ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κοινωνία στα όρια του παραλογισμού μετα το lockdown

του Μάνου Σταυριανού

Χθες μετά από πέντε μήνες άνοιξαν τα σχολεία .Οι νέοι άνθρωποι μπήκαν ξανά στο «φυσικό τους μαθησιακό περιβάλλον».

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων. Ειδικά η αβεβαιότητα τόσο καιρό για το άνοιγμα των σχολείων και αλλά και για το πόσο καιρό θα παραμείνουν ανοιχτά, έχει σοβαρές συνέπειες στους μαθητές. Και αυτό διότι διαμορφώνει μία κατάσταση γεμάτη στρες και εκνευρισμό, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε επιθετικότητα.

Αλλά και οι ενήλικες δεν πάνε πίσω. Μαζικά ή μεμονωμένα φαινόμενα βίας οπαδικού, πολιτικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα παρατηρούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Οι αντιδράσεις των ανθρώπων εν καιρώ καραντίνας λόγω της πανδημίας COVID-19 διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Όλοι υποφέρουν αλλά ο καθένας με τον τρόπο του. Ο καθένας κινδυνεύει, αλλά ο καθένας δεν επηρεάζεται εξίσου. Κύριο βήµα είναι η αποδοχή της παρούσας κατάστασης και η αναγνώριση και κατανόηση των συναισθηµατικών µας αντιδράσεων.

Η κοινωνία πέρασε μήνες  δύσκολους  σε συνθήκες απομόνωσης λόγω πανδημίας .Η οικονομία πιέζει ασφυκτικά , η έλλειψη «κανονικότητας» στις ζωές μας έχει πλέον καταγράψει σαν αποτέλεσμα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ,αυξήση  των αυτοκτονιών , εν ψυχρω δολοφονίες ,  αύξηση διαζυγίων , και μια επιθετικότητα πρωτόγνωρη για την Ελληνική κοινωνία.

Με τρόμο  η ελληνική κοινωνία βλέπει τις τελευταίες ημέρες αποτρόπαια εγκλήματα για «ασήμαντη αφορμή».

Στην Μακρινιτσα   μια οικογένεια ξεκληρίζεται όταν δυο αδέλφια χάνουν άδικα την ζωή τους μπροστα στα μάτια των γονιών τους .

Στην Κυπαρίσσια ένα νέο φιλήσυχο παλληκάρι χάνει την ζωή  του από τα χέρια ενός παράφρονα ηλικιωμένου .

Δολοφονίες και βία μέχρι εσχάτων όπως ο ξυλοδαρμός του Αστυνομικού από τον όχλο στα βίαια επεισόδια στη Νέα Σμύρνη .

Και εκνευρισμός πολύ εκνευρισμός γύρω μας !

Φυσικά δεν είμαι ειδικός αλλά οι μελέτες λένε ότι μετά  τον εγκλεισμό τα ψυχικά νοσήματα έχουν ραγδαία αύξηση .Απο την περασμένη εβδομάδα με την ψυχολογική κόπωση στην κοινωνία και με όπλο τα εμβόλια και τα self-tests η κυβέρνηση  αρχίζει την σταδιακή αποσυμπίεση .

Οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι κλάδοι θα ανοίγουν μετά τα καταστήματα ,σειρά θα έχουν τα εμπορικά κέντρα η εστίαση  και οι αθλητικοί  χώροι .

Όμως ποιος πιστεύει  ότι αυτός ο «εκνευρισμός» και οι εκδηλώσεις βίας που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό θα έχουν πτωτική τάση ; Προσωπικά πιστεύω  ότι μετά το lockdown δεν θα είμαστε οι ίδιοι …έχουν αλλάξει  πολλά στην ζωή μας.

Καλό θα είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι  και να παλέψουμε για αυτή την μετά κορονοϊού εποχή , γιατί πράγματι είμαστε όλοι στα όρια της παράνοιας 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button