ΔιεθνήΟμογένεια

ΚΑΝΑΔΑΣ : Διαδικτυακή εκδήλωση για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης με την παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας -Καναδά

Με μια θερμή διαδικτυακή συνάντηση ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και του Καναδά, Τζάστιν Τρυντώ , οι Έλληνες του Καναδά γιόρτασαν χθες την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, έχοντας ζωντανά στις οθόνες τους τους ηγέτες των δύο χωρών να ανταλλάσσουν απόψεις και να συνομιλούν για τις διμερείς σχέσεις.

Ο Καναδάς και η Ελλάδα έχουν κατα παράδοση  άριστες σχέσεις και επόμενη χρονιά θα γιορτασθούν τα 80 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν η βουλευτής του Μόντρεαλ Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος και η βουλευτής του Τορόντο Julie Dabrusin οργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελληνοκαναδικής Φιλίας, παρουσία ομοσπονδιακών βουλευτών, αλλά και της Ελληνικής Ομογένειας του Καναδά.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντώ  υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό καλώντας τον στην παρέλαση της Εθνική Επετείου στην μετά την πανδημία εποχή, ενώ τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τον Καναδά με την Ελλάδα. «Η ελληνική κοινότητα του Καναδά είναι πυλώνας της κοινωνίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρυντώ  προσθέτοντας πως η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση αποτελεί «απόδειξη των δεσμών και των κοινών αξιών που εδώ και γενιές έχουν φέρει κοντά τις δυο χώρες μας».

«Οι Καναδοί ελληνικής καταγωγής εμπλουτίζουν την κουλτούρα μας, την επιχειρηματικότητά μας, αλλά και την καινοτομία, την επιστήμη και βεβαίως τις τέχνες μας. Αυτή η κοινότητα έχει ενισχύσει τους δεσμούς μας με την Ελλάδα, κάτι που θα επιτρέψει να εργαστούμε από κοινού για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους», συμπλήρωσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Μέσα από πολλές συζητήσεις που έκανα με τον Κυριάκο, συνειδητοποίησα που βρισκόμαστε και οι δύο σε σημαντικά ζητήματα, όπως η ισότητα των δύο φύλων, η αναγνώριση της διαφορετικότητας που είναι πολύ σημαντική, η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η συμπεριληπτική οικονομία. Αυτά είναι τα ζητήματα που έχουν την μεγαλύτερη σημασία, πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το τι θα πουν οι ειδήσεις μια μέρα», τόνισε.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο σύστησε με εισαγωγή της η πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ευχαρίστησε τον Καναδό ομόλογό του για τη συμμετοχή στις ελληνικές επετειακές παρελάσεις του Μόντρεαλ, ενώ μίλησε για την παροχή της ψήφου των Αποδήμων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στη σημασία της συμπεριληπτικής ανάπτυξης δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι αυτή θα πρέπει πρωτίστως να συμπεριλάβει τους νέους: «Είναι πολύ σημαντικό για φιλελεύθερους πολιτικούς όπως εσύ και εγώ. Ιδίως μετά την πανδημία, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως δεν θα υπάρξει μια νέα γενιά νικητών και ηττημένων. Ο COVID-19 κατέστησε σαφές πως μπορεί να πιστεύει κανείς στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, αλλά υπάρχουν στιγμές που το κράτος θα πρέπει να αναλάβει δράση και ουσιαστικά να παρέμβει για θέματα που οι ιδιωτικές αγορές δεν μπορούν αντιμετωπίσουν. Όλοι μάθαμε την αξία να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι σε θέση να προσφέρει δωρεάν και ποιοτική περίθαλψη σε όλους. Είναι ένα σημαντικό κληροδότημα που μας άφησε ο COVID-19 και το οποίο θα μείνει μαζί μας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημίας υπογράμμισε ότι: «με ανησυχεί ιδιαίτερα η νεότερη γενιά. Έχω την αίσθηση πως κάποιες φορές αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως χαμένους αυτής της μνημειώδους αλλαγής που λαμβάνει χώρα. Υποχρέωσή μας είναι, όταν σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, να εστιάσουμε στους νέους και να διασφαλίσουμε πως η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς που οραματιζόμαστε αφορά και αυτούς. Πρόκειται για μια διαφορετική γενιά. Σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να μιλήσουμε τη δική τους γλώσσα και αυτό θα είναι μια σημαντική πρόκληση για εμάς, να κάνουμε την πολιτική και τις δημόσιες υπηρεσίες κάτι που αφορά τη νέα γενιά».

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους Ελληνοκαναδούς και τους Καναδούς να συμμετέχουν στο success story της ανάπτυξης της Ελλάδας στην μετά COVID εποχή σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

       «Έχουμε πολύ σημαντικές καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα και θα προέτρεπα περισσότερες καναδικές επιχειρήσεις να δουν την Ελλάδα ως μια επενδυτική ευκαιρία.

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να “ξεμπλοκάρουμε” μια επένδυση από την Eldorado Gold και να υπογράψουμε νέα συμφωνία με την εταιρεία που ανοίγει την προοπτική για τη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας και στο οικονομικό μέτωπο. Επομένως, θέλουμε οι Καναδοί, και κυρίως οι Καναδοί ελληνικής καταγωγής, να μετέχουν στο success story της Ελλάδας. Και ελπίζω ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, γιατί όχι το 2022, όταν θα είμαστε πλέον σε θέση να γιορτάσουμε και με φυσική παρουσία την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, να είμαι και εγώ παρών στους υπέροχους εορτασμούς σας. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε -όπως είπες αγαπητέ Justin- τα τελευταία 2 χρόνια, σίγουρα η επόμενη φορά θα είναι θεαματική. Γιατί να μην γιορτάσουμε την επέτειο από κοινού.»

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν από το Καναδικό Κοινοβούλιο προσωπικότητες της Ελληνικής παροικίας του Καναδά με την ηθοποιό Νία Βάρδαλος και την δημοσιογράφο-συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη να είναι τα τιμώμενα γυναικεία πρόσωπα της ημέρας.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που τιμήθηκαν για την προσφορά τους στα κοινά ήταν ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Νικόλας Παγώνης, ο πανεπιστημιακός καθηγητής και γιατρός Γιώργος Τσούκας, ο πρώην επαρχιακός βουλευτής Χρήστος Σύρρος, ο πρωταθλητής της ξιφασκίας Ζοζέφ Πολοσηφάκης, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης του Καναδά, τα ελληνικά ημερήσια σχολεία Σωκράτης-Δημοσθένης, η οργάνωση Θυγατέρες της Πηνελόπης της ΑΧΕΠΑ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button