ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βία επωάζεται μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία

25η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 

της κ Ηλέκτρας Κίκη

Δικηγόρου

 Η 25η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σηματοδοτεί την επιτακτική ανάγκη για την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών είναι μείζον πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις και υφίσταται σε κάθε κοινωνία χωρίς διακρίσεις, ακόμη και σε κράτη που προασπίζουν το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί απόρροια του πολιτισμού, των κοινωνικών προτύπων, της κουλτούρας και της παράδοσης κάθε κράτους.

Η βία επωάζεται μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία και εκδηλώνεται με την προσβολή της σωματικής ακεραιότητας, της γενετήσιας ελευθερίας, της ψυχικής και κοινωνικής υπόστασής τους σε περίοδο ανθρωπιστικής, οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Γι’ αυτό, φέτος, το μήνυμα είναι πιο επίκαιρο λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, Διεθνείς Οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΣΔΑ έκαναν σημαντικά βήματα για την ενίσχυση ορισμένων δικαιωμάτων με διάφορα νομοθετήματα. Όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό!

Η σημερινή ημέρα μας καλεί να αναδείξουμε το μήνυμα για την εξάλειψη της βίας και την κατάκτηση της έμφυλης ισότητας. Είναι ένα μήνυμα που βρίσκεται στον πυρήνα της προστασίας και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σημερινή ημέρα μας καλεί να λαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις διαστάσεις και το χαρακτήρα του εν λόγω προβλήματος, που γίνεται μέρος της σκληρής καθημερινότητάς μας.

Για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών κρίνεται απαραίτητη η συμβολή του κράτους, των πολιτών, των κοινωνικών και εκπαιδευτικών φορέων. Με συλλογικές προσπάθειες θα επέλθουν οι επιθυμητές αλλαγές.

Ας βοηθήσουμε όλοι ώστε η βία να αποτελέσει παρελθόν!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button