Ελλάδα

Η Δημοτική Αρχή  Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης απαντά στις προθέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων πράσινων εκτάσεων της Βουλιαγμένης

Η Εκκλησιαστική Κεντρική  Υπηρεσία  Οικονομικών (ΕΚΥΟ),με πρόσκληση της καλεί επίδοξους επενδυτές να καταθέσουν προτάσεις για την αγορά ή τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων, με φερόμενο ιδιοκτήτη την Εκκλησία της Ελλάδος στους Δήμους Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Κηφισίας, Αχαρνών, Μοσχάτου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στην Βουλιαγμένη, οι προκηρύξεις αφορούν συνολικά σχεδόν 190 στρέμματα από τα οποία:

– Πέντε ακίνητα συνολικής έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων, αναγνωρισμένα ως  ιδιοκτησία της Εκκλησίας, τα οποία είναι πολεοδομικά ρυθμισμένα για οικιστική χρήση και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν δεσμευτεί προς απαλλοτρίωση.

– Ένα ακίνητο 4,6 στρεμμάτων και συγκεκριμένα στο ΟΤ 13Β, το οποίο έχει συμπεριληφθεί εσφαλμένα μαζί με τα πολεοδομικά ρυθμισμένα της προηγούμενης περίπτωσης.

– Δεκαεφτά ακίνητα συνολικής έκτασης 190 στρεμμάτων, τα οποία μέχρι το 2004 ήταν δεσμευμένα προς απαλλοτρίωση και πλέον έχουν αποδεσμευτεί με σειρά δικαστικών αποφάσεων, αλλά είναι πολεοδομικά αρρύθμιστα, δηλαδή δεν έχουν οικοδομικές γραμμές, χρήσεις γης και όρους δόμησης.

Σημειώνουμε, πως, για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία για την πολεοδομική ρύθμιση αστικής περιοχής απαιτούνται, ακόμα και με τη συναίνεση όλων των φορέων αρκετά χρόνια.

Καλούμε του πιθανούς ενδιαφερόμενους να υπολογίσουν σε τι περιπέτειες μπορεί να εμπλακούν.

Οι λόγοι για τους οποίους εναντιώνεται ο Δήμος, στην απόπειρα εκποίησης της φερόμενης ως εκκλησιαστικής περιουσίας της Βουλιαγμένης, έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα και στο παρελθόν και αποτελούν ρητή δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου της πόλης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Σήμερα ο Δήμος είναι πιο έτοιμος από ποτέ νομικά, να υπερασπιστεί τις ελεύθερες και πράσινες κοινόχρηστες εκτάσεις της πόλης, που προσδίδουν τη μοναδική φυσιογνωμία της περιοχής μας.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προέβει στην ακόλουθη δήλωση για την απόπειρα της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκποιήσει τις εκτάσεις της Βουλιαγμένης.

«Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στέκεται απέναντι, εξαντλώντας κάθε νομικό μέσο, σε κάθε απόπειρα καταστροφής ή περιορισμού του πρασίνου της πόλης μας, γεγονός που θα αλλοιώσει το μοναδικό χαρακτήρα της. Θεωρούμε, πως ο αγώνας για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, δεν επιδέχεται πολιτικές αντιπαραθέσεις και «επαναστατική γυμναστική» και για το λόγο αυτό, καλώ όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όλους του φορείς της πόλης σε συστράτευση στον αγώνα που θα δώσουμε, και θα κερδίσουμε.

Παράλληλα όμως, θα ήθελα έστω και την ύστατη ώρα να κάνω έκκληση στην Ηγεσία της Εκκλησίας μας, μία Εκκλησία που σεβόμαστε και αγαπάμε όλοι. Την καλούμε, να εγκαταλείψει τις βλέψεις της για κερδοφορία μέσα από διαδικασίες εκποίησης γης, όπως το μοναδικό δασωμένο τμήμα της Βουλιαγμένης, τη Φασκομηλιά αλλά ακόμα και το Ασκληπιείο Βούλας και να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες της εποχής μας, που είναι η διατήρηση και προστασία του φυσικού κάλλους και του πράσινου. Η ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος, άλλωστε είναι το κυρίαρχο θέμα που έχει αναδείξει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο με την παγκόσμια πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου».  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button