ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελλάδα : Φαντάσματα, ανεξήγητα φαινόμενα, θρύλοι και θεωρίες συνωμοσίας

Tα Ελληνικά X-Files

Είναι κάποια φαινόμενα στην Ελλάδα που κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει πως συμβαίνουν και γιατί.

Το σανατόριο της Πάρνηθας

Το σανατόριο λειτούργησε για 40 χρόνια στις αρχές του περασμένου αιώνα. Μιας και η Πάρνηθα ήταν αρκετά μακρυά από το αστικό κέντρο, το συγκεκριμένο σημείο θεωρήθηκε κατάλληλο για να βοηθήσει στη θεραπεία των φυματικών, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν εκεί κατά χιλιάδες.

Μετά τα μέσα του περασμένου αιώνα, ο συγκεκριμένος χώρος μετατράπηκε σε ξενοδοχείο με το όνομα ‘Ξενία’, ενώ στη συνέχεια έγινε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Όλα (σχεδόν) καλά ως εδώ. Από το 1985, όταν και εγκαταλείφθηκε και μετά, διάφοροι επισκέπτες του δηλώνουν πως έχουν έρθει σε επαφή με φαινόμενα στα οποία δεν μπορούν να δώσουν κάποια λογική εξήγηση. Ιστορίες για ουρλιαχτά και κραυγές που ακούγονται από το υπόγειο, πόρτες που χτυπούν, αλυσίδες που σέρνονται και το φάντασμα ενός φυματικού κοριτσιού, το οποίο λέγεται πως νοσηλευόταν εκεί τον περασμένο αιώνα, έχουν δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω από το σανατόριο, το οποίο τρομάζει κάθε επισκέπτη.

Οδός Μαύρης Πέτρας – Θεσσαλονίκη (Άνω Πόλη)

Πρόκειται  για ένα να στενό δρομάκι στην Άνω Πόλη με την ονομασία οδό Μαύρης Πέτρας, το οποίο φαίνεται να έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής για πολλά σκοτεινά διαδικτυακά φόρουμ, για ιστορίες μεταφυσικών φαινομένων και παρέες. Ο αστικός μύθος μας μεταφέρει στο μακρινό 1917 στην Άνω Πόλη όταν η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης είχε μόλις ξεσπάσει. Φήμες λένε πως με την έναρξη της πυρκαγιάς μια μαύρη πέτρα φτιαγμένη από μέταλλο έπεσε δημιουργώντας ένα νέο κρατήρα. Το σημείο που έπεσε η πέτρα ονομάστηκε οδός Μαύρης Πέτρας.

Η οδός Μαύρης πέτρας θεωρείται μαγνητικό πεδίο, λόγω του κρατήρα. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο το στενάκι για χρόνια θεωρούνταν αδιέξοδο, ωστόσο αν κάποιος το επισκεπτόταν τα μεσάνυχτα σε συγκεκριμένη μέρα θα βρισκόσουν ή θα έβλεπες μια πύλη που θα σε οδηγούσε στο άγνωστο. Ο μύθος αναφέρει πως μπορεί να μην καταλάβεις ότι μπήκες στην πύλη και να βρεθείς παγιδευμένος για πάντα ανάμεσα στα στενάκια της Άνω πόλης.Η μέρα που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος το στενάκι για να δεις την πύλη είναι αόριστη, άλλοι αναφέρουν κάθε δεκαπέντε μέρες άλλοι κάθε βράδυ.

Βίλα Καζούλη, στην Κηφισιά.

Ένα πανέμορφο κτίριο που ανακαινίστηκε την περίοδο 1996 – 2001. Ένα κτίριο με ιστορίες τέχνης, βασανιστηρίων, πολιτικής και τελικά και φαντασμάτων. Η θέση του κτίσματος βρίσκεται, σύμφωνα με τους θρύλους της περιοχής, επάνω στα κτήματα παλιού Τουρκικού νεκροταφείου («Τουρκικά μνήματα»).

Το 1902 ο Ν. Καζούλης, έμπορος από την Αλεξάνδρεια αγοράζει ένα κτήμα έκτασης 47.000 τ.μ. στην Κηφισιά και κτίζει την επιβλητική έπαυλη που θα μείνει στην τοπική ιστορία ως η ”Βίλα Καζούλη”

Το γεγονός ότι χτίστηκε δίπλα σε τούρκικο νεκροταφείο, ήταν ο «σπινθήρας» στη φωτιά του μύθου της. Από τη δεκαετία του 1900 καταγράφονται οι πρώτες μαρτυρίες ατόμων που εργάστηκαν στο σπίτι ως υπηρετικό προσωπικό, αλλά έφυγαν, γατί δεν μπορούσαν να αντέξουν «τα στοιχειά» που ζούσαν εκεί μέσα. Το 1940 λειτούργησε ως τόπος βασανιστηρίων των SS κατά τη γερμανική κατοχή. Ο μύθος λέει πως στο κτήμα έχουν ταφεί 12 βασανισμένοι, οι οποίοι αργά το βράδυ στοιχειώνουν τη βίλα, ζητώντας απελπισμένα βοήθεια.


Σπήλαιο Νταβέλη -Πεντέλη

Ένα από τα αγαπημένα θέματα όσων ασχολούνται με τα μυστηριώδη και ανεξήγητα φαινόμενα είναι η Πεντέλη. Και ένα από τα πιο… must μέρη για όλους τους λάτρεις του άγνωστου είναι η σπηλιά του Νταβέλη, που βρίσκεται στο Πεντελικό Όρος.

Λέγεται πως ο λήσταρχος Νταβέλης, ο πιο διαβόητος κακοποιός του 19ου αιώνα έζησε εκεί και έκρυψε το θησαυρό του. O θησαυρός μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί, ενώ υπάρχουν και κάποιοι ιστορικοί ερευνητές που αμφισβητούν ότι ο Νταβέλης έζησε εκεί.

Παρ’ όλα αυτά, από τη δεκαετία του `60 μέχρι σήμερα, κάτοικοι της
Πεντέλης έχουν αναφέρει  μεταφυσικά φαινόμενα, μεταξύ των οποίων απόκοσμοι ήχοι, παράξενα φώτα στον ουρανό, τοπικοί στρόβιλοι κόκκινου συνήθως χρώματος, ακόμα και φιγούρες που περιγράφηκαν ως φαντάσματα. Παράλληλα, ένα πτώμα σε μουμιοποιημένη κατάσταση, το οποίο βρέθηκε στο εσωτερικό της σπηλιάς (βρίσκεται στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Αθήνας) και το σκαλιστό αποτύπωμα ενός χεριού, είναι οι «σταθερές αξίες» ανάπτυξης θεωριών για κάθε συνομωσιολόγο.

Οι Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο

Το Φραγκοκάστελο είναι μια περιοχή στα όρια του νομού Χανίων, στα Σφακιά, η οποία έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο. Οι Δροσουλίτες  είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται στην περιοχή κάθε Μάιο.

Σύμφωνα με αυτό, πάνω στα τείχη του κάστρου και στον γύρω κάμπο παρατηρούνται σκιές που θυμίζουν πολεμιστές και ιππείς με τις πανοπλίες και τα όπλα τους. Σύμφωνα με την παράδοση οι σκιές αποτελούν φαντάσματα της μάχης που έδωσαν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης με τους άντρες του κόντρα στους Οθωμανούς του Μουσταφά Ναϊλή Πασά, στα πλαίσια της ελληνικής επανάστασης και της επιθυμίας των Κρητικών να ενωθούν με την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με πιο επιστημονικές εξηγήσεις το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα αντικατοπτρισμού ή οφθλαμαπάτης.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button