Κοινωνία

«Έφυγε» ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου:ο άνθρωπος  που χρηματοδότησε την ανέγερση και λειτουργία του «Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου».

Πέθανε ένας σπουδαίος Έλληνας που ευεργέτησε,βοήθησε και ανέπτυξε  μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο .Είναι ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την ανέγερση του «Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου».

Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1932 στη Σιάτιστα. Ο πατέρας του, Γεώργιος Παπαγεωργίου, υπήρξε θύμα της Γερμανικής Κατοχής. Η απώλειά του ανάγκασε τα τρία ανήλικα αδέλφια Νικόλαο, Λεωνίδα και Απόστολο να ασχοληθούν με το εμπόριο της γούνας αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο της Σιάτιστας.

Το 1955, ο Λεωνίδας ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, όπου διέμεινε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στη Φρανκφούρτη Γερμανίας, όπου και έζησε με την οικογένειά του όλο το υπόλοιπο της ζωής του. Παντρεύτηκε την Σιατιστινή Σουλτάνα Τράχου και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γεώργιο, τον Αλέξανδρο και την Αναστασία και έξι εγγόνια.

Ο Λεωνίδας μαζί με τους αδερφούς του Νικόλαο και Απόστολο συνέστησαν τον επιχειρηματικό όμιλο της οικογένειας, ο οποίος αναδείχτηκε διεθνώς σε έναν από τους μεγαλύτερους στον τομέα της γουνοποιίας.

Δεν περιορίστηκε μόνο στην επιχειρηματική του δραστηριότητα, αλλά παράλληλα επέδειξε διαχρονικά ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, με τεράστιο κοινωφελές και φιλανθρωπικό έργο τόσο προσωπικά όσο και μέσω του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, το οποίο μεταξύ άλλων χρηματοδότησε την ανέγερση και λειτουργία του «Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου».

«Για το πολυσχιδές φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο αναγορεύθηκε σε μεγάλο Εθνικό Ευεργέτη από το Ελληνικό Κράτος, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης του απένειμε το Οφίκιον του Άρχοντος Ακτουάριου. Βραβεύθηκε, ακόμη, από την Ακαδημία Αθηνών, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τον δήμο Βοΐου, τη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, καθώς και από πλήθος άλλους φορείς και συλλόγους, οι οποίοι τίμησαν τον ίδιο και τον αδελφό του Νικόλαο για τη συνολική προσφορά τους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button