Magazino

Η διάσωση της “Μαλαγουζιάς”-απο την αφάνεια στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Πως ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, έσωσε και ανέδειξε μια ποικιλία κρασιού που είχε σχεδόν εξαφανισθεί.

Στην Ελλάδα το κρασί δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι του μόθχου, αλλά και των αρχόντων. Ο κόπος των ανθρώπων ημέρευε με ένα ποτήρι κρασί.

Τα Ελληνικά κρασιά σήμερα έχουν κερδίσει διεθνείς διακρίσεις και η εγχώρια παραγωγή με πολλούς αξιόλογους νέους οινοποιούς ξεπερνά τις προσδοκίες και τοποθετείται σε περίοπτη θέση  στην διεθνή αγορά κρασιών .

Όσοι πίνουν κρασί διαλέγουν λευκό ή κόκκινο, αναλόγως την εποχή ή τη διάθεσή τους. Όσοι όμως γνωρίζουν από οίνο, επιλέγουν την ποικιλία,

Μία από τις ποικιλίες με φανατικούς λάτρεις είναι η Μαλαγουζιά που πολλές δεκαετίες ήταν λησμονημένη και σχεδόν καταδικασμένη να εξαφανισθεί από την ελληνική παραγωγή.

Τη διέσωσε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, που τη δεκαετία του ’70, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την συγκεκριμένη ποικιλία.

Έβαλε στόχο να την βγάλει από τον αργό θάνατο της αφάνειας και να την αναδείξει. Τα κατάφερε και εκατομμύρια ουρανίσκοι απολαμβάνουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας του.

Η περιοχή είναι ιδανική και κουβαλά στις ρίζες της μια παράδοση 1500 ετών, από την αρχαιότητα και μετά το Βυζάντιο. Τότε που ονόμαζαν την Επανωμή, “Αμπελότοπο”. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία και μακρά παράδοση στην αμπελουργία. Στις πλαγιές της εδώ και αιώνες σκαρφαλώνουν αμπέλια, μια που το μικροκλίμα της περιοχής δημιουργεί το κατάλληλο οικοσύστημα για την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου.Τα πιο φημισμένα κρασιά της χώρας παράγονται στον “αμπελότοπο”, με γνώση, φροντίδα και συνέπεια.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, φύτεψε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών και δημιούργησε ένα σύγχρονο οινοποιείο στο κέντρο αυτού του κτήματος.

 

Διεθνής αναγνώριση

Με τα χρόνια, το κτήμα Γεροβασιλείου επεκτάθηκε, η παραγωγή αυξήθηκε, η φήμη των κρασιών ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.Από την πρώτη μέρα της αναδημιουργίας του κτήματος, η καλλιέργεια του αμπελώνα γινόταν με συνεχείς πειραματισμούς και μελέτη ελληνικών και διεθνών, γνωστών και άγνωστων, ποικιλιών.

Η τεχνολογία είναι το μέσο αλλά η παράδοση είναι η πυξίδα, που δείχνει τον καλό δρόμο της οινοποιίας και αυτό είναι το πλαίσιο  μέσα στο οποίο κινείται η οινοποιεία της οικογένειας Γεροβασιλείου.

Από το αμπέλι μέχρι την εμφιάλωση, η ποιότητα είναι αποτέλεσμα της γνώσης και του σεβασμού.

Η παραγωγή ποιοτικών κρασιών με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής, είναι συνέπεια της πολυετούς εμπειρίας, της αδιάκοπης μελέτης και της αγάπης της οικογένειας Γεροβασιλείου για το καλό κρασί.

 


Το 30% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία, στην Αυστραλία και στη Σιγκαπούρη.

Τα κρασιά του κτήματος Γεροβασιλείου, κερδίζουν κάθε χρόνο διεθνείς διακρίσεις.

Το 2019, η περίφημη ποικιλία της Μαλαγουζιάς, που πριν μισό αιώνα ήταν απαξιωμένη και θεωρούταν εξαφανισμένη, πήρε το χρυσό μετάλλιο στα Decanter World Wine Awards στην Αγγλία.

Η Μαλαγουζιά από υπερώριμα σταφύλια του κτήματος, ανέβηκε στο βάθρο του Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης τόσο το 2019, όσο και το 2020.Πλέον το όνομα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, φιγουράρει ανάμεσα στους έξι καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο.

Μουσείο Οίνου

Πέρα από τα πολυβραβευμένα κρασιά και τη μακρά ιστορία, το κτήμα Γεροβασιλείου ξεχωρίζει για έναν ακόμη λόγο. Οι πόρτες του είναι ανοιχτές σε όλους όσους αγαπούν το κρασί, τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό.

Το Μουσείο Οίνου διαθέτει χιλιάδες εκθέματα, από αρχαία κειμήλια έως σύγχρονα εργαλεία.

Τα εκθέματά του χωρίζονται σε δύο μεγάλες συλλογές: τη συλλογή ανοιχτηριών, μπουκαλιών, αγγείων και αντικειμένων αρχαίου ελληνικού συμποσίου και τη συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης.

Στόχος είναι η ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς, καθώς και η γνωριμία του επισκέπτη με το καλό κρασί, τον τρόπο παραγωγής του, καθώς και τη σημασία του για τον άνθρωπο και ειδικά τον ελληνικό πολιτισμό.

Η γειτνίαση με τους αμπελώνες, το οινοποιείο και τις αίθουσες γευσιγνωσίας ενισχύουν, ανάλογα με την εποχή, το βίωμα του επισκέπτη.

Στο χώρο του μουσείου, εκτίθεται ολόκληρη η συλλογή ανοιχτηριών του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Έχοντας ξεκινήσει να συλλέγει από τη δεκαετία του ’70, σήμερα αριθμεί περισσότερα από 2600.

Η περιήγηση ανάμεσα στα εκθέματα της εντυπωσιακής συλλογής συνιστά ένα ταξίδι στον χρόνο και στον κόσμο. Τα ανοιχτήρια ομαδοποιούνται ως προς τη χρήση τους από άνδρες και γυναίκες, τη σχέση τους με τις καταναλωτικές συνήθειες, τη βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου, τις διάφορες μόδες και τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 19ου και 20ου αιώνα. Κάθε ανοιχτήρι διηγείται μια διαφορετική ιστορία, για όποιον ξέρει να τη διαβάσει, στο σχήμα του, το μέγεθός του, το σμίλεμα και άλλες λεπτομέρειες.

Το Μουσείο Οίνου και οι δραστηριότητες που προσφέρει με ξεναγήσεις, γευσιγνωσία, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδόσεις, συμβάλλουν στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού.

Άλλωστε στην Ελλάδα αυτή η παράδοση ξεκινά από την αρχαιότητα, εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο, ταυτίστηκε με τη θρησκεία μέσα από τη Θεία Κοινωνία και ρίζωσε στις παρέες, στις χαρές και στις λύπες.Εκεί που το κρασί είναι παρόν, πάντα ως αφορμή και ποτέ η αιτία.

πηγη φωτο -Κτήμα Γεροβασιλείου

👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button