MagazinoΕλλάδα

Η Τζιά είναι υπέροχη για φθινοπωρινές εξορμήσεις


Είναι το πιο κοντινό στην Αττική κυκλαδονήσι µε αποτέλεσµα να θεωρείται από πολλούς νησί του Σαββατοκύριακου. Η Τζιά όμως είναι πολλά παραπάνω που θα μοιραστούμε μαζί σας .

Μάλιστα τώρα που φεύγει το καλοκαίρι είναι μια πολύ ωραία ιδέα για όσους θέλουν να συνεχίσουν τις βουτιές τους και τις βόλτες τους σε κάποιο νησάκι χωρίς να κάνουν ένα πολύωρο ταξίδι με το πλοίο.

Η Υδρούσα, όπως την έλεγαν παλαιότερα, µε περίπου 2.500 µόνιµους κατοίκους, έχει πρωτεύουσα την Ιουλίδα ή Χώρα, λιµάνι την Κορρησία ή Λιβάδι και αρκετούς ακόµα µικρότερους οικισµούς, µεγαλύτερος εκ των οποίων είναι το Βουρκάρι.


Ιουλίδα: μια αρχαία πόλη στη Τζια

Αν θέλετε να κάνετε μια βόλτα στην παράδοση επισκεφθείτε την Ιουλίδα μια πόλη κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού που «ατενίζει» το γαλάζιο του Αιγαίου.

Η ατμόσφαιρα σας  προσκαλεί να αφεθείτε και να περιηγηθείτε σε δρομάκια με αρχοντικά σπίτια, βρύσες, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το ενετικό κάστρο, που ακόμη διασώζεται μερικώς.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στο νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου, έργο του αρχιτέκτονα ‘Ερνστ Τσίλερ, και επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα των Κυκλάδων.

Ο Λέων της Κέας

Ένα λιοντάρι με το αινιγματικό χαμόγελο είναι  ένα από τα πιο γνωστά γλυπτά του νησιού που έχει τη δική του ιστορία. Αν βρεθείς στο νησί αυτό, σίγουρα θα το δεις από κοντά και έχει ενδιαφέρον να ξέρεις την ιστορία του.

Ναυάγια στο βυθό

Ο βυθός της Τζιας κρύβει μυστικά. Το υπερωκεάνιο Βρετανικός, αδερφό-πλοίο του Τιτανικού, βυθίστηκε κοντά στην Τζια από γερμανική νάρκη το 1916. Ήταν μόλις το έκτο του ταξίδι. Εξερευνήθηκε από την ομάδα του Ζακ Υβ Κουστώ το 1975. Ως σήμερα, ελάχιστοι δύτες έχουν πλησιάσει το ναυάγιο, που βρίσκεται σε βάθος 120 μέτρων και θεωρείται από τα σημαντικότερα στη Μεσόγειο και τα μεγαλύτερα όλων των εποχών. Στην ξέρα του Κούνδουρου, άλλο ένα ναυάγιο: το ατμόπλοιο Πατρίς, που βυθίστηκε το 1868.

Μια μέρα στην Καρθαία της κλασικής εποχής

«Αυτόν τον στενό, βραχώδη κόρφο γης, την Καρθαία, δεν θα την άλλαζα ούτε με την ίδια τη Βαβυλώνα» έγραψε ο λυρικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας, Πίνδαρος. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει να αφιερώσετε μία ημέρα, για να επισκεφθείτε τη σημαντικότερη από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κέας, που άκμασε στην αρχαϊκή περίοδο. Εδώ, στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Τζιας, η ιστορία είναι ζωντανή: στον δωρικό ναό του Πυθίου Απόλλωνα, χτισμένου το 530 π.Χ. πάνω από τη θάλασσα, στο πρόπυλο, στο ναό που θεωρείται αφιερωμένος στην Αθηνά, στο τμήμα του τείχους της πόλης. Στην Καρθαία, αξίζει να έρθετε από το αρχαίο μονοπάτι του Βαθυπόταμου, όπως γινόταν τότε. Μία ώρα περπάτημα και μία δροσερή βουτιά μετά στην παραλία Πόλες.

Βουτιά στις υπέροχες παραλίες της Τζιας

Οι παραλίες της Τζιάς είναι πολλές και πανέμορφες.Βουρκάρι, Γυαλισκάρι, Κορρησία, Κούνδουρος, Ορκός, Πήσσες, Σπαθί. Παραλίες με ήρεμα νερά και άμμο, με αρμυρίκια και με ευκαλύπτους σας περιμένουν σε αυτό το πανέμορφο  νησί για υπέροχα μπάνια..Οι παραλίες της Τζιας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όσους έχουν σκάφος .

 

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Τζιας

Σχεδιάστε μία επίσκεψη στους προϊστορικούς οικισμούς της Αγίας Ειρήνης και της Κεφάλας, που σώζονται σε καλή κατάσταση. Από τους πιο ενδιαφέροντες των Κυκλάδων.

Μονοπάτια για περπάτημα

Αν θέλετε μπορείτε να γνωρίσετε το νησί περπατώντας στα σηματοδοτημένα μονοπάτια, το 65% των οποίων είναι λιθόστρωτα. Στην Κέα, σημαντικό αριθμό επισκεπτών προσελκύουν τα μονοπάτια της χτισμένα σαν πέτρινες σκάλες που διανύουν όλο το νησί. Το έντονο ανάγλυφο και οι μικροί όρμοι παρέχουν μοναδική ομορφιά στη διαδρομή. Το δίκτυο μονοπατιών της, συνολικού μήκους 36 χλμ., θεωρείται ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία.

Η Τζιά έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη αξίζει να την γνωρίσετε και να «της δώσετε» χρόνο ώστε να γνωρίσετε τις ομορφίες της ,τις παραδόσεις και την Ιστορία της και όλα αυτά σε πολύ κοντινή απόσταση απο την Αθήνα.

Επιμέλεια Enjoy Greece Magazines

Προβάλλουν την Ελλάδα με υψηλή αισθητική

www.enjoy-greece.gr

https://www.facebook.com/enjoygreece1

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button