ΑΠΟΨΕΙΣ

Δίδυμα Αργολίδας: Οι μυστηριώδεις γιγάντιες τρύπες που κρύβουν δυο εκκλησάκια

 

Οι επιβλητικοί κρατήρες των Διδύμων προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Από ψηλά αποτελούν ένα απίστευτο, απόκοσμο, εξωγήινο θέαμα.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μάλλον πρόκειται για κατακρήμνιση σπηλαίων αλλά η όψη τους θυμίζει κρατήρες μετεωριτών, όπως αυτοί που βρίσκονται στο φεγγάρι.

Είναι γιγάντιες τρύπες (κρατήρες) που κρύβουν στο εσωτερικό τους δυο εκκλησάκια. Το μέρος αυτό βρίσκεται στο κέντρο μιας μικρής πεδιάδας, που περιβάλλεται από ψηλά βουνά προς το βορρά και από χαμηλότερα προς το νότο.


Σε αυτούς τους τεράστιους κρατήρες έβρισκαν καταφύγιο οι προϊστορικοί άνθρωποι.

Βρίσκονται στην πλαγιά του βουνού βορειοδυτικά του χωριού και και οι ντόπιοι ονομάζουν Μεγάλη Σπηλιά ενώ το  άλλο μικρότερο Μικρή Σπηλιά, που ανοίγεται στην επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα να μη γίνεται ορατό αμέσως , προήλθαν από καθίζηση του εδάφους.

Εδώ τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής παρουσίας, χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (4.000-2.800 π.Χ.)Λιθινα εργαλεία βρέθηκαν στη Μεγάλη Σπηλιά, όπου έβρισκε καταφύγιο από τα στοιχεία της φύσης οι άνθρωποι που ζούσαν εκείνη την χρονική περίοδο  (2.800- 1.100 π.Χ.).
Υπάρχουν σημάδια και από την Κλασική Εποχή (5ος – 4ος αι. π.Χ.), περίοδο ακμής για ολόκληρη την Ερμιονίδα.
Το σημαντικότερο τεκμήριο αυτής της περιόδου είναι το Κάτω Πηγάδι, που βρίσκεται ανάμεσα στο Πάνω και στο Κάτω Χωριό. Σε λίθινη εποχή του 2ου αιώνα π,Χ.συναντούμε για πρώτη φορά το όνομα Δίδυμα.

Η ονομασία ΔΙΔΥΜΑ αφορούσε την περιοχή για την οποία έριζαν δύο μεγάλες πόλεις-κράτη εκείνης της εποχής,την Επίδαυρος και την Ερμιόνη. Η περιοχή αυτή, που τοποθετείται στα σύνορα των δύο πόλεων-κρατών, ταυτίζεται με εκείνη των Διδύμων. Ο γνωστός περιηγητής της αρχαιότητας Παυσανίας το 2ο αι. π.Χ. γράφει για τα Δίδυμα

Μάλιστα στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται εντοιχισμένο τμήμα κίονα με περιγραφή, στην οποία αναφέρεται προσφορά στη θεά Δήμητρα. Ακολουθώντας την πορεία του χρόνου, τα επόμενα μνημεία που συναντούμε ανάγονται στη βυζαντινή εποχή.

Στην  περιοχή αυτή υπάρχουν στοιχεία  αρχαίου οικισμού αλλά και ιερών του Απόλλωνα, του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Στην Εκκλησία της Αγίας Κυριακής έχουν ανευρεθεί συντρίμμια αρχαίων πήλινων δοχείων και κεραμικών. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι εκεί βρισκόταν ο Ναός της Δήμητρας.

Μέσα στο εκκλησάκι του Άγιου  Γεώργιου  υπάρχουν κάποιες επιγραφές με Λατινικούς χαρακτήρες , μία ιστορική επιγραφή που σημειώνει το πέρασμα του Θωμά του Παλαιολόγου , Ηγεμόνα της Πελοποννήσου καθώς επίσης και μία παλιά πέτρινη κολυμβήθρα.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button