
Η ελληνική νησιωτική κουζίνα είναι ένα γευστικό μωσαϊκό που παντρεύει την παράδοση με την αυθεντικότητα της πρώτης ύλης. Από τα ηφαιστειογενή εδάφη της Σαντορίνης έως τις καταγάλανες ακτές της Κρήτης και τις ήρεμες γωνιές της Σίφνου, κάθε νησί αφηγείται τη δική του ιστορία μέσα από τα τοπικά του πιάτα. Από την καπνιστή ένταση του αντικριστού και την απλότητα της στραπατσάδας, μέχρι την κομψότητα του carpaccio τόνου και την πληθωρική νοστιμιά μιας αστακομακαρονάδας, αυτό το γαστρονομικό ταξίδι υπόσχεται εμπειρίες που διεγείρουν τις αισθήσεις και τιμούν τη βαθιά ριζωμένη κουλτούρα της ελληνικής φιλοξενίας.
Αστακομακαρονάδα-Σύμη
Φρέσκοι αστακοί συνδυάζονται υπέροχα μυρωδικά και προσφέρουν μια μοναδική γευστική εμπειρία .
Που να το δοκιμάσεις:Pantelis Restaurant (Γιαλός Σύμης).
Σερβίρει ίσως την πιο νόστιμη αστακομακαρονάδα στο Αιγαίο με εξαιρετική πρώτη ύλη, μαζί με γαριδομακαρονάδα και ψητά θαλασσινά — ιδανική επιλογή για αξέχαστη γευστική εμπειρία .
Μαστέλο – Σίφνος
Αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας μαριναρισμένο σε κρασί, μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος .
Που να το δοκιμάσεις: Στο Αμφιγύης ή στο Σίφνος και σε όλα τα χωριά της Σίφνου.
Αρνάκι Αντικριστό (Antikristo)-Κρήτη
Το παραδοσιακό Κρητικό BBQ: αρνί ή κατσίκι ψημένο “αντικριστά” σε ξυλόφουρνο/φωτιά, σιγοψημένο για ώρες, με έντονες καπνιστές νότες και τραγανή πέτσα .
Πού να το δοκιμάσεις: Σε όλη την Κρήτη To Antikristo ή στο Athali Cretan Cuisine στο Ηράκλειο—και τα δύο θεωρούνται από τα κορυφαία για αυτό το πιάτο .
Carpaccio τόνου -Πάρος
Που να το δοκιμάσεις:στη ψαροταβέρνα Το Μουράγιο στην Αλυκή της Παρου το καρπάτσιο τόνου, είναι εξαιρετικό και μαζί με άλλα πεντανόστιμα πιάτα θα απολαύσεις μια απο τις πιο ανεβασμένες γεύσεις θαλασσινών στις Κυκλάδες
Στραπατσάδα (Kagianas) – Ιόνια Νησιά
Αυγά ανακατεμένα με φρέσκες ντομάτες και ελαιόλαδο, συχνά με φέτα ή ρίγανη – απλό και γευστικό comfort food .
Πού να το δοκιμάσεις: Στην Taverna To Steki στην Αγία Ευφημία (Κεφαλονιά), όπου προσφέρουν καθημερινή “σπιτική” στραπατσάδα και μαγειρευτά με τοπικό χαρακτήρα .
Ντοματοκεφτέδες – Σαντορίνη
Τραγανές τηγανιτές “μπάλες” από ντομάτα, φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά.
Πού να το δοκιμάσεις: Ombra (Esperas Santorini), όπου συνοδεύονται με τοπικό κρασί και υπέροχη θέα .
Μπιάνκο – Ιόνια Νησιά
Το Μπιάνκο είναι μια παραδοσιακή ψαρόσουπα που προέρχεται από τα Ιόνια Νησιά, με ιδιαίτερη καταγωγή από την Κέρκυρα. Το πιάτο παρασκευάζεται συνήθως με λευκό ψάρι (όπως μπακαλιάρο, σφυρίδα ή λαβράκι), σκόρδο, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και μπόλικο μαύρο πιπέρι.
Πού να το δοκιμάσετε: Το Ταβερνάκι της Μαρίνας – Πόλη της Κέρκυρας Ένα ζεστό, αυθεντικό στέκι δίπλα στη θάλασσα, όπου σερβίρεται μία από τις καλύτερες εκδοχές του.
Κρυμμένοι γευστικοί θησαυροί βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας – το μόνο που μένει σε εσάς είναι να τους ανακαλύψετε.
Επιμέλεια ENJOY GREECE MAGAZINES
