Magazino

Η οδός Σταδίου βρίσκει ξανά τη λάμψη της – Τι αλλάζει

Μεγάλα projects στο real estate με σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα βγάζουν στη «ζώνη του λυκόφωτος» την οδό Σταδίου τον ιστορικό δρόμο της Αθήνας

Η οδός Σταδίου, κάποτε η βασική εμπορική αρτηρία του κέντρου της Αθήνας, είναι ο δρόμος που αποτυπώνει όσο κανένας άλλος τις επιπτώσεις της κρίσης των μνημονίων και πλέον τις προσπάθειες για επιστροφή στο φως.

Παρότι η «καλή» Σταδίου, δηλαδή το κομμάτι της ιστορικής οδού από το Σύνταγμα έως τον άξονα Κολοκοτρώνη – Αμερικής, κατάφερε να γλιτώσει από την απόλυτη παρακμή, στο τμήμα από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι και την Ομόνοια οι πληγές – παλαιότερες και νεότερες – είναι ακόμη ανοιχτές.

Μεγάλα projects, με τα περισσότερα εξ αυτών να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και άλλα στα σκαριά, φιλοδοξούν να σταματήσουν το ταξίδι της Σταδίου στη «ζώνη του λυκόφωτος».

Στο νέο «πρόσωπο» της Σταδίου ιδιαίτερο ρόλο έχουν οι τράπεζες που επενδύουν δυναμικά στο real estate

Οι τράπεζες

Στο νέο «πρόσωπο» της Σταδίου ιδιαίτερο ρόλο έχουν οι τράπεζες που επενδύουν δυναμικά στο real estate με σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα και καινοτόμες τεχνολογίες.

Στην οδό Ομήρου 2 και Σταδίου 12 χτυπάει από τα μέσα Δεκεμβρίου η «καρδιά» της Eurobank. Στα 4.633 τ.μ. του ανακαινισμένου «πράσινου» κτιρίου απέναντι από την Παλαιά Βουλή, στεγάζονται πλέον τα γραφεία της ανώτατης διοίκησης της τράπεζας.

Το ακίνητο, το οποίο ανήκε στην Groupama Ασφαλιστική, είχε αγοραστεί το 2018 από την Grivalia – πριν απορροφηθεί από τη Eurobank – έναντι 10 εκατ. ευρώ και μετά την ανακαίνισή του αντικατοπτρίζει τα κριτήρια και τη φιλοσοφία ESG του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Επιπρόσθετα, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη, το παλιό κτίριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – το πρώτο τσιμεντένιο κτίριο της Αθήνας – θα στεγάσει μέσα στην επόμενη τριετία επίσης γραφεία της Εurobank.

Την ίδια ώρα η Alpha Bank ανακαινίζει ριζικά το ιστορικό κτίριο όπου βρίσκονται τα κεντρικά της γραφεία, επί της οδού Σταδίου 40. Το τεράστιο ακίνητο, έργο του Νίκου Βαλσαμάκη, είχε εγκαινιαστεί ως ένας από τους πιο σύγχρονους γραφειακούς χώρους της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 1987.

Η τράπεζα θα αξιοποιήσει και το γειτονικό κτίριο στη συμβολή των οδών Κοραή και Σταδίου, πάνω από τον Κωτσόβολο.

Η Στοά Αρσακείου

Μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή της Σταδίου στην κανονικότητα αποτελεί η μετατροπή της Στοάς Αρσακείου σε έναν πολυχώρο προώθησης της ελληνικής μεσογειακής διατροφής και των ελλήνων παραγωγών (food hall), ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα φιλοξενηθούν περίπου 20-22 καταστήματα τροφίμων και εστίασης, ενώ θα δημιουργηθούν και εμπορικά καταστήματα με πρόσοψη στη Σταδίου.

Στη Legendary Food, μισθώτρια εταιρεία για 35 χρόνια της Στοάς, συμμετέχουν οι Πίτερ Οικονομίδης, Ευάγγελος Κοντζιάς και Πάνος Τριανταφυλλόπουλος, ενώ βασικός μέτοχος είναι η εφοπλιστική οικογένεια Οικονόμου.

Η εταιρεία έχει μισθώσει από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ΑΕ τα 12.000 τ.μ. από τη συνολική επιφάνεια των 25.000 τ.μ., ενώ στο ακίνητο θα παραμείνουν το Συμβούλιο ΣτΕ και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ταυτόχρονα, το παλιό 9ώροφο κτίριο γραφείων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εμμανουήλ Μπενάκη, επιφάνειας 5.000 τ.μ., θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Η Blend Development, των Δημήτρη και Πάρι Καλλιτσάντση, είναι η ιδιοκτήτρια και developer του έργου, στο οποίο το fund EuSIF αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή. Στο σημείο αυτό βρίσκονταν κατά το παρελθόν εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.

«Ακρον, Ιλιον, Κρυστάλ»

Τη δική του επενδυτική σφραγίδα έχει βάλει στην οδό Σταδίου ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου. Από το κτίριο στον αριθμό 26, που στο παρελθόν στέγαζε το ιστορικό πολυκατάστημα «Ακρον, Ιλιον, Κρυστάλ» και σήμερα μισθώνεται από τα ΙΕΚ Δέλτα, μέχρι το μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας Μέγαρο Αθηνογένους.

Το εμβληματικό πρώην ακίνητο του ΟΤΕ στη Σταδίου δίπλα στο κτίριο της Παλιάς Βουλής έχει αποκτηθεί εδώ χρόνια από τον ομογενή επιχειρηματία Θεόδωρο Δουζόγλου με στόχο να μετατραπεί σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, μια επένδυση που προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει. Το ιστορικό κτίριο είχε οικοδομηθεί το 1930 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα του Μεσοπολέμου Αναστασίου Μεταξά.

Παράλληλα, τη δική του συμβολή στην αναγέννηση της Σταδίου έχει βάλει ήδη το ξενοδοχείο NYX Esperia Palace, το οποίο άνοιξε στη θέση του πρώην Esperia αναβαθμισμένο ως 5άστερο πλέον, με νέο εκμισθωτή τον ισραηλινό όμιλο Fattal Hotels.

Πηγή :tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button