Περιβαλλοντικός «συναγερμός» έχει σημάνει στην Ιαπωνία, μετά τις φωτογραφίες που κάνουν τον «γύρο» του διαδικτύου και απεικονίζουν χιλιάδες νεκρά ψάρια να «ξεβράζονται» στην ακτή μίας παραλίας στο Hakodate, που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της νησιωτικής χώρας.
Το περιστατικό, το οποίο συνέβη την Πέμπτη (07/12), άφησε ένα τμήμα της ακτογραμμής καλυμμένο κυρίως με σαρδέλες και μερικά σκουμπριά. Αυτό το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο.
Τι προκάλεσε τον θάνατο των ψαριών
Η ξαφνική εμφάνιση των νεκρών ψαριών έφερε… εικασίες αλλά και έρευνες σχετικά με τις πιθανές αιτίες. Ο Τακάσι Φουγιόκα, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Hakodate, έχει προτείνει δύο κύριες υποθέσεις για αυτό το οικολογικό μυστήριο.
Η μία πιθανότητα είναι ότι τα ψάρια πέθαναν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Ο Φουγιόκα προτείνει ότι ενώ κινούνταν σε πυκνά συγκεντρωμένες ομάδες, κάτι που είναι κοινή συμπεριφορά μεταξύ αυτών των ειδών, τα ψάρια θα μπορούσαν να έχουν εξαντλήσει το διαθέσιμο οξυγόνο, οδηγώντας στον θάνατό τους.
Μία άλλη θεωρία που διατυπώθηκε από τον Φουγιόκα αφορά τα μεταναστευτικά μοτίβα των ψαριών, εκτιμώντας ότι οι σαρδέλες και τα σκουμπριά θα μπορούσαν να έχουν εισέλθει κατά λάθος σε ψυχρότερα νερά κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους, γεγονός που μπορεί να οδήγησε σε σοκ από την ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας. Ακόμη, πρότεινε και το ενδεχόμενο τα ψάρια να καταδιώκονταν από μεγαλύτερα αρπακτικά, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν και τελικά, να προσαράξουν στην παραλία.
Οι τοπικές αρχές συμβούλευσαν τους κατοίκους να μην καταναλώνουν τα ψάρια, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την αιτία θανάτου και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες και ερευνητές ενημερώνονται συνεχώς για την κατάσταση, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους βαθύτερους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το περιστατικό και να αξιολογήσουν τις ευρύτερες επιπτώσεις του, τόσο στη θαλάσσια ζωή, όσο και τις παράκτιες κοινότητες.