«Η γυναίκα πίσω από τον Έλγιν»: Το μήνυμα Τασούλα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Η γυναίκα πίσω από τον Έλγιν», το οποίο παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, αναδεικνύει άγνωστες και λιγότερο προβεβλημένες πτυχές της αφαίρεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μέσα από τις επιστολές της Μαίρης Νίσμπετ, συζύγου του λόρδου Έλγιν, ξεδιπλώνεται μια διαφορετική οπτική των γεγονότων, φωτίζοντας ιστορικές λεπτομέρειες και προσωπικές μαρτυρίες που συνδέονται με μία από τις πιο αμφιλεγόμενες υποθέσεις πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως.
«Ο Παρθενώνας δεν αποτελεί ένα άθροισμα μεμονωμένων τμημάτων που μπορούν να αποσπαστούν και να διασκορπιστούν ανά τον κόσμο, αλλά ένα αδιαίρετο και μοναδικό έργο τέχνης, ένα ενιαίο μνημειακό σύνολο που οφείλει να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή». Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τον χαιρετισμό του στην πρώτη προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ της Μιμής Ντενίση.
Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να φωτίσει λιγότερο γνωστές πτυχές της αφαίρεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αξιοποιώντας ως αφηγηματικό άξονα τις επιστολές της Μαίρης Νίσμπετ, συζύγου του λόρδου Έλγιν. Μέσα από το προσωπικό της βλέμμα αναδεικνύονται ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες που συνθέτουν μια διαφορετική προσέγγιση γύρω από ένα ζήτημα με έντονο πολιτιστικό και εθνικό συμβολισμό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η θεώρηση του Παρθενώνα ως ενός αδιαίρετου συνόλου αποτελεί τη θεμελιώδη βάση του διαχρονικού αιτήματος της ελληνικής πολιτείας για την επανένωση των Γλυπτών και την επιστροφή των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Όπως ανέφερε, πρόκειται για έναν διαρκή εθνικό αγώνα που υπερβαίνει τις γενιές και εκφράζει το κοινό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για την αποκατάσταση της ιστορικής και πολιτιστικής ενότητας του μνημείου.
Παράλληλα, συνεχάρη τη Μιμή Ντενίση για την πρωτοβουλία, τη σύλληψη της ιδέας και τη συγγραφή του σεναρίου, καθώς και τη σκηνοθέτρια Κατερίνα Ευαγγελάκου και όλους τους συντελεστές της παραγωγής, επισημαίνοντας ότι το έργο συμβάλλει ουσιαστικά στη διεθνή ανάδειξη του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και στη διατήρηση του σχετικού διαλόγου στη διεθνή κοινότητα.



Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτιστικής και ακαδημαϊκής ζωής της χώρας, καθώς και πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, επιβεβαιώνοντας το διαχρονικό ενδιαφέρον και τη στήριξη στο αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.



