Ρετρό

Η Σαντορίνη 100 χρόνια πριν… μέσα από τον φακό της σπουδαίας Ελληνίδας φωτογράφου Nelly’s

Nelly’s Santorini, 1925-1930” ένα ταξίδι στον χρόνο και το φως


Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

… μέσα από τον φακό της σπουδαίας Ελληνίδας φωτογράφου Nelly’s, που πηγαίνοντας ένα ταξίδι, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ απ΄ αυτό το ιδιαίτερο νησί των Κυκλάδων, που έκανε μια σειρά φωτογραφιών ύψιστης αισθητικής.

Έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια και ακόμα χαζεύουμε με ενδιαφέρον και σπουδή τις φωτογραφίες της σπουδαίας Ελληνίδας Νέλλης Σουγιουλτζόγλου- Σεραϊδάρη. Είτε αυτές οι φωτογραφίες είναι τα γυμνά της στους αρχαιολογικούς χώρους, είτε στην Κρήτη, ή στα χωριά της Ελλάδας. Όπως εδώ που βλέπουμε την Σαντορίνη με μια διαφορετική ματιά.

Η ίδια η Νέλλυ λέει σε κάποιο σημείωμα της: “ Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄20 και ερχόμασταν στην Σαντορίνη μετά από ένα ταξίδι στην Κρήτη. Πρέπει να ήταν πολύ πρωί, γύρω στις 5:30 και βγήκα στο κατάστρωμα. Ήθελα να δω το νησί από κάποια απόσταση και να βγάλω μερικές φωτογραφίες λίγο πριν χαράξει. Αυτό που αντίκρυσα ήταν κάτι μαγικό. Ο όγκος του νησιού ήταν σαν ένα πελώριο κομμάτι κέικ και ο ήλιος που άρχισε να βγαίνει έριχνε πάνω του ένα ροζ χρώμα, σαν καραμελωμένη ζάχαρη”.

Το νησί την αποζημίωσε με το παρά πάνω. Δεν ήθελε να φύγει. Έβγαλε φωτογραφίες στα Φηρά, στο Φηροστεφάνι, στο Ιμεροβίγλι, στον Πύργο, στην Έξω Γωνιά, την Περίσσα και βέβαια στην Οία.

Τότε που η Σαντορίνη μύριζε Ελλάδα, γιατί τώρα απ’ τις πολλές πισίνες μυρίζει χλώριο…

Οι φωτογραφίες της Nelly‘s από την Σαντορίνη κυκλοφόρησαν και σε βιβλίο, το οποίο επανεκδόθηκε με συμπληρωματικές φωτογραφίες της μεγάλης φωτογράφου από την συλλογή του Δημήτρη Tσίτουρα

Nelly’s Santorini, 1925-1930” ένα ταξίδι στον χρόνο και το φως.

Το πρώτο βιβλίο βγήκε το 1987 και η επανέκδοση του έγινε το 2015.


NIKOS ONLINE

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button