ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εξι ολόκληρους μήνες, όσο κράτησε το Αλβανικό Επος, χρειάσθηκαν για να φυλαχθούν τα αρχαία μας.

Χρειάστηκε χρόνος και οργάνωση αλλά πάνω απ όλα η μοναδική Ελληνική ψυχή για να κρυφτούν οι «θησαυροί» του μουσείου στη σκιά του πολέμου.

Χαράματα συγκεντρώνονταν στο μουσείο όσοι είχαν αναλάβει την εργασία και έφευγαν αργά την νύχτα .Σκοπός τους ήταν όταν ο στρατός κατοχής έμπαινε στην Αθήνα, η επιχείρηση απόκρυψης αρχαιοτήτων να έχει ολοκληρωθεί.

Μαρμάρινα αγάλματα όπως ο Ποσειδώνας από τη Μήλο, ο κούρος από το Σούνιο, δύο θρόνοι του 4ου αι. π.Χ.,  από τον μικρό ναό του Ραμνούντα, ευρήματα από τη Δήλο, το μαρμάρινο σύμπλεγμα της Αφροδίτης, του Πάνα και του Ερωτα, και πολλά ακόμη απομακρύνθηκαν από τις αίθουσες και καταχώθηκαν κάτω από τα δάπεδα, όσο πιο βαθιά μπορούσαν να τα θάψουν και να σκεπαστούν με άμμο.  Οι εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο το πέτυχαν με αυτοθυσία, αυταπάρνηση και ομαδική συνεργασία.

Τον Νοέμβριο του 1940, εκδίδει εγκύκλιο με οδηγίες για την προστασία των μουσείων από τους εναέριους κινδύνους ήταν ένα σχέδιο που συζητείτο από το 1937.

Τα αγάλματα τοποθετήθηκαν οριζόντια στα ορύγματα, από πάνω έπεσε άμμος και έπειτα τα ορύγματα σφραγίστηκαν με τσιμέντο.

Τα χάλκινα και τα πήλινα αντικείμενα τυλίχτηκαν άλλα με κερόχαρτο κι άλλα με πισσόχαρτο, και συγκεντρώθηκαν σε κιβώτια που κρύφτηκαν στα υπόγεια. Τα χρυσά στάλθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως ήταν φυσικό το άδειο μουσείο αιφνιδίασε τους Γερμανούς αξιωματικούς, οι οποίοι επίμονα ρωτούσαν πού βρίσκονται τα αρχαία.
Οι άνθρωποι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου απάντησαν: «είναι εκεί που όλοι γνωρίζουν, κάτω από τη γη».

Οι Γερμανοί απαιτούσαν αγάλματα όπως ο Εφηβος των Αντικυθήρων, ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου, ο Εφηβος του Μαραθώνα με επιχειρήματα ότι «τα αρχαία θα πάθουν κρυμμένα» και ότι «οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να καταφεύγουν στην τέχνη».
Η επίμονη αντίσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας γλίτωσε τα σπουδαιότερα μουσεία μας από την καταστροφή και τη λεηλασία

Η ιστορία όλης εκείνης της περιπέτειας και οι μνήμες αντίστασης ξετυλίγεται αυτές τις ημέρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέσα από τη φωτογραφική έκθεση «Κατάχωση και προστασία των αρχαίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», με επιμέλεια της κ Μαρίας Λαγογιάννη και της κ Μαρίας Χιδίρογλου .

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου του 2022.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button