ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Credit Suisse: συναγερμός στην ΕΚΤ απο τον φόβο χρεωκοπίας

Η χρηματιστηριακή αξία της υποχώρησε κάτω από 7,6 δισ. δολάρια

Φόβοι για ενδεχόμενη κατάρρευση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού ενέτεινε η κατηγορηματική απόρριψη στήριξης της από τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχό της, την Saudi National Bank.

H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση σήμερα Τετάρτη, καταγράφοντας απώλειες κατά 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευση της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από 7,6 δισ. δολάρια με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.

Ο πρόεδρος της Credit Suisse, Alex Lehmann , ενώ αρχικά απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα σήμερα ζήτησε την στήριξη της Κεντρικής Τράπεζα της Ελβετίας σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.Ο Lehmann ισχυριζόταν ότι τα προβλήματα της τράπεζας δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Silicon Valley Bank, ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές λέγοντας: «Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έναν ισχυρό ισολογισμό».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΔΣ της σαουδαραβικής τράπεζας, Saudi National Bank.επικαλείται λόγους ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού.Η σαουδαραβική τράπεζα κατέχει μερίδιο 9,88% στην Credit Suisse και καταγράφει ήδη ζημιά 500 εκατ. φράγκων επί της επένδυσής της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η SNB ελέγχεται σε ποσοστό 37% από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην ευρωζώνη μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην ελβετική τράπεζα. Ανησυχία επικρατεί και στην ΕΚΤ ενόψει της αυριανής (16/3/2023) συνεδρίασης, όπου -όπως έχει προαναγγείλει η Christine Lagarde- θα αποφασιστεί νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχθηκε και αυτό ένα νέο πλήγμα την Τετάρτη, από το τραπεζικό sell off που προκάλεσε στην Ευρώπη η Credit Suisse.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με πτώση 4,55% στις 1.025,22 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 1.078,96 μονάδων (+0,46%) και 1.023,69 μονάδων (-4,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,60 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,81%, ενώ εκείνος της μεσαίας είχε απώλειες 4,27%. Ο τζίρος ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,60 εκατ. τεμάχια.

👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook:https://www.facebook.com/enjoynews.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button