Γιατί ο τυφώνας Μίλτον θεωρείται η «καταιγίδα του αιώνα»
Φωτογραφίες του τυφώνα απο το διάστημα
Ο Μίλτον ενδέχεται να είναι «η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο σύσκεψης στον Λευκό Οίκο για τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σημειώνεται ότι οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ επλήγησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον κυκλώνα Ελίν, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες σε έξι πολιτείες, ενώ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 235 ανθρώπους.
O τυφώνας Μίλτον χαρακτηρίζεται από ανέμους που αυτή την στιγμή αγγίζουν τα 270 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό λοιπόν που ανησυχεί ιδιαίτερα τους μετεωρολόγους είναι ότι παρά την μικρή εξασθένηση που θα παρουσιάσει, οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα αγγίξει την στεριά ως τυφώνας κατηγορίας 4, επομένως αυτό από μόνο του αρκεί για να προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή.
Επίσης, αυτό που τρομάζει τους επιστήμονες είναι ότι παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων να απομακρυνθούν όλοι οι κάτοικοι από την Τάμπα της Φλόριντα, το 50% του πληθυσμού της αρνήθηκε να φύγει, παραμένοντας πίσω παρά τον τεράστιο κίνδυνο, για να προστατέψουν τα σπίτια τους.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ενώ έχουν τελειώσει τα καύσιμα σε κάποια πρατήρια.
Ο κίνδυνος λοιπόν να έχουμε πάρα πολλούς νεκρούς είναι πολύ υψηλός.
Οι Φωτογραφίες του τυφώνα απο το διάστημα προκαλούν τρόμο στους επιστήμονες της μετεωρολογίας.
Ο τυφώνας Μίλτον έρχεται σε μία περίοδο που θα επηρεάσει περιοχές οι οποίες έχουν ήδη εκτεταμένες ζημιές από τον τυφώνα Έλεν, με τον Μίλτον όμως να είναι πολύ πιο ισχυρός και καταστροφικός τυφώνας σε σχέση με τον προηγούμενο. Οι παράγοντες λοιπόν που μπορεί να τον κατατάξουν ως την “καταιγίδα του αιώνα” είναι οι εξής :
1. Πρώτος παράγοντας: το νερό
Οι περισσότεροι θάνατοι που οφείλονται στους τυφώνες προέρχονται κυρίως από το νερό και όχι τόσο από τους σφοδρούς ανέμους. Στατιστικά λοιπόν για το 90% των θυμάτων ευθύνονται κατά κανόνα οι καταρρακτώδεις βροχές.
2. Δεύτερος παράγοντας : Πλημμύρες
Ο τυφώνας Έλεν προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες, όπου μόνο στην Βόρεια Καρολίνα έπεσαν συνολικά 782 χιλιοστά βροχής. Αν και ο Μίλτον αναμένεται να ρίξει 375 χιλιοστά βροχής, εντούτοις, αυτή η ποσότητα βροχής θα πέσει στις περιοχές της Φλόριντα που ήδη έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και μάλιστα σε ένα έδαφος που είναι εντελώς επίπεδο. Το αποτέλεσμα λοιπόν θα είναι καταστροφικό.
3. Τρίτος παράγοντας : τα κύματα
Ο τυφώνας Έλεν προκάλεσε κύματα ύψους 5 μέτρων, ενώ και ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να προκαλέσει το ίδιο, με αποτέλεσμα οι δυτικές ακτές της Φλόριντα να επηρεαστούν από σοβαρές πλημμύρες και με το επίκεντρο των μεγαλυτέρων κυμάτων να είναι ο Κόλπος της Τάμπα.
4. Τέταρτος παράγοντας: Οι άνεμοι
Στον τυφώνα Έλεν ο άνεμος άγγιξε τα 225 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να αγγίξει τα 265 χιλιόμετρα την ώρα, χάνοντας μέρος της ισχύος του στην συνέχεια καθώς θα εισβάλλει στην στεριά. Παρά ταύτα, δεν πρόκειται οι άνεμοι να πέσουν κάτω από τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, κάτι που από μόνο του θα προκαλέσει σοβαρές καταστροφές.
Με απλά λόγια, ο τυφώνας Μίλτον θα αποτελειώσει ότι άφησε πίσω του όρθιο ο τυφώνας Έλεν .