Ελλάδα

H κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασική αρχή για την ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία των λαών.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Δικαιοσύνης, η Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασική αρχή για την ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία των λαών. Ο Στόχος 16 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι αφιερωμένος στην προαγωγή ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών. Κοινωνιών που θα παρέχουν ισότιμη πρόσβαση στη δικαιοσύνη και που θα λειτουργούν στη βάση αποτελεσματικών και συμμετοχικών θεσμών σε όλα τα επίπεδα.

»Στο επίκεντρο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας βρίσκεται η αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ως αυτοδιοικητικός φορέας για την προώθηση στην ελληνική κοινωνία των Στόχων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζουμε τη θέση ότι η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών.

»Και στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τα μέλη του Δικτύου να υιοθετήσουν πολιτικές που προάγουν την ισότητα σε κάθε επίπεδο και υπερασπίζουν το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ίση μεταχείριση. Όταν καταρρίπτουμε τα εμπόδια που ορθώνουν οι άνθρωποι λόγω φύλου, ηλικίας, φυλής, εθνότητας, θρησκείας, πολιτισμού ή αναπηρίας έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς μια πιο δίκαιη κοινωνία. Αντίστοιχα, η δημιουργία ευκαιριών αξιοπρεπούς απασχόλησης και νέων θέσεων εργασίας αλλά και η βελτίωση της πρόσβασης σε καλύτερες συνθήκες εργασίας μειώνουν τις ανισότητες και συμβάλλουν σε πιο συνεκτικές και δίκαιες κοινωνίες και, συνεπώς, είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη και αποφυγή των συγκρούσεων.

»Επομένως, ο Στόχος της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελεί τον πυρήνα της παγκόσμιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στη βάση μιας δίκαιης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button