική κι εμπορική επεξεργασία του, τα βιομηχανικά καπνικά προϊόντα και τα εκθεσιακά δείγματα καπνού.

 Το Δημαρχείο της Καβάλας δεν είναι αυτό που λέμε ένα τυπικό ελληνικό Δημαρχείο. Η αρχιτεκτονική του θυμίζει ευρωπαϊκό κάστρο, κάτι όχι περίεργο αν αναλογιστεί κανείς ότι άνηκε στον Ούγγρο καπνέμπορο Pierre Herzog. Το για πολλούς πιο εντυπωσιακό κτίσμα της πόλης, χτίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1890 σε γοτθικό ρυθμό, ενώ από το 1937, όταν και αγοράστηκε από το Δήμο Καβάλας, στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης.

Tα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίρια της οδού Κύπρου.

Η αρχαία πόλη των Φιλλίπων

Μόλις μια ανάσα λοιπόν από την Καβάλα συναντάμε έναν απο τους σημαντικότερους  αρχαιολογικούς  χώρους  της Ανατολικής Μακεδονίας, ο οποίος από το 2016, ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για μια περιοχή που κατοικείται αδιαλείπτως από την νεολιθική εποχή, όπως μαρτυρούν ευρήματα σκαλισμένα σε πέτρα. Η ιστορία του οικισμού των Φιλίππων αρχίζει στα 360/359 π.Χ. όταν άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη, τις Κρηνίδες. Όταν το 356 π.Χ. απειλούνταν από τους Θράκες, ζήτησαν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκείνος, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την κατέλαβε, την οχύρωσε και τη μετονόμασε σε Φιλίππους. Λόγω της θέσης της (από εκεί περνούσε η κύρια οδική αρτηρία της Εγνατίας οδού), η πόλη ήταν πάντα το μήλον της έριδος μεταξύ των μοναρχών της εκάστοτε εποχής. Μετά την ιστορική μάχη των Φιλίππων (το 42 π.Χ) μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αποικία και αποικίστηκε από Ρωμαίους βετεράνους στρατιώτες, δύο φορές! Η ιστορία των Φιλλίπων όμως δεν σταματά εδώ. Μεταξύ 49 και 50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος επισκέπτεται την περιοχή, ιδρύει την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία και βαφτίζει την πρώτη Χριστιανή της Ευρώπης. Φυσικά αυτό δε πέρασε απαρατήρητο από τους Ρωμαίους, οι οποίοι τον θεώρησαν επικίνδυνο και τον φυλάκισαν.

 


Ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.

Στην Καβάλα όλες τις εποχές του χρόνου περνάς καλά.Είναι μια πόλη «παρεΐστικη» με ανθρώπους που ξέρουν να χαίρονται τις αυθεντικές ομορφιές της.

Παγγαίο

Παραλίες

Αμμόλοφοι

Καλαμίτσα
Το καλοκαίρι έχει την δυνατότητα να κολυμπήσει κάποιος σε υπέροχες παραλίες  αφού η Καβάλα διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή, περίπου 80 χιλιόμετρα, που περνάει από το κέντρο της πόλης και απλώνεται δυτικά και ανατολικά της.

Μπάτης


Σε αυτή την ακτογραμμή θα βρείτε κάποιες από τις κορυφαίες παραλίες της χώρας. Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι τα καταγάλανα νερά, η ψιλόκοκκη άμμος και το γεγονός ότι όλες μπορείτε να τις προσεγγίσετε εύκολα, αφού είναι χτισμένες ως επί των πλείστων σε μεγάλους οικισμούς. Κάποιες από τις πιο διάσημες είναι οι Αμμόλοφοι, η Αμμόγλωσσα, η Καλαμίτσα, η Μπάτης, η Τόσκα, το Περιγιάλι και η παραλία της Ν. Περάμου.

Φαγητό

Αναμειγνύονται τα τοπικά προϊόντα της και τις τεχνικές μαγειρέματος που περνάνε απο γενιά σε γενιά αντιλαμβανόμαστε τον γαστρονομικό πλούτο της Καβάλας.Εδώ όπως και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα τρως νόστιμο φαγητό και αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας.

Με κύρια πρώτη ύλη τα θαλασσινά, αφού η Καβάλα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της χώρας, ετοιμάσου να γευτείς μοναδικά πιάτα με υλικά από τοπικούς παραγωγούς που θα απογειώσουν κάθε γεύση και φυσικά συνοδεία με τοπικό Τσιπουράκι. Η κουζίνα της Καβάλας με επιρροή από την Μ. Ασία και την Καππαδοκία έχει γεύσεις που θα σας καταπλήξουν.

Κουραμπίεδες

Στη Καβάλα θα βρείς το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων όλο τον χρόνο.Είναι ονομαστοί Καβάλα οι  κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης που μοσχομυρίζουν φρέσκο βούτυρο και έχουν υπέροχη γεύση.

Αυτο το ξέρατε;

3 ονόματα άλλαξε η Καβάλα στο διάβα των αιώνων: Νεάπολη (7ος π.Χ. αιώνας), Χριστούπολη (8ος μ.Χ. αιώνας), Καβάλα (από το 1500 μ.Χ.).

Σε 280 μέτρα «απλώνεται» το μεγαλοπρεπές υδραγωγείο της Καβάλας με 60 αψίδες τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών και μέγιστο ύψος 25μ.

Σε 4.500 τετραγωνικά μέτρα απλώνεται το Ιμαρέτ, το ιεροδιδασκαλείο που έχτισε μεταξύ 1817 και 1821 στη γενέτειρά του ο Μωχάμετ Άλη.

40.000 δραχμές αγόρασε ο Δήμος Καβάλας το 1964 το Φρούριο της πόλης από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Το 49 μ.Χ. βαπτίστηκε στους Φιλίππους η Λυδία, η πρώτη χριστιανή της Ευρώπης, από τον Απόστολο Παύλο.

Νυχτερινή άποψη της πόλης από το Φρούριο: φωτογραφία Ηρακλής Μήλας

Επιμέλεια ENJOY GREECE MAGAZINES 

προβάλλουν την Ελλάδα με υψηλή αισθητικη WEB-ΕΝΤΥΠΑ-SOCIAL

https://www.facebook.com/enjoygreece1/

https://www.facebook.com/groups/678542556121274/?ref=share

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button