ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ενισχύεται η ελληνική στρατηγική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο

Η παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται όλο και πιο ισχυρή .Γεγονός που επιβεβαιώνεται απο την τρίτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την κομβική συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καϊρου.

Η προσέγγιση των δύο. χωρών ήταν από τις πιο επιτυχημένες κινήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Κυβέρνησης την ώρα μάλιστα  που  επικρατούσε μια «ατμοσφαιρα εκρηκτική» λόγω τον κοιτασμάτων πετρελαίου  στην περιοχή πριν ένα περίπου χρόνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπηρετούν  αταλάντευτα κοινές αρχές: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν χωρίζει, αλλά θα ενώνει. Τη συνεννόηση με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και φυσικά τις σχέσεις καλής γειτονίας»

Και πώς «κοινοί μας στόχοι είναι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας»Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσιών ζωνών, που είναι τετελεσμένο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, προσδοκώ σύντομα να υπάρξει ολική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας»

Ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι μίλησε για υποδειγματική τριμερή συνεργασία Ελλάδας -Αιγύπτου και Κύπρου στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα: «Τόνισα στον εξοχότατο πρωθυπουργό τη σταθερή θέση της Αίγυπτου στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διατάξεων των Ηνωμένων Εθνών από όλα τα κράτη και σεβασμό των αρχών της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και σεβασμό κυριαρχίας και περιφερειακών υδάτων των κρατών».

Τέλος ο κ Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας και τους οποίους διαβεβαίωσε ότι τα ζητήματα του οικουμενικού ελληνισμού βρίσκονται σταθερά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button