Αύγουστος :πιθανότατα ακραία ζέστη -παροδική η ύφεση του καύσωνα 40ρια και πάλι

Εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του Bloomberg που μιλάει για νεο κύμα καύσωνα να αναμένεται μετά τον 15αυγουστο. Επιστρέφουν οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα είναι υγρό και με ανέμους τον Αύγουστο, με θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του μήνα θα φέρει την επιστροφή της θερμοκρασίας πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους τόσο για τις θερμοκρασίες της ξηράς όσο και για τις θερμοκρασίες των ωκεανών του βόρειου ημισφαιρίου, οπότε υπάρχει πιθανότητα να δούμε περαιτέρω κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Καιρού.
Τα κύματα καύσωνα έκαψαν το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι, βάζοντας τον κόσμο σε τροχιά για τον θερμότερο μήνα που έχει υπάρξει ποτέ τον Ιούλιο, μετά από έναν Ιούνιο ρεκόρ. Οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων θερμαίνουν τον πλανήτη, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, από πλημμύρες στην Ινδία και τις ΗΠΑ μέχρι πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά. Αυτό απειλεί την υγεία και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ορισμένοι ηγέτες αντιδρούν στην αυστηρότερη δράση για την κλιματική αλλαγή.
ΕΥΡΩΠΗ
Προς το παρόν, το έντονο χάσμα στην Ευρώπη θα παραμείνει, με τις βόρειες περιοχές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας και οι σκανδιναβικές χώρες, να βιώνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες.
«Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, προβλέπουμε πιο δροσερές, υγρές, πιο θυελλώδεις και ανεμοδαρμένες συνθήκες σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, με θερμοκρασίες άνω του κανονικού να περιορίζονται στην Ιβηρική, τη νότια Ιταλία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε η Amy Hodgson, επικεφαλής των μετεωρολογικών επιχειρήσεων της Ευρώπης στην Atmospheric G2. «Υπάρχει το ενδεχόμενο για περαιτέρω ακραία ζέστη και ρεκόρ εδώ».
Ο Καύσωνας Κλέων ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα
Ο διάρκειας 15 ημερών καύσωνας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023, ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας ο οποίος έχει καταγραφεί στη χώρα μας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.
Είχε τρείς φάσεις : η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου, η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και η τρίτηαπό τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου, με τις δύο τελευταίες ημέρες του καύσωνα, 25 και 26 Ιουλίου, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ακόμα ένας καύσωνας θα κάνει την εμφάνισή του στη χώρα, ο οποίος φέρεται πως θα έχει τριήμερη διάρκεια.Την Παρασκευή και το Σάββατο περιμένουμε ο υδράργυρος να φτάσει τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς, όχι όμως παντού, αλλά στις κλειστές πεδινές περιοχές όπως είναι η πεδιάδα της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Αττικοβιωτίας και της Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου.
Το μόνον σίγουρο είναι ότι το καλοκαίρι του 2023 είναι απο τα θερμότερα των τελευταίων ετών.




