ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Ανυπολόγιστες ζημιές – Περίπου 100 σπίτια στις φλόγες, καθηλώθηκαν τα εναέρια μέσα λόγω των θυελλωδών ανέμων

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής τρεις μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα, την ώρα που δεν πετούν εναέρια μέσα λόγω των ισχυρών ανέμων.Το πιο σοβαρό μέτωπο είναι στο Πόρτο Γερμενό που κινείται προς Αγία Παρασκευή ανατολικά και Μύτικα, νοτιοανατολικά.

Στη Βοιωτία υπάρχουν δύο μέτωπα. Ένα στη Δόμβραινα και ένα στη Λιβαδόστρα που εκδόθηκε πριν από λίγο μήνυμα εκκένωσης από το 112.Το τρίτο μέτωπο είναι στην Αχαΐα όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης για οικισμούς γύρω από το Αίγιο.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό, η οποία εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η πυρκαγιά κατέστρεψε κατοικίες, οχήματα και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι δυσχέραναν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 100 σπίτια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Παράλληλα, δεκάδες αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ δεν γλίτωσαν ούτε πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στο πύρινο μέτωπο.

Οι ισχυροί άνεμοι καθήλωσαν τα εναέρια μέσα

Παρότι είχε δοθεί εντολή να επιχειρήσουν 29 εναέρια μέσα, οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την ασφαλή πραγματοποίηση των ρίψεων νερού. Οι θυελλώδεις άνεμοι ανάγκασαν ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη να καθηλωθούν, αφήνοντας το κύριο βάρος της επιχείρησης στις επίγειες δυνάμεις.Οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου προκάλεσαν αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλώνεται ταχύτατα και να δημιουργεί νέα ενεργά μέτωπα.

Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Το πέρασμα της πυρκαγιάς άφησε πίσω του εικόνες απόλυτης καταστροφής. Δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες και περιουσίες μετατράπηκαν σε στάχτη, ενώ σε πολλές κατοικίες απέμειναν μόνο οι τοίχοι, καθώς οι στέγες και οι υπόλοιπες κατασκευές κατέρρευσαν από τη σφοδρότητα της φωτιάς.

Οι εικόνες από το Πόρτο Γερμενό αποτυπώνουν το μέγεθος της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε το πύρινο μέτωπο.Νεκρά ζώα και καταστροφή στο φυσικό περιβάλλονΙδιαίτερα βαρύ είναι και το πλήγμα στην πανίδα της περιοχής. Πολλά άγρια ζώα παγιδεύτηκαν στις φλόγες, ενώ συγκλονισμό προκαλούν οι εικόνες με αγριογούρουνα που προσπάθησαν να διαφύγουν περνώντας στον δρόμο, χωρίς όμως να καταφέρουν να σωθούν.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες απώλειες σε κτηνοτροφικές μονάδες, μελισσοκομεία και αγροτικές καλλιέργειες, καθώς η πλήρης καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει μετά την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Απειλείται ο οικισμός της Λιβαδόστρας

Το πύρινο μέτωπο κινήθηκε επικίνδυνα προς τη Λιβαδόστρα Βοιωτίας, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στις Αρχές και στους κατοίκους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις γύρω από τον οικισμό, δίνοντας μάχη για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς πριν φτάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζεται με ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να αποτελούν τον μεγαλύτερο αντίπαλο των πυροσβεστών. Οι θυελλώδεις άνεμοι δυσκολεύουν τον έλεγχο των εστιών, με τις Αρχές να παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή για νέες αναζωπυρώσεις.

Η τελική εικόνα των ζημιών θα αποτυπωθεί μετά την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν ήδη λόγο για μία από τις πιο καταστροφικές φωτιές που έχει γνωρίσει η περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button