MagazinoΤΑΞΙΔΙΑ

Διακοπές στους Φούρνους Ικαρίας


Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

 

Μπορείτε να περάσετε 2 άτομα για μια βδομάδα, με όσο θα πληρώνατε ημερησίως για δυο ξαπλώστρες στην Μύκονο.

Μιλάω για τους Φούρνους, την συστάδα νησιών που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στην Ικαρία και την Σάμο. Τα πάντα εδώ είναι αγνά και καθαρά. Οι παραλίες, ο αέρας, τα νερά, το φαγητό, οι άνθρωποι…

 

Οι Φούρνοι ή Φούρνοι Κορσέων είναι νησάκια που πρέπει να τα διαλέξουν όσοι δεν έχουν budget, όσοι είναι ερωτευμένοι, όσοι θέλουν ησυχία και ξεγνοιασιά, όσοι θέλουν να κάνουν διατροφή με ψάρια και θαλασσινά και όσοι θέλουν να καθαρίσουν τα μέσα τους καταπίνοντας καθημερινά το περίφημο μέλι του νησιού. Α, και όσοι θέλουν να κάνουν γυμνισμό!

Άκου να μαθαίνεις: Στήστε τη σκηνή σας στο ελεύθερο (δωρεάν) κάμπινγκ της παραλίας Πετροκόπι. Εάν πάλι θέλετε κάποιες ανέσεις, κατευθυνθείτε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Για το φαγητό, με 10-12 ευρώ τρώτε φρέσκο ψάρι του σκασμού. Σύνολο, 2 άτομα, για 6 μέρες, 500ευρώ. Όπως το είπα. 500 δίνεις την ημέρα – για ένα καναπέ παραλίας στην Μύκονο.

Διακοπές στους Φούρνους

Σήμερα οι Φούρνοι έχουν γύρω στους 1.350 μόνιμους κάτοικους, οι οποίοι μένουν μόνιμα μόνο στο κεντρικό νησί και στην Θύμαινα. Ο Άγιος Μηνάς κατοικείτο παλαιότερα, αλλά τώρα υπάρχει μόνο το Μοναστήρι στο οποίο τελούνται γάμοι και βαφτίσια. Κύρια ασχολία των μονίμων κατοίκων είναι η πλούσια αλιεία από το πέρασμα των ψαριών που σημειώνεται στη περιοχή. Επίσης, οι Φούρνοι είναι ονομαστοί και για το μέλι τους. Παράγεται μέλι από θυμάρι, ρείκι και άλλα φυτά.

Παρ’ όλο που όλοι λένε Φούρνοι  Ικαρίας, διοικητικά οι Φούρνοι υπάγονται στο νομό Σάμου. Τα νησάκια αυτά έγιναν γνωστά για την άγρια ομορφιά τους, για τις στιγμές απόλυτης χαλάρωσης και ελευθερίας που προσφέρουν και για τις απίστευτα χαμηλές τιμές στα πάντα.

Οι παραλίες στους Φούρνους

 

Οι Φούρνοι έχουν πολύ ιδιαίτερη, «δαντελωτή» ακτογραμμή με πολλούς κόλπους και ορμίσκους, που στο παρελθόν αποτελούσαν λημέρι πειρατών από όλη τη Μεσόγειο. Οι παραλίες έχουν κρυστάλλινα νερά και είναι προσβάσιμες είτε από μονοπάτια είτε με καραβάκι. Οι περισσότερες δεν είναι οργανωμένες, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα εφόδια. Οι πιο απομονωμένες παραλίες προσφέρονται και για γυμνισμό.

Όσοι έχουν πάει, μιλάνε τις εξής παραλίες. Χρυσομηλιά: Απάνεμη με ψιλή άμμο, ρηχά πεντακάθαρα νερά και 2 μικρά ταβερνάκια. Αγία Τριάδα: Όμορφη, σχετικά μικρή παραλία με καταγάλανα νερά και αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά.Καμάρι: Πανέμορφη με άμμο, βότσαλα, βαθιά νερά και μερικά δέντρα για σκιά. Μην ξεχάσεις να πάρεις τη μάσκα σου, καθώς στο βυθό της βρίσκεται μία αρχαία πόλη! Μπαλί: Παραλία με άμμο, βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Ψιλή Άμμος: Μία από τις πιο δημοφιλείς του νησιού, ειδικά για τη νεολαία. Είναι σχετικά μικρή, με ψιλή άμμο, ρηχά νερά και beach bar. Διαθέτει λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Καμπί: Με άμμο, βότσαλα, αρμυρίκια και ήσυχα κρυστάλλινα νερά. Διαθέτει καταλύματα για διαμονή, ταβερνάκια και μαγαζιά. Πετροκοπιό: Ίσως η πιο εντυπωσιακή παραλία των Φούρνων. Είναι αρκετά μεγάλη, έχει γαλαζοπράσινα νερά και πλαισιώνεται από σχεδόν κάθετα λευκά βράχια. Βλυχάδα: Απομονωμένη με ήρεμα, κρυστάλλινα, ρηχά νερά. Δεν διαθέτει καμία οργάνωση. Κασίδι: Υπέροχη με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο. Κεραμιδού: Βρίσκεται στο νησάκι της Θύμαινας, σε έναν μικρό κόλπο. Έχει άμμο, αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά και μία ταβέρνα με τραπεζάκια πάνω στο κύμα.

Τα χωριά στους Φούρνους

Στην χώρα τα πάντα είναι απλά, όμορφα, καθαρά και γραφικά.

Οι περισσότεροι οικισμοί των Φούρνων βρίσκονται στο μεγαλύτερο ομώνυμο νησί, ενώ στη γειτονική Θύμαινα υπάρχουν 2 γραφικά χωριά. Η Χώρα των Φούρνων αποτελεί το κέντρο του νησιού και έχει τη μεγαλύτερη κίνηση. Κάντε μια βόλτα στα γραφικά στενάκια για να απολαύσετε την ηρεμία και να γνωρίσετε τον απλό τρόπο ζωής των ντόπιων.

Πιείτε τσιπουράκι και τοπική πορτοκαλάδα

«Λαγού» στη μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια και δοκίμαστε φρέσκα θαλασσινά στα μαγαζιά δίπλα στο λιμάνι. Αξίζει να επισκεφτείτε και τους υπόλοιπους οικισμούς των Φούρνων, με τα παραδοσιακά καφενεία και τις όμορφες παραλίες – και είναι οι: Καμπί, Χρυσομηλιά, Καμάρι, Μπαλί, Άη Γιάννης, Θύμαινα , Κεραμιδου

Πέτρινοι μύλοι, μωβ λουλούδια, ηρεμία, σκέψεις…

Τι θα φάμε;

Στα ταβερνάκια της Χώρας και της Χρυσομηλιάς το φρέσκο ψάρι είναι άφθονο και οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 10-12 ευρώ.

Στις 15 Αυγούστου φροντίστε να είστε στο πανηγύρι της Παναγίας στο λιμάνι όπου με 5 ευρώ θα φάτε του σκασμού ντόπιους παραδοσιακούς μεζέδες.

Φεύγοντας μην ξεχάσετε να αγοράστε το εξαιρετικό, φτηνό και υγιεινό ντόπιο θυμαρίσιο μέλι από τον φούρνο στην πλατεία του Πλατάνου. Αναλυτικά έχουμε και λέμε:

Ταβέρνα “Ο Κοτταράς” που βγάζει τραπέζια και στην αμμουδιά και είναι σκέτη μαγεία. Η Νίκη με τη μητέρα της μαγειρεύουν όπως και στο σπίτι τους. Το παστίτσιο, οι τυρόπιτες, το μαριδάκι, το καλαμαράκι και η χωριάτικη είναι από μόνα τους ένα λουκούλειο γεύμα κάτω από τα αλμυρίκια, με το κύμα να σκάει στα πόδια σου. Στην ψαροταβέρνα του Νίκου, στο λιμάνι, τα πάντα είναι φρέσκα και ημέρας. Ψάρι, μεζέδες, αστακομακαρονάδα και οπωσδήποτε ψαρόσουπα. Πιο κει, Τα Δελφινάκια με καλό φαγητό και παρεμφερές ρεπερτόριο σε πιάτα. Τα Τσιρνικάκια είναι μια ταβέρνα στο κεντρικό σοκάκι των Φούρνων, που σερβίρει από όλα τα καλά και κρεατικά και ψάρι και μεζεδάκια διάφορα. Λίγο πιο πάνω στην πλατεία βρίσκεται το καφενείο η Δροσιά.Σταματήστε να ξεψιδάσετε με μια ντόπια πορτοκαλάδα Λαγού ή να γλυκαθείτε με ένα από το γλυκά που φτιάχνουν οι ίδιοι. Φοβερά είναι και τα σπιτικά γλυκά της κυρίας Πάτρας στο Patra’s Apartments στην παραλία κι ακόμη καλύτερος ο παχύς ίσκιος κάτω από τους θεόρατα αρμυρίκια της φιλόξενης αυλής της. Περάστε μια βόλτα από το κατάστημα παραδοσιακών τοπικών προϊόντων Μελάνθη και θα τα βρείτε όλα εκεί. Η Χαρούλα Μύτικα έχει φτιάξει ένα χαριτωμένο μαγαζί και στα ράφια του θα βρείτε θυμαρίσιο μέλι, ντόπια τυριά, άγρια βότανα, ελαιόλαδο, σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες, λικέρ, τα αναψυκτικά Λαγού, τουρσιά και χειροποίητες κηραλοιφές. Και για το τέλος, όπου βρείτε δοκιμάστε, Κατιμέρια με μυζήθρα και μέλι!!! Θα γλύφετε τα δάχτυλα σας.

Παραδοσιακό εκκλησάκι στους Φούρνους με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Παναγία Ευαγγελίστρια

Δραστηριότητες στους Φούρνους

Οι κύριες δραστηριότητες σχετίζονται με τη θάλασσα, καθώς οι παραλίες των Φούρνων είναι ιδανικές για κολύμπι, θαλάσσια σπορ, καταδύσεις και ψάρεμα. Στους Φούρνους και στη Θύμαινα υπάρχουν επίσης, υπέροχα μονοπάτια για πεζοπορία, τα οποία οδηγούν σε μοναδικής ομορφιάς τοπία με θέα το ηλιοβασίλεμα και τη θάλασσα. Δεν λείπει όμως και η διασκέδαση. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου διοργανώνονται παραδοσιακά γλέντια και πανηγύρια, στα οποία μπορείς να φας, να πιείς και να χορέψεις μέχρι το πρωί!

NIKOS ONLINE

ΦΩΤΟ:Νίκος Μουρατίδης /Κατερίνα Κομνηνού/Νικος Χατζηιακώβου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button