ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer φθίνει μετά από λίγες εβδομάδες

Ανησυχητικά τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε ο ισραηλινός ιστότοπος Ynet

H προστασία που παρέχει το εμβόλιο της Pfizer έναντι ήπιων μορφών Covid-19 φάνηκε να μειώνεται μετά από λίγες εβδομάδες, όπως δείχνει έρευνα που διεξήχθη στο Ισραήλ, καθώς η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ εξαπλώνεται.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech προστατεύει κατα 64%  από τον κορονοϊό, όπως έδειξαν τα στοιχεία μεταξύ 6 Ιουνίου και αρχές Ιουλίου, ανέφερε η Ισραηλινή ιστοσελίδα ειδήσεων Ynet, βάσει στατιστικών από το υπουργείο Υγείας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι όσοι εμβολιάστηκαν μείωσαν σημαντικά την πιθανότητα να νοσηλευτούν, με την προστασία που παρείχε το εμβόλιο να πέφτει μόνο ελαφρώς στο 93% από 98% την συγκεκριμένη περίοδο.

Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, προκαλεί ανησυχία καθώς εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, «δοκιμάζοντας» τα εμβόλια, ενώ «ξεθωριάζει» τις ελπίδες για ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια.

Η Dervila Keane, εκπρόσωπος της Pfizer, αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία από το Ισραήλ, αλλά επέστησε την προσοχή σε άλλες έρευνες που δείχνουν συνεχιζόμενη προστασία ενάντια σε νέες μεταλλάξεις.

Στο Ισραήλ, όπου άρχισαν οι περιορισμοί στις αρχές Ιουνίου, πολλά από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται σε εμβολιασμένους, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet. Την περασμένη Παρασκευή, το 55% των νέων μολύνσεων ήταν εμβολιασμένοι, ανέφερε ο ιστότοπος.

Από τις 4 Ιουλίου, υπήρχαν 35 σοβαρές περιπτώσεις κορονοϊού σε πληθυσμό 9,3 εκατομμυρίων, σε σύγκριση με τις 21περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στις 19 Ιουνίου.

Μάλιστα η κυβέρνηση του Ισραήλ επεξεργάζεται νέα περιοριστικά μέτρα, μετά την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ το ενδεχόμενο μίας τρίτης δόσης εμβολίου βρίσκεται στο «τραπέζι».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, δήλωσε ότι οι εμβολιασμένοι θα χρειαστούν μια τρίτη δόση εμβολίου εντός 12 μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό τους. 

Το Ισραήλ είχε ένα από τα γρηγορότερα και πιο εντυπωσιακά προγράμματα εμβολιασμού παγκοσμίως, με το 57% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button