ΑΠΟΨΕΙΣΠεριβάλλον

Ένα τεράστιο ερευνητικό ενυδρείο με πάνω απο 2000 ψάρια ετοιμάζεται στην Νέα Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα από 2.000 ψάρια θα κολυμπούν στον βυθό του πρώτου ιδιωτικού ερευνητικού ενυδρείου που κατασκευάζει στις νέες της εγκαταστάσεις, στη Νέα Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη, η βορειοελλαδική εταιρεία ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ και αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Αφορμή για τη «γέννηση» της ιδέας κατασκευής του ερευνητικού ενυδρείου, αποτέλεσε η αύξηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την προστασία του περιβάλλοντος.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα, που θα συνδυάζει ταυτόχρονα την παραδοσιακή με τη σύγχρονη εφαρμοσμένη αλιεία, στον ίδιο χώρο, όπου η υδατοκαλλιέργεια με την ενυδροπονεία “παντρεύονται” με το φυσικό περιβάλλον και την ανακύκλωση», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια Marketing της εταιρείας κ Μαγδαληνή Διαμαντίδου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με αυτή τη μορφή εντός ελληνικών συνόρων ούτε και στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την κ. Διαμαντίδου, το όλο project βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο κατασκευής του, με τις εργασίες στο 70%, και σημειώνει, ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του έναντι του αρχικού σχεδιασμού έγκειται στη διεθνή συγκυρία (πόλεμος στην Ουκρανία και πανδημία κορονοϊού).

Από τσιπούρες, λαβράκια και φαγκριά, μέχρι και λεοντόψαρα, ηλιόψαρα, κόι και χρυσόψαρα -ίσως και…πιράνχας, αν έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε υδατοσυλλογές της βόρειας χώρας- αλλά και θαλάσσια φυτά θα πλαισιώσουν τον βυθό του ιδιωτικού ερευνητικού ενυδρείου, το οποίο θα καταλαμβάνει έκταση 2000 τετραγωνικών μέτρων.

Τα περίπου 2000 ψάρια, εκ των οποίων περίπου 25-30 διαφορετικά είδη γλυκού νερού και ως 50 διαφορετικά είδη θαλασσινού νερού, θα κολυμπούν, σε όγκο νερού 700.000 λίτρων. Μάλιστα, το ερευνητικό ενυδρείο θα πλαισιώνεται από σίγουρα πέντε μεγάλες δεξαμενές, αλλά και άλλες μικρότερες.

Η λειτουργία του ιδιωτικού ερευνητικού ενυδρείου, που έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον και τουριστικών γραφείων του νομού της Θεσσαλονίκης, θα είναι μη κερδοσκοπική και ο χαρακτήρας του θα είναι και επιμορφωτικός και τουριστικός

Επικεφαλής του έχει οριστεί ο ιχθυολόγος με μεταπτυχιακό και εμπειρία στην Υδατοκαλλιέργεια, αλιέας στο επάγγελμα (ιδιοκτήτης αλιευτικού σκάφους) Φάνης Καρύδας, με μακροχρόνια συνεργασία στην έρευνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button