Χριστούγεννα με αγαπημένες εορταστικές γεύσεις των Ελληνικών νησιών
Τα Χριστούγεννα στο μυαλό μας συνδυάζονται με χειμερινούς προορισμούς, κυρίως σε ορεινές περιοχές. Αν όμως βρεθείτε τις γιορτές σε κάποιο ελληνικό νησί, θα ζήσετε την παραδοσιακή πλευρά των Χριστουγέννων με ήθη και έθιμα του παρελθόντος που αναγεννιούνται μέχρι σήμερα.
Στα πανέμορφα Ελληνικά νησιά οι εορτασμοί του «Δωδεκαημέρου» (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια) έχουν έναν μοναδικό, χαρακτήρα .Οι εορταστικές γεύσεις φυσικά ποικίλλουν από νησί σε νησί αλλά είναι όλες ιδιαίτερες και μοναδικές
.
Aνήμερα τα Χριστούγεννα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, από Σαντορίνη μέχρι Ρόδο, θα δοκιμάσεις τα γιαπράκια. Πρόκειται για τους γνωστούς ντολμάδες.Εκτός από την παραδοσιακή γαλοπούλα θα δοκιμάσεις επίσης και χοιρινό κρέας σε διάφορες μορφές, όπως λουκάνικα και σύγκλινο.
Στην Αμοργό, ανήμερα τη Πρωτοχρονιά, σερβίρουν τον «κοφτό», ένα έδεσμα από σιτάρι, κρεμμύδι, τυρί τριμμένο, λάδι και νερό για να πάει καλά η σοδειά.
Τα Χριστούγεννα, τα στενά δρομάκια της Μυκόνου μοσχοβολούν από τις δίπλες, τα φοινίκια, τους κουραμπιέδες και τα Χριστόψωμα που ψήνονται στο φούρνο. Στα χωριά ζυμώνουν και ψήνουν ένα επιπλέον Χριστόψωμο το οποίο μοιράζουν στα ζώα του σπιτιού. Εκτός από τα γλυκίσματα οι νοικοκυρές μαγειρεύουν λαρδί χοιρινό με χόρτα ή λάχανο, το οποίο συμβολίζει την αφθονία, κρέας ψητό στον φούρνο, κρεμμυδόπιτα με ντόπια «τυροβολιά» και μελόπιτα με τυροβολιά, μέλι και κανέλα.
Στη Σύρο την «Καλή Βραδιά», δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων, οι καθολικοί κάτοικοι, κυρίως της συριανής υπαίθρου και της Άνω Σύρου, μετά από την εκκλησία, επιστρέφουν στα σπίτια τους και τρώνε ψάρι και κουνουπίδι.
Η Κρήτη είναι ένα μεγάλο νησί με πολλά έθιμα, διαφορετικά σε κάθε χωριό και γωνιά του νησιού.Η μοναδική κουζίνα της Κρήτης τα Χριστούγεννα πρωταγωνιστεί και δίνει μαθήματα υψηλής μαγειρικής.Οι εκλεκτές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές της Κρήτης περιλαμβάνουν μπουγάτσα, αυγοκαλάμαρα, μελομακάρονα ενώ το Χριστόψωμο έχει τη δική του ιεροτελεστία.
Ανάμεσα στα εδέσματα που φιγουράρουν στο γιορτινό μενού στην Κρήτη είναι το γουρουνόπουλο με λεμονόφυλλα και το τηγανιτό συκώτι που θα συναντήσεις κυρίως στο Λασίθι. Δύο σπεσιαλιτέ με χοιρινό κρέας που θα βρεις εδώ είναι οι τσιγαρίδες χοιρινού και οι ομάτες χοιρινές στα Σφακιά.
Στην Κάλυμνο ένα από τα παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων είναι ο κόκορας με πράσο, συνηθίζουν μάλιστα να φτιάχνουν σούπα από το ζωμό του κόκορα.
Αν περάσετε από τα χωριά της Κω τα Χριστούγεννα, θα μυρίσεις ξυλόφουρνο. Παραμονή Χριστουγέννων εδώ ζυμώνονται τα ξύσματα, που δεν είναι άλλο από ψωμί με τριμμένη μυζήθρα και μυρωδικά. Και δεν σταματούν εδώ οι νοστιμιές. Τα αφρένα είναι ένα είδος ψωμιού που παρασκευάζεται με προζύμι που προέρχεται από τον αφρό που βγάζουν τα βρασμένα ρεβίθια και από φύλλα δάφνης. Για να γλυκαθεί το τραπέζι, φτιάχνουν τις σαρμουσάδες, μία συνταγή που έχει ξεκινήσει από την Κέφαλο και μοιάζει με τον μπακλαβά.
Το νούμπουλο της Κέρκυρας είναι από τα πιο διάσημα αλλαντικά του νησιού, μοιάζει με το προσούτο και είναι κληρονομιά από τους Ενετούς. Το μυστικό της νοστιμιάς του είναι ότι μαρινάρεται με κόκκινο κρασί, μπαχαρικά και βότανα. Σερβίρεται μαζί με μποτσόνι, μια κανάτα δηλαδή με κόκκινο κρασί, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο γευστικό συνδυασμό.
Το μπουτίνο η Ενετική πουτίγκα είναι το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, που εκτός από την Κέρκυρα θα συναντήσεις και σε άλλα νησιά όπως την Κεφαλονιά και τα Κύθηρα, και είναι η ελληνική εκδοχή της πουτίγκας με βασικά συστατικά το μπαγιάτικο ψωμί και το σιμιγδάλι.
Τέλος δίπλες είναι ένα γλυκό που έχει την τιμητική του τις γιορτινές μέρες, στα νησιά μας φυσικά μαζί με τους κουραμπιέδες και το Χριστόψωμο είναι ένα ακόμα έδεσμα που πρωταγωνιστεί στα νησιώτικα τραπέζια, ζυμωμένο με ξηρούς καρπούς και μέλι.
Επιμέλεια :ENJOY GREECE MAGAZINES
👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook για περισσότερη ενημέρωση και όλα τα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα https://www.facebook.com/enjoynews.gr/