ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η Google Earth παρουσίασε το time-lapse που επιτρέπει στους χρήστες να «γυρίσουν πίσω το ρολόι» και να δουν πώς έχει αλλάξει ο κόσμος στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών.

Η λειτουργία αυτή χρησιμοποιεί εκατομμύρια δορυφορικές εικόνες από τα τελευταία 37 χρόνια για να επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν scrolling στον χρόνο.

Mε αυτόν τον τρόπο δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την υποχώρηση των παγετώνων παράλληλα με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, ή την αποδάσωση του Αμαζονίου στο πέρασμα του χρόνου.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ενημέρωση στο Google Earth, σύμφωνα με την εταιρεία.Η εταιρεία λέει πως είναι το μεγαλύτερο update στο Google Earth σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών.

Το Google Earth χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με αυτήν του Maps, μα εστιάζει περισσότερο στη γεωλογία και την εξερεύνηση από τις μεταφορές και τις οδηγίες.

 

Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εργαλείο μέσω web browser και συνοδεύεται από μερικά virtual tours σε έναν παγετώνα στην Αλάσκα που λιώνει στο πέρασμα του χρόνου ή προσπάθειες προστασίας του δάσους στη Βραζιλία.

Το time-lapse είναι παγκόμσιας εμβέλειας, οπότε οι χρήστες μπορούν να ψάξουν όποια τοποθεσία θέλουν και να πειραματιστούν με ό,τι εικόνες υπάρχουν διαθέσιμες.

Η Gοοgle προωθεί πολυ το εργαλείο αυτό ως έναν τρόπο να μάθει ο κόσμος περισσότερα για την κλιματική αλλαγή και άλλα περιβαλλοντικά θέματα.

Επίσης καταγράφει την «έκρηξη» των πόλεων ανά τον κόσμο- από την ταχεία επέξταση του Λας Βέγκας μέχρι τα τεχνητά νησιά στο Ντουμπάι.

Η νέα έκδοση του Google Earth στηρίζεται σε 24 εκατ. διαφορετικές δορυφορικές φωτογραφίες, από τη NASA, το Landsat της US Geological Survey και το Copernicus της ΕΕ.

Η Google είπε ότι οι νέες αυτές λειτουργίες δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη δέσμευση αυτών των υπηρεσιών για ανοιχτά και προσβάσιμα δεδομένα.

Αν και ο μέσος χρήστης θα δει μόνο ένα κλάσμα του συστήματος τη φορά, η Google λέει ότι το animated time-lapse είναι στην πράξη ένα γιγαντιαίο μωσαϊκό βίντεο. Τα 24 εκατ. εικόνες πάνε πίσω ως το 1984 και καταλαμβάνουν 20 petabytes (20 εκατ. gigabytes) αποθηκευτικού χώρου.

Όλα μαζί κάνουν ένα βίντεο μεγέθους 4,4 terapixels- αντιστοιχεί σε πάνω από μισό εκατομμύριο βίντεο 4Κ ultra-high resolution.

Η επεξεργασία όλων αυτών των δεδομένων χρειάστηκε πάνω από 2 εκατ. ώρες υπολογιστή, που μοιράστηκαν σε ισχυρά μηχανήματα της Google για να ολοκληρωθεί εντός λογικού πλαισίου.

«Από όσο γνωρίζουμε, το time-lapse στο Google Earth είναι το μεγαλύτερο βίντεο στον πλανήτη, για τον πλανήτη μας» είπε η εταιρεία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button