ShowbizΕλλάδαΣυνεντεύξεις

«Δεν μπορεί κανείς να δημιουργήσει χωρίς πίστη»-Η σκηνοθέτης Γέλενα Πόποβιτς μιλαει στο «enjoynews» και την Κ.Βεκρή  για τον «Ανθρωπο του Θεού»

 
Απο την Kαθη Βεκρή
για το enjoynews.gr

 

Η σκηνοθέτης  Γέλενα Πόποβιτς (Yelena Popovic) μιλάει  για τον «Άνθρωπο του Θεού» την ταινια της που υμνεί την ταπεινότητα ενός Αγίου ανθρώπου τον ´Αγιο  Νεκτάριο και μας στέλνει το δικό της μήνυμα μέσα απο την συνεντευξή που έδωσε στην Kathy Vecri για το enjoynews.gr.

Το εξαιρετικό καστ της εμπνευσμένης ταινίας ήρθε να συμπληρώσει με τη μουσική του ο θρυλικός Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, ο συνθέτης που με τον Κριστόφ Κισλόφσκι άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η διεθνής κινηματογραφική παραγωγή γυρίστηκε το 2020 σε Αθήνα, Λαύριο και Αίγινα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έφερε στην Ελλάδα τον Μίκι Ρουρκ και τον Αλεξάντερ Πετρόφ, που συμμετείχαν στο καστ. 

Η ταινία κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. 

Τους επόμενους μήνες θα πάρει μέρος επίσης στα φεστιβάλ κινηματογράφου Phoenix της Αριζόνα, Fresco στην Αρμενία και στο Great Lakes Christian Film Festival στις ΗΠΑ.

Συναντήσαμε τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Γέλενα Πόποβιτς  λίγες εβδομάδες πριν βγει η ταινία στις ελληνικές αίθουσες, στις 26 Αυγούστου, σε διανομή της Feelgood Entertainment.


Με τη δημιουργία αυτής της ταινίας μας δώσατε μια εντελώς διαφορετική προοπτική ένα «διανοητικό hangover» που σημαίνει παρακολουθείς κάτι που ΔΕΝ θες να ξεχάσεις το επόμενο πρωί η δημιουργία αυτής της αίσθησης ήταν στις προθέσεις σας; Ποιο ήταν το αρχικό σας μήνυμα που σας ενέπνευσε να κάνετε αυτήν την ταινία;

 Πιστεύω ότι κάθε καλλιτέχνης έχει μια παρόρμηση να εκφράσει και να επικοινωνήσει κάτι, είτε είναι σκόπιμο είτε  λειτουργεί υποσυνείδητα.Χαίρομαι που ακούω ότι πιστεύετε ότι η ταινία έχει αυτο το αντίκτυπο.

Η ζωή μας απογειώνεται κάποια στιγμή στον καιρό είτε μας αρέσει είτε όχι. Στη πολύπαθη ζωή μου έχω συσσωρεύσει πολλά πράγματα.

Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι γινόμαστε σοφότεροι καθώς μεγαλώνουμε, αλλά από την εμπειρία μου προσωπικά επιβαρύνθηκα περισσότερο.Καθώς λοιπόν περπατούσα στο νεκροταφείο του μυαλού μου, ξεκίνησα μια αποστολή… να ξεφορτώσω το βάρος. Πιο συγκεκριμένα Του επέτρεψα να διεισδύσει στη ζωή μου και άρχισα να ζω ξανά.

Αυτή η εμπειρία σε συνδυασμό με όλες τις άλλες εμπειρίες που έζησα πρέπει να πυροδότησαν κάτι στην καρδιά μου όταν διάβασα το βιβλίο για τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου. Απλώς ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω μια ταινία γι ΑΥΤΟΝ.

Mε τον εκπληκτικό πρωταγωνιστή της ταινίας Άρη Σερβετάλη

 

Είναι η πίστη ένας καλός σύμμαχος για να κάνει μια επιτυχημένη ταινία για τον Θεό;

Είναι δύσκολο να ζεις χωρίς πίστη σε αυτή τη ζωή. Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα γιατί η πίστη είναι κάτι πολύ προσωπικό. Υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχουν μεγάλη πίστη που μπορεί τελικά να τους λείπει  αυτό , ενώ υπάρχουν άλλοι που μπορεί να θεωρούν τον εαυτό τους εντελώς άπιστο, αλλά αυτοί τελικά θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο κοντά στην Πηγή της Ζωής, τον Δημιουργό. Το σίγουρο είναι οτι δεν μπορεί κανείς να δημιουργήσει χωρίς πίστη.Και φυσικά μια ειλικρινής έκφραση ενός συναισθήματος με σκοπό τη δημιουργία αντί την καταστροφή είναι πάντα ενας καλός συμμαχος.

 Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, ειδικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κινηματογραφική βιομηχανία έχουν υποστεί μια ουσιαστική διαδικασία μετασχηματισμού με σημαντικές προκλήσεις.Τι σχέση έχει ο Θεός με αυτές τις προκλήσεις κατα την γνώμη σας, έχει ο Θεός καλή σχέση με το χρόνο;

Πιστεύω ότι ο Θεός είναι έξω από το χρόνο και τον χώρο και ότι είναι Όλοκληρος γεμάτος αδιαλλακτη Αγαπη . Μας έδωσε μια ελεύθερη βούληση να οικοδομήσουμε τη ζωή μας. Κάθε αλλαγή που υφίσταται στην ζωή μας οφείλεται στις επιλογές μας.

Τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο αλλάζουν συνεχώς και θα συνεχίσουν να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται πάντα από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το μυαλό μας και την ελευθερη βούληση μας.

 Στην ταινία σας βλέπουμε έναν άνθρωπο που κακοποιήθηκε με μεγάλη αδικία από τους συναδέλφους του. Ιστορίες όπως αυτή για την τοξική κουλτούρα στο χώρο εργασίας μας υπενθυμίζουν ότι το να μιλάμε να εκφράζουμε  την αλήθεια μας, και να διεκδικούμε το δίκιο μας σε έναν οργανισμό μπορεί αυτό να δημιουργήσει θετικές αλλαγές. Αλλά σε αυτή την περίπτωση του Αγίου Νεκταρίου βλέπουμε βαθιά ασκητικότητα και υπακοή στο θέλημα του Θεού.   Είναι ο Θεός κυρίαρχος ή είναι και θέμα ελευθερης βούλησης;

Έχουμε απολύτως ελεύθερη βούληση αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος είναι πραγματικά ελεύθερος;

Είναι ελευθερος ένας άνθρωπος που αντιδρά σε κάθε προσβολή και πρόκληση, που αισθάνεται άθλιος και τον επηρεάζει έντονα κάθε φορά στην ζωή του όταν κάτι δεν του πάει καλά ; 

Ειναι ελευθερος την στιγμή που κάποιος του εκφράζει μια κολακία και αισθάνεται μετά εκπληκτικά και ούτω καθεξής;

Η αληθεια είναι οτι στην ζωή μας έχουμε πολύ λίγο ,αν όχι καθόλου έλεγχο για το τι συμβαίνει έξω από τον εαυτό μας.  Έχουμε όμως τη δύναμη να αποκτήσουμε τον έλεγχο αυτού που συμβαίνει μέσα μας. Αυτός είναι ο δρόμος προς την πραγματική ευτυχία και ελευθερία. Και η αληθεια είναι αν έιχαμε περισσότερους ανθρώπους σαν τον Άγιο Νεκτάριο, αυτός ο κόσμος θα είναι πολύ καλύτερος. 

Στην ταινία κάποιος τον ρώτησε. … Πώς μπορώ να πιστέψω στην καλοσύνη του Θεού όταν υπάρχει τόσο πολύ κακό στον κόσμο; Και απάντησε…. Η πίστη μου δεν εξαρτάται από τη γνώμη των ανθρώπων αλλιώς θα ήμουν ένας άθλιος άνθρωπος. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό; Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο αντίκτυπος της ταινίας σας στους ανθρώπους στον κόσμο που θα την παρακολουθήσουν; Αυτό το έργο σας είχε αντίκτυπο στη ζωή σας και ποιο ήταν το προσωπικό σας μάθημα που κερδίσατε δημιουργώντας αυτή την ταινία;

Με συγχωρείτε αλλά δεν μπορώ ούτε θέλω να μιλήσω στο όνομα του Θεού. Εχω τις δικές μου προσωπικές μάχες και τις στιγμες ταπείνωσης να κερδίσω με τον εαυτό μου. Ξέρω ότι ξέρω και ακόμη και με τα λίγα αυτά που ξέρω μπορώ να κάνω ακόμα καλυτερα έργα.

Ελπίζω και εύχομαι οι άνθρωποι να επηρεαστούν θετικά με τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου, το έργο του την αγάπη και τη συγχώρησή του.
Σας ευχαριστώ

 

Kαθη Βεκρή

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτιστικό ,  και digital μάρκετινγκ , και εργάζεται  ως ειδικος σύμβουλος καινοτομίας και βιώσιμης αναπτυξης αλλά  και ως υπεύθυνη επικοινωνίας  social media και δημόσιες σχέσεις.

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button