ΑΠΟΨΕΙΣ

Καριόκα :ένα υπέροχο γλυκό απο την Ξάνθη με ιστορία 90 ετών

Η Ξάνθη είναι μια πόλη που ξέρει να αγαπά τα γλυκά . Εκατό ζαχαροπλαστεία, επτακόσια άτομα στη πόλη  ζουν και κινούνται γύρω από τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, την καριόκα, αλλά και δοκιμάζουν νέες παρασκευές αξιοποιώντας καρπούς της περιοχής.

Το χαρακτηριστικό γλυκό της όμως είναι η ονομαστή  καριόκα. Λένε ότι πήρε τ’ όνομα της απ’ τους Βραζιλιάνους “Καριόκας”, γνωστοί για το σοκολατί χρώμα τους.

Ένα γλυκό σήμα  κατατεθέν της Ξάνθης.Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει επισκεφθεί την πόλη και να μην έχει γοητευτεί απο το διάσημο γλυκό της.Ένα γλυκό που ταξιδεύει παντού.

Οι επιφάνειες τους είναι λείες  το χρώμα τους σκούρο καφέ, το σχήμα τους  παραπέμπει σε ημισέληνο και βρίσκονται  τυλιγμένες  μέσα σε αλουμινόχαρτο.Έχουν υπέροχη γεύση με φρέσκα καρύδια και αφράτο παντεσπάνι, που μετριάζει τη γλυκύτητα της σοκολάτας και δεν μπορείς να φας ποτέ μόνον μία όσο εγκρατής και εάν είσαι.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ένας πρόσφυγας απ’ την Ανατολική Θράκη ο  Γιώργος Παπαπαρασκευάς, έφτιαξε το 1926 το ομώνυμο  μαγαζί του στην Ξάνθη και καθιέρωσε την καριόκα ως γλύκισμα του καταστήματος. Παλαιότερα ήταν μόνο ένα σπιτικό κέρασμα .Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια «φεύγουν» ετησίως περίπου 1.200.000 κομμάτια μόνον απο αυτό το μαγαζί.Λίγα χρόνια πριν κλείσει αιώνα, το φημισμένο για τις καριόκες και το σαραγλί του ζαχαροπλαστείο της Ξάνθης, έχει κι ένα κατάστημα στη Γλυφάδα που συνεχίζει να φτιάχνει πάντα τις καριόκες  με τα καλύτερα υλικά και τις συνταγές του ιδρυτή.

Η καριόκα ως γλυκό αποτέλεσε αποκλειστική έμπνευση του Γεωργίου Παπαπαρασκευά, και μέχρι και σήμερα παρασκευάζεται ακριβώς με τον δικό του τρόπο, με την ίδια ποιότητα υλικών, ανεξάρτητα από το κόστος. Αυτή είναι βέβαια και η κληρονομιά που άφησε μέχρι και σήμερα.

«Η μυστική της συνταγή μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, ανάμεσα στην οικογένεια και στους απογόνους των πρωτομαστόρων του. Πραγματική σοκολάτα, γλυκόπικρη, ακριβώς όπως την παρασκεύαζε ο ίδιος, περιβάλλει το αφράτο παντεσπάνι κι αυτό με τη σειρά του γεμίζει από μικρά κομμάτια σοκολάτας και διαλεχτά καρύδια» λεει ο Γιώργος Παπουτσόγλου εγγονός του Γεωργίου Παπαπαρασκευά και υπεύθυνος του καταστήματος στη Γλυφάδα. 

Κάποτε, η καριόκα είχε θέσει σοβαρή υποψηφιότητα  για να συμπεριληφθεί στις “παροχές” προς τους επιβάτες στην Ολυμπιακή Αεροπορία .Σίγουρο πάντως είναι ότι είναι ένα γλυκό που έχει φανατικούς φίλους όχι μόνον στην Ξάνθη.

Εμείς πάντως μπορούμε να πούμε ότι είναι απο τα πιο νόστιμα γλυκά για όσους αγαπούν την σοκολάτα .

Ένα γλυκό 100% Ελληνικό!

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button