MagazinoΜΟΔΑ

Η Υψηλή ραπτική έχει τα μυστικά της

Στην σύγχρονη Γαλλία η υψηλή ραπτική (haute couture) είναι μια προστατευόμενη ονομασία


Η υψηλή ραπτική αναφέρεται στη δημιουργία αποκλειστικών ενδυμάτων ένδυσης. Έχει δημιουργηθεί για ειδικούς πελάτες και είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας,ακριβά υφάσματα και ραμμένα με εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια.

Στην σύγχρονη Γαλλία υψηλή ραπτική (haute couture) είναι μια προστατευόμενη ονομασία δηλαδή ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από επιχειρήσεις που πληρούν ορισμένες προδιαγραφές.Ωστόσο, ο όρος αναφέρεται για να περιγράψει όλα τα είδη ένδυσης υψηλής ραπτικής και επίσης παράγεται στο Παρίσι ή σε άλλες πρωτεύουσας της μόδας όπως το Μιλάνο,Νέα Υόρκη και το Τόκιο.


Atelier Versace

Chanel

Gianbattista Valli

Tα κριτήρια για την ονομασία (Haute Couture) υψηλή ραπτική ιδρύθηκαν το 1945 και ενημερώθηκαν το 1992. Για να κερδίσει το δικαίωμα να αυτοαποκαλείται ένας οίκος υψηλής ραπτικής,τα μέλη του Chambre syndicale de la haute πρέπει να ακολουθήσει αυτούς τους κανόνες:

 • Να είναι σχεδιασμένα για ιδιώτες πελάτες.
 • Να έχουν ένα εργαστήριο,στο Παρίσι,που απασχολεί τουλάχιστον 15 άτομα πλήρους απασχόληση.
 • Κάθε εποχή να παρουσιάζει μια συλλογή στο Παρίσι,η οποία να περιλαμβάνει 35 εξόδους με ρούχα ανα collection για την ημερήσια ένδυση και για την βραδινή.
 • Dior
 • Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στον όρο «υψηλή ραπτική»

  Ενα ρούχο φτιαγμένο για έναν συγκεκριμένο πελάτη στα μέτρα του.Στον κόσμο της μόδας θεωρείται η υψηλότερη ποιότητα και η πιο ακριβή. Σχεδιασμένη για να φοριέται από λίγους, αν όχι από έναν πελάτη. 150 ώρες  είναι ο μέσος όρος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένα απλό φόρεμα υψηλής ραπτικής και μπορεί να φθάσουν τις 6000 ώρες για ένα ιδιαίτερο μοντέλο.

 • Για να θεωρηθούν «οίκος μόδας υψηλής ραπτικής»πρέπει να έχουν ατελιέ στο Παρίσι.
 • Μόνον 2200 μοδίστρες  έχουν τις ικανότητες να δουλέψουν στην υψηλή ραπτική παγκοσμίως. Η κοινότητά τους ονομάζεται “les petite mains”, που σημαίνει «μικρά χέρια».
 • Τα πιο απλά μοντέλα που αναδεικνύονται από τις πασαρέλες χρειάζονται συνήθως 2 πρόβες τα πιο σύνθετα μπορούν να φτάσουν και τις 6 πρόβες  για να παραδοθούν. Μερικοί πελάτες έχουν μανεκέν με τις διαστάσεις τους επομένως δεν είναι ανάγκη να ταξιδεύουν στο Παρίσι για τα fittings.
 • Ο εκτιμώμενος αριθμός πελατών υψηλής ραπτικής παγκοσμίως είναι 4000 μεταξύ των οποίων είναι Βασίλισσες, ονόματα της show biz  και των επιχειρήσεων.
 • Και τέλος το πιο ουσιαστικό η τιμή 10.000 μέχρι και 1 εκατ ευρώ  το κόστος : 10.000 ευρώ ενός απλού φορέματος υψηλής ραπτικής και μέχρι και 1  εκατομμύριο ευρώ ενός πιο περίτεχνου με πολλά κεντήματα .
 • Chanel


Σε αντίθεση με τις Collection Ready-to-Wear που είναι διαθέσιμες  δύο φορές το χρόνο με μια μερικές φορές ειδική τρίτη συλλογή (Resort Shows). Το Prêt-à-Porter συνήθως διατίθεται προ-εποχιακά, ακριβώς ανάλογα με την προσαρμογή στο κλίμα και τις οικονομικές αλλαγές. Λόγω του ρυθμού παραγωγής τους είναι πολύ πιο γρήγορος. Και, με πολύ υψηλότερες ποσότητες.

👉 ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook για περισσότερη ενημέρωση και όλα τα θέματα  που αφορούν την επικαιρότητα  https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button