ΔιεθνήΕξωτερικό

Ελλάδα & Παναμάς δυο διαφορετικές χώρες με κοινή ναυτική πορεία

H Διώρυγα και ο ρόλος της στην Παγκόσμια Ναυτιλία

Η Ελλάδα και ο Παναμάς έχουν διαχρονικά μια ιδιαίτερη σχέση στη Ναυτιλία αλλά και πολύ δυνατούς κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς .

Ας γνωρίσουμε την υπέροχη αυτή χώρα μέσα απο τα μάτια της πολύ δραστήριας Ελληνικής καταγωγής πρέσβη του Παναμά κ JULIE LYMBEROPULOS

Ο Νοέμβριος για τον Παναμά χαρακτηρίζεται ως ο “Μήνας της Πατρίδας” (“Mes de la Patria“).

Στις 3 Νοεμβρίου ο Παναμάς γιορτάζει την απελευθέρωσή του από την Κολομβία το 1903, ενώ στις 28 Νοεμβρίου γιορτάζεται η ανεξαρτησία του από την Ισπανία, η οποία έλαβε χώρα νωρίτερα, το 1821.

Με αυτή τη συγκυρία, θεωρούμε, ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για αυτή τη μοναδική φιλική χώρα που μοιράζεται πολλά κοινά ενδιαφέροντα με την Ελλάδα.

Η Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. κυρία Julie Lymberopulos κατάγεται από Έλληνες γονείς από τη Μεσσηνία.

Υπερήφανη για τις ελληνικές της ρίζες, τιμά την χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε, τον Παναμά, στη χώρα όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και οι δύο γονείς της, την Ελλάδα.

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που ο πατέρας μου με έφερε στο λιμάνι του Πειραιά.», δηλώνει η κυρία Λυμπεροπούλου. « Ήταν τη δεκαετία του 70’, όταν και ο ίδιος επιχειρούσε στην ελληνική ναυτιλία. Ήμουν μικρό παιδάκι και θυμάμαι να κοιτάζω αποσβολωμένη τη θάλασσα, τα πλοία που ήταν αραγμένα στο λιμάνι, εκείνα που έρχονταν και έφευγαν. Ερωτεύτηκα.

Ήταν τόσος ο ενθουσιασμός μου και ήταν και τέτοια η αγάπη του πατέρα μου για τη θάλασσα που δε γινόταν να μείνω ανεπηρέαστη.

Ας πούμε ότι για μένα αυτή είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές μου αναμνήσεις και εκείνη που μου δείχνει ότι από πάντοτε υπήρχε μια ενδόμυχη επιθυμία να ασχοληθώ ενεργά με τη ναυτιλία.

Στη διάρκεια της ζωής μου, μέσω των σπουδών μου αλλά και της εμπειρίας μου στην αλιευτική μας επιχείρηση στον Παναμά, έμαθα για τη θάλασσα και την αγάπησα ακόμη πιο πολύ.

Το ότι σήμερα έχω την τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα που γεννήθηκα και μεγάλωσα, τον Παναμά, στη χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς μου, την Ελλάδα, έχει ξεχωριστή για μένα σημασία, καθότι η συγκεκριμένη διπλωματική αποστολή έχει ακραιφνώς ναυτιλιακό χαρακτήρα.»

Ως Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα, η κυρία Λυμπεροπούλου έχει αναλάβει, από τον Δεκέμβριο του 2019, αφενός τη διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας, αλλά και την εκπροσώπηση του Παναμέζικου Νηολογίου στην ελληνική ναυτιλία.

Η σημαία του Παναμά, η πρώτη επιλογή παγκοσμίως για τη ναυτιλία διαθέτει από πάντα στενούς και άρρηκτους δεσμούς με τους Έλληνες πλοιοκτήτες παρέχοντας γρήγορες, αποτελεσματικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διευκολύνοντας κάθε βήμα του πλοιοκτήτη σε ό,τι αφορά τα τεχνικά θέματα των πλοίων, τα πληρώματα, τις εταιρείες και όλες τις νομικές διαδικασίες που αναλαμβάνει το νηολόγιο.

Προσωπική αποστολή της κυρίας Πρέσβεως  είναι να φέρει τους Έλληνες ακόμη πιο κοντά στο νηολόγιο του Παναμά αναβιώνοντας μια σχέση από παλιά που έχει βαθιά, σταθερά και ακλόνητα θεμέλια και μπορεί να εξελιχθεί δυναμικά και να ενσωματώσει αποτελεσματικά τις αλλαγές που επιφέρει το παρόν και το σπουδαίο μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα, υπό τη διπλωματική αποστολή της Πρέσβειρας και Γενικής Προξένου του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. κας Julie Lymberopulos, βρίσκεται στον Πειραιά, την καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας.

Είναι η μόνη διπλωματική αντιπροσώπευση με εξουσιοδότηση να εκδίδει επίσημα έγγραφα για λογαριασμό της Παναμαϊκής Κυβέρνησης και της Διοίκησης της Εμπορικής Ναυτιλίας του Παναμά.

Όσον αφορά τις ναυτιλιακές υπηρεσίες, το Γενικό Προξενείο του Παναμά αποτελεί ένα ONE-STOP γραφείο, το οποίο καλύπτει όλους τους τομείς της Ναυτιλίας: των Τεχνικών Υπηρεσιών και ό,τι αφορά τα Πληρώματα, καθώς και του του Εταιρικού τομέα.

Το εξαιρετικά έμπειρο προσωπικό μας, παρέχει εξατομικευμένες και ευέλικτες υπηρεσίες που λειτουργούν σύμφωνα με το παγκόσμιο νομικό πλαίσιο, προσφέροντας υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο για επείγουσες περιπτώσεις.

Η Ναυτιλιακή Αρχή του Παναμά αντιπροσωπεύει μια εθνική σημαία, ενώ η Ελλάδα αποτελεί επίσης ένα Δημόσιο-Εθνικό Μητρώο εντός της ΕΕ. Και τα δύο έθνη είναι στην πραγματικότητα πολύ θετικά εν όψει μιας βαθύτερης συνεργασίας, χωρίς να αλληλοθεωρούνται ανταγωνιστές.

Ο Παναμάς και η Ελλάδα θα μπορούσαν να συνεργαστούν ποικιλοτρόπως, ώστε να προοδεύσουν μαζί. Στο πλαίσιο των στρατηγικών και των δύο Μητρώων, εκτιμούμε ως προτεραιότητες την εξωστρέφεια, την προσαρμοστικότητα, τη συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων και την υποστήριξη όλων των βιώσιμων δράσεων.

Ο Παναμάς και η Ελλάδα θα μπορούσαν να συνεργαστούν, να μοιραστούν ιδέες, απόψεις και ανησυχίες, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στην κρίση μαζί, να βρούμε αμοιβαίους τρόπους υποστήριξης ο ένας του άλλου και να έρθουμε σε επαφή εκ των προτέρων ή απευθείας όσον αφορά τα θέματα των συναντήσεων του ΙΜΟ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, υπάρχει γόνιμο έδαφος για περαιτέρω αξιοποίηση ευκαιριών συνεργασίας και έργα κοινού ενδιαφέροντος και είναι γεγονός, πως και οι δύο χώρες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

 

ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ – ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 Η διώρυγα του Παναμά βελτιώνει τις παγκόσμιες εμπορικές μεταφορές και τη συνδεσιμότητα για πάνω από έναν αιώνα.Από το άνοιγμά της, η διαωκεάνια πλωτή οδός έχει μεταμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο μειώνοντας το χρόνο, την απόσταση και το κόστος μεταξύ των κέντρων παραγωγής και κατανάλωσης.

Από το 2016, το Διευρυμένο Κανάλι του Παναμά έχει διπλασιάσει τη χωρητικότητα της διαωκεάνιας οδού για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις του παγκόσμιου εμπορίου.

Σήμερα, η διώρυγα του Παναμά συνδέει 144 θαλάσσιες διαδρομές που φθάνουν σε 1700 μέρη σε 160 χώρες, τοποθετώντας τον Παναμά ως κέντρο μεταφορών, εφοδιαστικής και υπηρεσιών.

 ΠΑΝΑΜΑΣ: ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΑΣΗΣ

 Ο Παναμάς, ενώ θεωρείται το κόσμημα του τουρισμού της Κεντρικής Αμερικής, επιδιώκει επίσης την αναγνώριση ως προορισμός αειφόρου τουρισμού παγκόσμιας κλάσης, χάρη στον εξαιρετικό πλούτο και την ποικιλομορφία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του, καθώς και στην ποιότητα των υπηρεσιών του.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Παναμάς αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, επειδή συγκεντρώνει πάρα πολλά διαφορετικά αξιοθέατα σε μια χώρα. Υπάρχουν εξαίρετες ειδυλλιακές παραλίες, τόσο στις ακτές της Καραϊβικής, όσο και του Ειρηνικού, καθώς και πανέμορφα φυσικά καταφύγια, τα οποία είναι γνωστά καθότι προσφέρουν τη μεγαλύτερη ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα στον πλανήτη. Στη συνέχεια, υπάρχει επίσης η σύγχρονη Πόλη του Παναμά, ένα σημαντικό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο που προσελκύει επισκέπτες με τις ιστορικές και αρχιτεκτονικές εικόνες του, όπως το Κανάλι του Παναμά, η Ιστορική Συνοικία στη γειτονιά San Felipe, τα ερείπια της Παλιάς Πόλης του Παναμά και το Βιομουσείο, το πρώτο κτίριο στη Λατινική Αμερική που σχεδιάστηκε από τον διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Frank Gehry.

Τώρα, η χώρα φτάνει ψηλότερα και κινείται προς έναν πιο βιώσιμο, συνειδητό τουρισμό με τη βοήθεια ενός γενικού σχεδίου που δημιουργήθηκε για να προσφέρει στους επισκέπτες απαράμιλλες εμπειρίες: το Γενικό Σχέδιο Αειφόρου Τουρισμού 2020-2025. Για την επιδίωξη αυτών των στόχων, η Αρχή Τουρισμού του Παναμά δημιούργησε το Tourism Cabinet και το Tourism Promotion Fund, δύο καινοτομίες που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση, ότι ο Παναμάς θα κάνει όνομα στον αειφόρο τουρισμό.

Η ΠΑΡΆΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑΣ ΚΑΦΈ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΜΆ

 Η κορυφή του Volcán Barú στο δυτικό Παναμά είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο, όπου είναι δυνατόν να δει κανείς ταυτόχρονα τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό. Όμως το σημείο αυτό, με τακτικές βροχοπτώσεις και νεφοκάλυψη, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ηφαιστειακό έδαφος που είναι φυσικά καλό για αποστράγγιση, είναι πολύτιμο για έναν ακόμη λόγο: την παραγωγή καφέ. Η ποικιλία geisha της περιοχής, που συντηρείται και συλλέγεται με το χέρι από τις αυτόχθονες κοινότητες Ngäbe και Buglé, είναι ένας από τους ακριβότερους καφέδες στον κόσμο, με πάνω από 1.000 δολάρια ανά κιλό μη καβουρδισμένου καφέ.

Αυτοί (οι Ngäbe και Buglé) είναι αυτοί που έχουν έρθει περισσότερο σε επαφή με τον καφέ τα τελευταία εκατό χρόνια“, δήλωσε στο Travel + Leisure το 2021 ο Diwigdi Valiente, ακτιβιστής για το κλίμα και τους ιθαγενείς. “Ο λόγος που ο καφές είναι τόσο ακριβός είναι επειδή αυτοί οι αγρότες κάνουν όλα αυτά τα πράγματα σωστά. Ακούνε τη φύση, ακούνε την επιστήμη και ακούνε επίσης τους ανθρώπους“.

Ο καφές ήρθε για πρώτη φορά στον Παναμά στις αρχές του 1800 χάρη σε έναν Άγγλο καπετάνιο που έφερε φυτά μαζί του, όταν παντρεύτηκε μια γυναίκα από τον Παναμά. Αρχικά, ο καφές φυτεύτηκε κατά μήκος της ακτής, αλλά οι ντόπιοι σύντομα έμαθαν, ότι το μικροκλίμα των υψιπέδων Chiriquí στη βάση του Volcán Barú ήταν ιδανικό για την ευδοκίμηση του καφέ. Οι φάρμες καφέ άνθισαν από τότε.

Αν και η χώρα καλλιεργεί μια συγκριτικά μικρή ποσότητα -13 εκατομμύρια λίβρες ετησίως σε σύγκριση με τα πέντε δισεκατομμύρια λίβρες της Βραζιλίας- οι λάτρεις του παναμαϊκού καφέ καταναλώνουν σήμερα περισσότερο καφέ κατά κεφαλήν, από τις περισσότερες χώρες που παράγουν καφέ. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του καφέ εξάγεται και η καλλιέργειά του έχει δημιουργήσει έντονη τουριστική δραστηριότητα. Έχοντας ιδρυθεί από την Αρχή Τουρισμού του Παναμά και το Κέντρο Ανταγωνιστικότητας της Δυτικής Περιφέρειας το 2019, το διαρκώς διευρυνόμενο Coffee Circuit συνδέει 15 φάρμες που προσφέρουν γευσιγνωσίες και ξεναγήσεις στα χωράφια και στις εγκαταστάσεις παραγωγής τους.

Σύμφωνα με την Promtur Panama, τον επίσημο οργανισμό μάρκετινγκ προορισμών για τον Παναμά, όλοι οι τύποι ταξιδιωτών, από οικογένειες μέχρι λάτρεις της φύσης και λάτρεις της περιπέτειας, είναι ευπρόσδεκτοι να εξερευνήσουν τις φάρμες καφέ που βρίσκονται σε τρεις κύριες περιοχές των Υψηπέδων του Chiriquí: Tierras Altas, που περιλαμβάνει το Volcan, Bambito και Cerro Punta, καθώς επίσης και οι Renacimiento και Boquete. Τα Υψήπεδα του Chiriquí, τελικά, αποκαλλούνται ως «η κοιλάδα του καφέ της Νάπα».

ΠΑΝΑΜΑΣ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΑΣ

 Γιατί να επιλέξετε τον Παναμά για την επόμενη επένδυσή σας;
ΤοποθεσίαΟ Παναμάς βρίσκεται στο κέντρο της αμερικανικής ηπείρου. Συνορεύει στα βόρεια με την Καραϊβική Θάλασσα, στα νότια με τον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανατολικά με την Κολομβία και στα δυτικά με την Κόστα Ρίκα. Έχει έκταση 75.517 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Διοικητική ΔιαίρεσηΗ τρέχουσα πολιτική-διοικητική διαίρεση αποτελείται από 10 επαρχίες και 6 περιοχές με αυτόχθονες. Η πόλη του Παναμά, πρωτεύουσα της χώρας, είναι η μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη, με 1.551.766 κατοίκους στη μητροπολιτική της περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Απογραφής του Παναμά.

ΑΕΠ:ΣΥΝΟΛΟ ΑΕΠ: 66,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (ονομαστική 2019). Ρυθμός ανάπτυξης % ΑΕΠ 2,7% (ονομαστική 2019 έναντι 2018) ΑΕΠ ανά κάτοικο 16.245 USD (2019). ΑΕΠ ανά κλάδο:

Γεωργία: 2,14%   Βιομηχανία: 15,7%   Υπηρεσίες: 82%

Νόμισμα:Από το 1904, το δολάριο ΗΠΑ υπολογίζεται παράλληλα με το νόμισμα του Παναμά, το Μπαλμπόα, το οποίο έχει ισοτιμία με το νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κλίμα:Ο Παναμάς έχει τροπικό κλίμα όλο το χρόνο στα πεδινά και ήπιο καιρό στα ορεινά. Στο επίπεδο της θάλασσας η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 27°C/80,6°F. Υπάρχουν 2 εποχές: η ξηρή (Δεκέμβριος-Απρίλιος) και η βροχερή (Μάιος-Νοέμβριος).

Γλώσσα:Η επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά. Τα αγγλικά ομιλούνται συχνά.

Πληθυσμός4,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ (2020)

ΚυβέρνησηΠροεδρική Λαϊκή Δημοκρατία

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button