ΔιεθνήΤΑΞΙΔΙΑ

Connecting Europe Express – το τρένο που σε 35 μέρες θα περάσει από 40 πόλεις 26 κρατών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Eνα τρένο που θα ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 και θα επισκεφτεί 26 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας μέσα σε 35 ημέρες.

Η διαδρομή αυτή  είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2021 ως Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμου.

Όπως ανακοίνωθηκε σκοπός του προγράμματος είναι να αναδείξει τη δύναμη που έχει ο σιδηρόδρομος να συνδέει ανθρώπους και επιχειρήσεις και να γιορτάσει τους πολιτιστικούς, οικονομικούς και φυσικούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις πολιτικές επενδύσεων στις μεταφορές και υποδομές.

Καθώς βέβαια το εύρος των σιδηροδρομικών γραμμών ποικίλει από χώρα σε χώρα, η σύνδεση όλης της Ευρώπης δεν θα ήταν δυνατή με ένα μόνο τρένο. Έτσι, θα χρησιμοποιηθούν τρία διαφορετικά τρένα.

Το αρχικό τρένο το οποίο θα επισκεφτεί και την Ελλάδα, θα αποτελείται από έξι βαγόνια: δύο εκθεσιακά τα οποία θα παρουσιάζουν σιδηροδρομικές τεχνολογίες και καινοτομίες, ένα βαγόνι συσκέψεων, καθώς και βαγόνια με καθίσματα, εστιατόριο και κουκέτες.

Ένα διαφορετικό τρένο “Ιβηρικού εύρους” θα χρησιμοποιηθεί για την Ισπανία και την Πορτογαλία .

Και ένα τρένο “Ρωσικού εύρους” θα ταξιδέψει στις χώρες της Βαλτικής.

Το ταξίδι θα ξεκινήσει στην Πορτογαλία στις 2 Σεπτεμβρίου, και μέσα στις επόμενες 35 μέρες το τρένο θα περάσει από 40 πόλεις 26 κρατών, καταλήγοντας στο Παρίσι στις 7 Οκτωβρίου. Στις 14 Σεπτεμβρίου το τρένο θα φτάσει στην Αθήνα (μέσω Βόρειας Μακεδονίας) με ενδιάμεσες στάσεις σε Ειδομένη και Θεσσαλονίκη, ενώ την επόμενη μέρα θα αναχωρήσει προς Βουλγαρία και πάλι μέσω Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε στάση, θα προγραμματιστούν εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο του σιδηρόδρομου στην κοινωνία, αλλά και τις προκλήσεις προκειμένου να αυξηθεί το επιβατικό κοινό αλλά και τα εμπορεύματα που διακινούνται μέσω αυτού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διοργανώσει επιπλέον 5 συνέδρια σε Λισαβόνα, Βουκουρέστι, Μπρνο (Τσεχία), Βερολίνο και Λουξεμβούργο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button