Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος :Η καρδιά του μπορεί να έπαψε να χτυπά το 2008, όμως τα λόγια του παραμένουν πιο επίκαιρα απο ποτέ .

Ήταν 28 Απρίλη 1998, όταν ο Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κλήθηκε να αναλάβει το πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ήταν πολυ αγαπητός και μιλούσε τη γλώσσα του λαού χωρίς να διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμα και « αργκό» για συμβουλεύσει τους νέους.
– Κάλεσε τους νέους να έρθουν στην Εκκλησία, ακόμα και αν φορούν σκουλαρίκι. «Σας πάω,ελάτε όπως είσαστε» τους είχε πει χαρακτηριστικά.
– Κήρυξε τον πόλεμο των ταυτοτήτων, ζητώντας την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα νέα αστυνομικά δελτία ταυτότητας. Στις λαοσυνάξεις που είχε διοργανώσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πιστοί.
Οι ατάκες που έμειναν στην ιστορία
«Προσπαθώ να δικαιώσω τις ελπίδες του κόσμου…. Ορισμένοι με κακοχαρακτήρισαν όταν μίλησα για τους ευρωλιγούριδες. Αυτοί πιστεύουν ότι η ύπαρξη μας ως Έλληνες οφείλεται στους Ευρωπαίους. Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι. Άλλωστε η λέξη Ευρώπη είναι ελληνική». (16 Δεκεμβρίου 1999)
«Η χώρα μας αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στο δυτικό κόσμο γιατί τηρεί διαφορετική στάση στην πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Μας λένε ότι είμαστε φανατικοί, δήθεν υποκειμενικοί, ότι δεν συμβαδίζουμε με τους προοδευτικούς. Εμείς όμως έχουμε διδαχθεί να ακολουθούμε αυτό που θεωρούμε δίκαιο και σωστό, έστω και αν αυτό μας κοστίζει» (Μαίος 1999 σε συνέντευξη στους μαθητές του 43ου Λυκείου Αθηνών).
«Ο λαός μας χόρτασε από τα μεγάλα λόγια, από τις υποσχέσεις. Ο λαός μας χόρτασε από τους εκμεταλλευτές είτε της δικής του αμέλειας, είτε της δικής του αφέλειας. Σήμερα ο λαός θέλει αγωνιστές, θέλει ομολογητές». (6 Ιουνίου 1999 Ι.Ν Αγίων Πάντων Καλλιθέα)».
«Κρατήστε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία γιατί αυτά είναι τα θεμέλιά μας. Επάνω σε αυτά μπορούμε να στηριχτούμε για να επιβιώσουμε για να μην έρθει κανένας οδοστροτήρας και μας κάνει όλους αλοιφή. Δεν πρέπει να γίνουμε αλοιφή σούπα, Πρέπει να διατηρήσουμε το σχήμα που έχουμε και που είναι η παράδοσή μας… Προσέξτε μην αφήσετε ποτέ να σας κάνουν κιμά». (15 Απριλίου 2000 προς μαθητές σε σχολικό συγκρότημα της Κυψέλης).
«Αν σήμερα απαγορευτεί η μαντίλα, αύριο θα απαγορεύσουν στις γυναίκες των χριστιανών να φέρουν τον σταυρό. Εγώ θέλω να πάει το παιδί μου στο σχολείο ντυμένος τσολιάς. Έτσι μ’ αρέσει και έτσι θα το κάνω. Ποιος θα μου το απαγορεύσει»; (21 Ιανουαρίου 2004, Θεολογική Σχολή Αθηνών).
«Η παγκοσμιοποίηση επιδιώκει να μας κάνει χυλό, σούπα, πρόβατα ή μάλλον γαλοπούλες, ώστε κάποιος να μας καθοδηγεί με το καλάμι». (5 Απριλίου 2004).
«Η λέξη έθνος έχει εξοστρακιστεί από τη γλώσσα μας, γιατί ορισμένοι τη συγχέουν με τον εθνικισμό. Οι πατριώτες δεν είναι εθνικιστικές. Ορισμένοι ρομαντικοί δεχόμεθα επίθεση για τις απόψεις μας». (5 Ιουνίου 2004).
«Οι φίλοι και σύμμαχοι μας υπολογίζουν, όταν είμαστε γενναίοι και διεκδικητικοί. Εάν είμαστε καρπαζοεισπράκτορες, δεν μας υπολογίζει κανένας». (1 Φεβρουαρίου 2006, στον Καθεδρικό ναό της Αθήνας).
Στο θέμα της Μακεδονίας είχε ιδιαίτερη ευαισθησία και ίσως ο λόγος του για την Μακεδονία να αποδειχθεί προφητικός.
Σε μία ιστορική ομιλία του, στις 3 Ιουνίου 2006 είχε πει πώς «η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα γιατί κάποια Ελλάδα αποφάσισε να αυτοκτονήσει».
Είχε πει ο μακαριστός Χριστόδουλος: «Και η Μακεδονία είναι αυτή που κρατάει ψηλά τα λάβαρα. Με τέτοιες ιστορίες, αναμνήσεις, με την ιστορική μνήμη καθάρια. Χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς έξωθεν εντολές, χωρίς υπαγορεύσεις.
Γι’ αυτό καλό θα ήταν όλοι οι Έλληνες να έρχονται από καιρού εις καιρό στην Μακεδονία. Και να προσέχουνε πού πατάνε. Γιατί σε κάθε βήμα μπορεί να πατήσεις χώμα ιερό. Μπορεί να πατήσεις έναν τάφο. Μπορεί να πατήσεις ένα λείψανο.
Είναι διάσπαρτος ο τόπος από θυσία. Αυτή η θυσία μας δίνει ζωή. Αυτή η θυσία μας συντηρεί. Και είναι το αντίδοτο της παγκοσμιοποίησης, που θέλει όλα να τα ισοπεδώσει.
Να μη μιλάμε για αγώνες. Να μη μιλάμε για πολέμους. Να μη μιλάμε για θυσίες…».
Τα έργα του είναι πολλά ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Διοργάνωσε καθημερινά σισίτια γιὰ περίπου 3000 άτομα με δωρεάν παροχὴκαινούργιου ρουχισμού.
- Ίδρυσε την «Στέγης Μητέρας», τῶν Βρεφονηπιακών Σταθμών.
- Ίδρυσε την Στέγης Γερόντων
- Προσέφερε δωρεάν ιατρικές και νομικὲς υπηρεσίες μέσω τοῦ «Κέντρου Στήριξης Οἰκογένειας» καὶ της «Διακονίας», τοῦ Ἱδρύματος Ψυχοκοινωνικῆς Ἀγωγῆς καὶΣτήριξης.
- Στην ἐπικοινωνία της Ἐκκλησίας τὰ πράγματα άλλαξαν αφού «οδήγησε τὴν Εκκλησία στον κόσμο της ψηφιακής εποχής»
- Δημιούργησε το πρώτο διαδικτυακό πολιτιστικὸ κέντρο μὲ ψηφιακὴ βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, με πινακοθήκη, μουσικοθήκη, καὶ πύλη πολιτιστικῶν ειδήσεων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
- Ζητούσε να καταγραφεί η Εκκλησιαστική περιουσία προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίησή της προς όφελος της κοινωνίας.
Ὁ Μακαριστός Ἀρχιεπίσκοπος Αθηνών καί πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος εκοίμηθει στην Αθήνα στίς 28-01-2008, ἔπειτα ἀπό σκληρή μάχη γιά τή ζωή που έδωσε με τον καρκίνο επι επτά μήνες μέ σθένος καί ὑποδειγματική ψυχική δύναμη.