Ελλάδα

H νέα υποπαραλλαγή  της Ομικρον  αναφέρεται  και ως «stealth» δείτε γιατί

Η νεα Όμικρον, που να φαίνεται  κερδίζει έδαφος σε κάποιες περιοχές, της Ευρώπης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία προκαλεί  ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Ονομάζεται και Οmikron-stealth καθώς έχει ένα στέλεχος κυριολεκτικά «φάντασμα» και είναι καλά κρυμμένο όσον αφορά την ανίχνευση του.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον 2, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ φέρει 7 επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη – ακίδα S, αλλά ευτυχώς δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι πιο μολυσματική απο την βασική μορφή της Όμικρον.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ τονίζουν: “Αναφορικά με το αν οι 7 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S καθιστούν την υποομάδα BA.2 ξεχωριστή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη αυξημένη δυνατότητα διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Επίσης, καμία από αυτές τις 7 μεταλλάξεις δεν έχει συσχετιστεί με σημαντική δυνατότητα διαφυγής από ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των επτά μεταλλάξεων στις ιδιότητες του ιού είναι προς το παρόν άγνωστη”.

Ανησυχία πάντως προκαλεί η μεγάλη ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται και η νέα παραλλαγή.

Οι επιστήμονες δηλώνουν πως υπάρχει ανησυχία και φόβος και πως δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού.

Τέλος ανησυχεί το γεγονός στο πόσο γρήγορα δημιούργησε νέα παραλλαγή η ίδια η μετάλλαξη Όμικρον.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button