ΑΠΟΨΕΙΣ

Αθώα και ένοχα ψέματα -μήπως όλοι ζούμε μες το ψέμα τελικά;

Όλοι λίγο πολύ έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση του να ανακαλύψουμε ότι κάποιος που εμπιστευόμασταν, μας είπε ψέματα.

Οι μεγάλοι ψεύτες πάντα ξεκινούν με μικρά, ακίνδυνα ψεματάκια που σιγά-σιγά, με την επανάληψη, τελειοποιούνται και γίνονται όλο και πιο χοντρά.

Η ανακάλυψη της σκληρής αλήθειας είναι μια επώδυνη διαδικασία για όλους. Ωστόσο, και εμείς έχουμε πει κάποια ψέματα, έτσι δεν είναι;

Τα αβλαβή ψέματα είναι εκείνα που δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν κακό σε κανέναν. Κάποιες φορές έχουν απλά κάποιο στοιχείο διαστρέβλωσης ή  υπερβολής.Τέτοια ψέματα συνήθως λέγονται για να προστατέψουν την ψυχική μας σταθερότητα ή για να μας προστατέψουν από ορισμένα σκληρά δεδομένα.

Τα βλαβερά ψέματα, από την άλλη πλευρά, είναι οι πραγματικοί «δολοφόνοι» των ανθρώπινων σχέσεων. Ξεκινούν πάντοτε με κακές προθέσεις και έχουν σκοπό να παραπλανήσουν αλλά και να χειραγωγήσουν τους άλλους. Περιλαμβάνουν συνήθως  την διαστρέβλωση γεγονότων και στοιχείων, ώστε να κατασκευαστεί μια συγκεκριμένη εντύπωση, που θα ωφελήσει τον ψεύτη.

Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε έναν ψεύτη εξαρτάται ξεκάθαρα από το αν θέλουμε να διατηρήσουμε μια καλή σχέση μαζί του. Η αποκάλυψη ενός ψέματος είναι οδυνηρή  επικίνδυνη και συνήθως μας φέρνει  εμάς και τον ψεύτη σε μια πολύ άβολη θέση.

Υπάρχει πάντοτε η επιλογή να το κρατήσουμε μυστικό; Και να προχωρήσουμε σαν να μην το γνωρίζαμε.

Η αποκάλυψη ενός ψέματος είναι οδυνηρή  επικίνδυνη και συνήθως μας φέρνει  εμάς και τον ψεύτη σε μια πολύ άβολη θέση. Ορισμένες φορές, τα ψέματα λέγονται για αυτο-προστασία και γι’ αυτό χρειάζονται την αποδοχή σας,υπο αυτή την έννοια, είναι καλύτερο να δείξουμε κατανόηση και να τους συγχωρέσουμε.

Για τα κακόβουλα ψέματα είναι διαφορετικά ,εδώ πρέπει σίγουρα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αποκαλύψτε τα και μη φοβάστε την άμεση αντιμετώπιση και σύγκρουση. Να θυμάστε ότι προσπάθησαν να σας εκμεταλλευτούν και αυτό πρέπει να σταματήσει. Εκτός από την αποκάλυψη, είναι καλύτερο να πάρετε αποστάσεις και να είσαστε πιο προσεκτικοί μαζί τους την επόμενη φορά.

Τέλος το ψέμα υπάρχει και στην παθολογική του μορφή . Παρόλο που ο όρος παθολογικός ψεύτης χρησιμοποιείται στην καθημερινή συζήτηση, το πραγματικό φαινόμενο αφορά μόνο μια μειοψηφία ανθρώπων. Το παθολογικό ψέμα έχει σημειωθεί ως ψυχολογική διαταραχή από το 1891, όταν ονομάστηκε για πρώτη φορά pseudologia phantastica από τον ψυχίατρο Anton Delbrück. Ο ίδιος επινόησε τον όρο σχετικά με περιπτώσεις ατόμων που εκστόμιζαν τόσα εξωφρενικά ψέματα, ώστε η συμπεριφορά τους να θεωρεί παθολογική.

Ο θρύλος του 19ου αιώνα για το ψέμα…

Ένας θρύλος του 19ου αιώνα λέει ότι η Αλήθεια και Το Ψέμα συναντήθηκαν κάποτε. Το Ψέμα καλημέρισε την Αλήθεια της είπε «Ωραία μέρα σήμερα». Η Αλήθεια για να βεβαιωθεί κοίταξε γύρω και τον ουρανό και όντως η μέρα ήταν ωραία.

Περπάτησαν για λίγο ώσπου έφτασαν σε ένα μεγάλο πηγάδι γεμάτο νερό. Το Ψέμα βούτηξε το χέρι του στο νερό και γυρίζοντας στην Αλήθεια της είπε «Ωραίο και ζεστό το νερό. Θες να κολυμπήσουμε μαζί»? Και πάλι η Αλήθεια ήταν καχύποπτη. Δοκίμασε όμως με το χέρι της το νερό και πράγματι ήταν ζεστό. Μπήκαν λοιπόν και οι δυο τους στο νερό και κολυμπούσαν για αρκετή ώρα, όταν ξαφνικά το Ψέμα, βγήκε από το πηγάδι, φόρεσε τα ρούχα της Αλήθειας και εξαφανίστηκε.

Η Αλήθεια θυμωμένη βγήκε γυμνή τρέχοντας παντού ψάχνοντας για το Ψέμα να πάρει τα ρούχα της. Ο κόσμος που την έβλεπε γυμνή, γύριζε το βλέμμα του αλλού είτε από ντροπή είτε από θυμό. Η φτωχή Αλήθεια ντροπιασμένη γύρισε στο πηγάδι και χώθηκε εκεί για πάντα.

Έκτοτε το Ψέμα γυρίζει ανενόχλητο ντυμένο σαν Αλήθεια ικανοποιώντας τα τερτίπια του κόσμου, ο οποίος με κανένα τρόπο δεν θέλει να δει τη γυμνή Αλήθεια.

(Ο πίνακας με την Αλήθεια να βγαίνει από το πηγάδι είναι του Γάλλου Jean-Léon Gérôme, 1896)

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε επίσης
Close
Back to top button