MagazinoΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023: μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης εμπνευσμένη από τη μυθολογία

Η μεγάλη γιορτή πολιτισμού της Ευρώπης ξεκίνησε σήμερα.


Μία από τις πέντε πιο σημαντικές ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου είναι η Ελευσίνα.

Χάρη στο φυσικό της λιμάνι και τη στρατηγική της θέση, 21 χλμ. δυτικά της Αθήνας, στο Θριάσιο Πεδίο στο βoρειοδυτικότερο άκρο του Σαρωνικού κόλπου, μετατράπηκε από τον 19ο αιώνα και μετά σε παραγωγική μηχανή της Ελλάδας κι ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά της κέντρα.

Σήμερα σημάδια της εκβιομηχάνισης κυριαρχούν ακόμη στο σώμα της πόλης, επικαλύπτοντάς το και δημιουργώντας συχνά την αντίληψη ενός τόπου, που κρατά καλά φυλαγμένο τον πολιτιστικό του πλούτο, ως ένα διαχρονικό μυστήριο.

Η πόλη της Ελευσίνας είναι επισήμως από την 1η Ιανουαρίου 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Με όχημα τον πολιτισμό και την τέχνη, η Ελευσίνα αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη.

Η τελετή έναρξης, σε ιδέα/σύλληψη του γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή, Μιχαήλ Μαρμαρινού, σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη, Chris Baldwin, άντλησε έμπνευση από την ιστορία και τη μυθολογία της  της πόλης τις  Πομπές και τη σύνδεση του Πάνω με τον Κάτω Κόσμο.
Η τελετή έχει οικοδέσποινα τη Ρένα Μόρφη .Με την υποβλητική αφήγηση του «αστροναύτη» των βυθών Κώστα Νιζάμη, και με περισσότερες από 100 χορωδούς   σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μαρίνας Σάττι, αλλά και με τους ήχους της πρωτότυπης μουσικής του Άγγελου Τριανταφύλλου, σε εκτέλεση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – ΚΟΑ εντυπωσίασε το κοινό.

Η κεντρική σκηνή της Τελετής Έναρξης γίνεται η θάλασσα, με μια μυθική οντότητα να αναδύεται από τα βάθη της θάλασσας. Η μεγάλη γιορτή της Ευρώπης μόλις ξεκίνησε.

Photo Credits: John Kouskoutis | LDSPro

👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button