ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γ. Πατούλης στο enjoynews: Η Ενίσχυση της Περιφέρειας είναι ΜΗ Επιστρεπτέα

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ Γιώργος Πατούλης 

μίλησε στον Μάνο Σταυριανό  -enjoynews – για θέματα που μας απασχολούν όλους : Την Υγειονομική κρίση ,τις κοινωνικές δομές ,την διαχείριση στερεών αποβλήτων, για τις παρεμβάσεις σε όλο το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας και φυσικά για  το Πρόγραμμα  μη επιστρεπτέας ενίσχυσης απο την Περιφέρεια που περιμένουν τόσες επιχειρήσεις .


Σχεδόν ενάμιση χρόνο στο θώκο της περιφέρειας , πόσο κοντά είσαστε σήμερα στην υλοποίηση των στόχων που θέσατε προεκλογικά ;

 Είμαι ικανοποιημένος γιατί παράλληλα με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης η οποία έχει προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα σε πολλούς τομείς, τα οποία συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε, καταφέραμε να παραμείνουμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και να δρομολογήσουμε έργα και παρεμβάσεις που στόχο έχουν την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε θέσει.

Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι το σχέδιο που εκπονήσαμε και εφαρμόζουμε για την ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Έχουμε δεσμευθεί ότι ως το 2025 θα έχει πάψει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής ως ανοικτή χωματερή. Στόχος μας είναι μέχρι τα τέλη του χρόνου να απορροφήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ και να μη μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο. Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης.

Παράλληλα στα ζητήματα κοινωνικής συνοχής δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση. Ο συνολικός προϋπολογισμός μας, πλέον των κοινωνικών δομών που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής, ξεπερνάει τα 100 εκ. €, η δε χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη καταρχήν μέχρι το 2023.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί έγκαιρα. Το έργο είναι πρώτης προτεραιότητας για μας. Η Περιφέρεια έχει δεσμευθεί ότι η Α’ Φάση του Έργου θα ολοκληρωθεί άμεσα και θα κάνουμε ότι χρειαστεί, για να προκηρυχθεί τα ταχύτερο δυνατό και η Β’ Φάση του.

 – Εδώ και ένα  χρόνο η παγκόσμια κοινότητα πλήττεται από την πανδημία του Covid 19 , εσείς ως περιφέρεια δείξατε έντονα  την παρουσία σας κοντά δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο σας μάλιστα νοσήσατε και ο ίδιος ,τα κεφάλαια που απορροφήθηκαν κατ’ανάγκη σε αυτή την υγειονομική κρίση πιστεύεται ότι είναι εις βάρος άλλων  Project της περιφέρειας;

 Προφανώς και η προάσπιση της δημόσιας υγείας σ΄αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι απόλυτη προτεραιότητα και καθήκον μας. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ΄όλα και κάθε ευρώ που διατίθεται προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύτιμο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μένουν πίσω όλα τα αναπτυξιακά έργα και παρεμβάσεις για τα οποία έχουμε δεσμευθεί. Προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς καθώς ο στόχος μας να αλλάξει η εικόνα της Αττικής, παραμένει στο επίκεντρο των πολιτικών μας.

Η πανδημία είναι εδώ και οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε καθημερινά, με στοχευμένες δράσεις, δίνοντας βάρος στην πρόληψη.

Η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση της κρίσης  του covid-19, υλοποιώντας μια σειρά από δράσεις, προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτές μάλιστα τις μέρες είμαστε μεσούσης μία Δράσης που υλοποιούμε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test και μοριακών ελέγχων σε όλη την Αττική.

Ήδη τα εξειδικευμένα κλιμάκια των Ιατρών και Νοσηλευτών μας έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες ελέγχους σε εργαζόμενους και πολίτες σε πολλές περιοχές της Αττικής, με προτεραιότητα τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες και συνεχίζουμε.

Παράλληλα ενισχύσαμε τις μονάδες και φορείς υγείας του υπουργείου Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες της επιδημίας Covid-19, προϋπολογισμού 110 εκ. € και χρηματοδοτήσαμε τον  Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με το ποσό των 9,5 εκ. € για την προμήθεια βιοϊατρικού και λοιπού εξοπλισμού για την αναβάθμιση αλλά και την ανάπτυξη νέων μονάδων εργαστηρίων ΚΕΔΥ. Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την εθνική μάχη με την πανδημία με όσα μέσα διαθέτουμε.

 Πριν λίγους μήνες η περιφέρεια είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων που θα ήταν μια μεγάλη οικονομική ανάσα , σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ; 

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων η Περιφέρεια στηρίζει περισσότερες από 9.600 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με πάνω από 250 εκ. ευρώ και θέλω να υπενθυμίσω και να υπογραμμίσω πως μιλάμε για ενίσχυση μη επιστρεπτέα. Συνολικά οι αιτήσεις άγγιξαν τις 43.000.

 Σ΄αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω πως μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση θα επωφεληθούν με ποσά ενίσχυσης από 5.000 έως 40.000 ευρώ.

Με στόχο τη διευκόλυνση όσο περισσότερων επιχειρήσεων είναι δυνατό, συμπεριλάβαμε στο πρόγραμμα το σύνολο των δραστηριοτήτων-ΚΑΔ που έχουν πληγεί, όπως αυτές προσδιορίστηκαν με αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί εντός του πρώτου πενταμήνου του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευση των ποσών ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις. Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων και σύντομα θα αναρτηθούν οι πίνακες βαθμολόγησης.

 Πρόσφατα κάνατε με γρήγορο ρυθμό την συντήρηση στη σύριγγα της Λουμπάρδας στη Λεωφόρο Αθηνών Σουνίου .Η Αθηναϊκή Ριβιέρα και η συγκεκριμένη λεωφόρο τους θερινούς μήνες εξυπηρετεί χιλιάδες Αθηναίους αλλά και ξένους επισκέπτες ,με χαμηλή οδική ασφάλεια λόγω της παλαιότητας της και της έλλειψης διαχωριστικής μπάρας ,πιστεύεται ότι έχει  φθάσει ο χρόνος  η περιφέρεια σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς να βρουν μια λύση και να σωθούν ζωές ;

 Για εμάς τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας και της προστασίας της ζωής των πολιτών είναι ύψιστη προτεραιότητα. Σ΄αυτό το πλαίσιο καθημερινά γίνονται παρεμβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε όλο το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, με στόχο να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο λειτουργικό, προς όφελος των πολιτών.

Το πρόβλημα στην παραλιακή λεωφόρο είναι μεγάλο γι΄αυτό κατόπιν εντολής μου, για πρώτη φορά μετά από μία σειρά δεκαετιών αντιμετωπίζεται ολιστικά και με σαφές σχέδιο.

Ειδικότερα μετά την άμεση αποκοπή της επικρεμάμενης βραχομάζας και τη συνολική διευθέτηση του σημείου , σε περίπου μία εβδομάδα από τώρα θα τοποθετηθούν δίχτυα πριν και μετά τις τρύπες του Καραμανλή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χρόνια πτώση μικρών και μεγάλων βράχων, που έχει παρατηρηθεί και είναι πολύ επικίνδυνη για τους οδηγούς.

Παράλληλα έχει ανατεθεί μελέτη προϋπολογισμού 70.000 € η οποία θα καθορίσει επακριβώς τα σημεία τα οποία έχουν υψηλή επικινδυνότητα αλλά και τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στις οποίες θα πρέπει να προβούμε προκειμένου να προασπίσουμε αποτελεσματικότερα την ασφάλεια του οδικού δικτύου, στο συγκεκριμένο σημείο.

Επίσης προωθείται η διαγωνιστική διαδικασία για ανάθεση μεγαλύτερης μελέτης προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων € προκειμένου να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα (για παράδειγμα κυκλικοί κόμβοι) προκειμένου το πρόβλημα της παραλιακής να λυθεί οριστικά και ριζικά. Αμέσως μετά θα προχωρήσουμε με τα απαραίτητα έργα, βάσει της συγκεκριμένης μελέτης.

 -Η  κακοκαιρία Μήδεια  δημιούργησε  πολλά προβλήματα στον  βόρειο τομέα της Αττικής και ακούσαμε πολλές φωνές από την αντιπολίτευση και κατοίκους ποια είναι η άποψη σας σαν περιφέρεια;

 Η Περιφέρεια Αττικής όλες τις ημέρες της κακοκαιρίας με δεκάδες συνεργεία και προσωπικό έδωσε σκληρή μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες αρμοδιότητάς της, πράγμα το οποιο κατάφερε.
Επιπλέον, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των δήμων κυρίως του Βόρειου Τομέα όπου το πρόβλημα ήταν σοβαρότερο, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής συνέδραμε και πέραν των αρμοδιοτήτων της όπου υπήρχε. ανάγκη με στόχο την προστασία των πολιτών.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν ευθυνόταν η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Αττικής για το γεγονός ότι χιλιάδες δέντρα κατά μήκος του δικτύου ηλεκτροδότησης δεν κλαδεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα , με αποτέλεσμα η πτώση των κλαδιών ή και των δέντρων πάνω στα καλώδια να προκαλέσει διακοπή στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Το κλάδεμα των δέντρων αυτών και η συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης αποτελεί αδιαμφισβήτητη ευθύνη κι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν ευθύνονται Περιφέρεια και Δήμοι για τη διαρκή συρρίκνωση των πόρων και του προσωπικού μας την τελευταία δεκαετία, ούτε για το δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό σύστημα με την αλληλεπικάλυψη ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, που σε ακραίες καταστάσεις οδηγεί σε φαινόμενα σαν αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες.

Είναι επιτέλους ώρα να προχωρήσουμε σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, με αποκέντρωση και ξεκάθαρο διαχωρισμό ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Κράτους.

Εμείς θα κλείσουμε με μια διαπίστωση ,ότι σε μια περίοδο πολύ απαιτητική η Περιφέρεια Αττικής λειτουργεί με σύνχρονο σχεδιασμό  και παράγει εξαιρετικό έργο με γρηγορή ανταπόκριση στους πολίτες .

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button