ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Δήμαρχος Καλύμνου μας μιλάει «έξω απο τα δόντια» για τα Ίμια

Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε και σήμερα Ελληνικό αλιευτικό στην περιοχή των Ιμίων  με αποτέλεσμα να επέμβει σκάφος του Λ.Σ. προς αποφυγή δυσάρεστων  καταστάσεων , βάσει του σημερινού συμβάντος το Enjoy News μίλησε με τον Δήμαρχο Καλύμνου κ Δημήτρη Διακομιχάλη .

Πείτε μας τι ακριβώς συνέβη σήμερα στην περιοχή των Ιμίων από τις πληροφορίες που έχετε συλλέξει εσείς ;

Δυστυχώς είναι  μία από τα ίδια ,ένα συνηθισμένο γεγονός για εμάς.Για εμένα όμως το θέμα δεν είναι το γεγονός αλλά τι κάνουμε για να μη συμβαίνουν τέτοια γεγονότα προσωπικά μιλάω σε site ή σε κανάλια και λέω τα ίδια και τα ίδια .Βασικό είναι  να αλλάξει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής ακτοφυλακής και να υπάρχει η απαραίτητη  και μόνιμη  παρουσία ικανού αριθμού  σκαφών στην περιοχή των Ιμίων.

Καταλαβαίνετε εγώ έχω γίνει πλέον κυνικός ,όμως λέω πράγματα απλά όχι μόνον γιατί αγαπάω πολύ το νησί μου ,αλλά γιατί  με ενοχλεί αφάνταστα  όταν οι γείτονες μας έχουν κάνει σουρωτήρι είτε τα χωρικά μας ύδατα .είτε τον εθνικό εναέριο χώρο και γενικώς αμφισβητούν τα πάντα .Εγω δεν είμαι περισσότερο πατριώτης από κανέναν .Όπως μπορέσαμε να βάλουμε σε τάξη την περιοχή του Έβρου νομίζω θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και στα Ίμια.

Απο πότε ξεκίνησαν οι παρενοχλήσεις των Τούρκων να γίνονται επικίνδυνες ;

H πρώτη παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου άρχισε το 1973 από κει και πέρα ας κάνουμε μια αναδρομή στα γεγονότα τον Αύγουστο του 1964 έγινε επιδρομή και βομβαρδισμός από την Τουρκική αεροπορία στην Τηλλυρία της Κύπρου , το 1964 ο Ισμέτ Ινονού ήταν έτοιμος να κάνει εισβολή και τον απέτρεψε τελευταία στιγμή ο Πρόεδρος Τζόνσον  αφου είχε προηγηθεί το ταξίδι του Γεωργίου Παπανδρέου στην Αμερική.Το 1974 είχαμε την τραγική εισβολή στην Κύπρο.
Το 1987 με τον Ανδρέα Παπανδρέου είχαμε μία σθεναρή απάντηση που λίγο αργότερα στο Νταβός έγινε «Μea  Culpa» και ακολούθησε το 1996 το περιστατικό που όλοι γνωρίζουμε στα Ίμια.

Εκεί γκριζάρισαν τα Ιμία;

Oχι τα Ίμια γκριζάρισαν 6 χρόνια μετά όταν έφυγε απο εκεί ο Έλληνας βοσκός που πήγαινε εκεί καθημερινά.   Μετα  την σύνοδο κορυφής της  Μαδρίτης το 1997 έγινε το περιβόητο ανακοινωθέν απο τους τότε Πρωθυπουργούς Ελλάδος και Τουρκίας Σιμίτης και Ντεμιρέλ αντίστοιχα και με την σύμφωνη στήριξη του Πάγκαλου αλλά και της Μάντλιν Ολμπράιτ  το οποίο μιλούσε οτι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο που ως ένα βαθμό ηταν λογικό όμως συμπλήρωνε οτι πρέπει να διασφαλισθούν τα ενδιαφέροντα της Τουρκίας .

Ας μελετήσει η Πολιτική ηγεσία την σύγχρονη  εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων έτσι θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα τους . Μιλάω για όλο τον πολιτικό κόσμο που πρέπει να κινηθεί με σύμπλευση .Πρέπει και οι 300 να μπορέσουν να χαράξουν εθνική πολιτική .Εγω είμαι ένας απλός δήμαρχος αλλα παρακολουθώ την εξέλιξη των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων με παρα μα πάραπολυ μεγάλη προσοχή.

Πόσο πιθανό είναι να γίνει ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή;
Ακούστε είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα αλλά ακόμη  πιο δύσκολη  είναι η απάντηση του .Ένα επεισόδιο μπορεί να προκύψει πραγματικά ανα πάσα στιγμή από ένα ατύχημα σε αυτές τις ναυμαχίες που γίνονται μεταξύ ψαράδων και τουρκικών ακταιωρών .

Μπορεί κάποια στιγμή να μην είναι απλά ένας εμβολισμός  να γίνει ζημιά η  να υπάρξει  κάποιος θάνατος ,παίζουμε  συνεχώς με τη φωτιά και εγώ προσωπικά επειδή μελετώ τις ελληνικές παροιμίες υπάρχει μία απ’ αυτές που λέει : «δώσε θάρρος στον χωριάτη…..»Παρά έχουν πάρει θάρρος οι γείτονες μας με την διαλλακτική στάση  μας  .

Τι νομίζετε οτι επιδιώκουν οι Τούρκοι με αυτή την συμπεριφορά  τους  είναι μια επίδειξη δυνάμεων η έχουν υπ όψην τους σε κάτι  πιο δραστικό;

Ξέρετε τι επιδιώκουν οι Τούρκοι χρησιμοποιούνε τους ίδιους τους Τούρκους αλλά και τους Έλληνες ψαράδες και προσπαθούνε να αλλάξουν καταρχήν αλιευτικά όλο το status quo στην περιοχή .

Πρέπει όμως να ξέρετε ότι οι ψαράδες της Καλύμνου  θα συνεχίσουν να πηγαίνουνε στην περιοχή ,γιατί είναι ο τόπος τους αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνουν από αυτά που κάνουνε οι πολιτικοί στην Αθήνα .

Ο Δημήρης Διακομιχάλης, είναι άνθρωπος με πάθος ως δήμαρχος Καλύμνου, είχε υψώσει την ελληνική σημαία στα Ιμια τις ημέρες της κρίσης με την Τουρκία που στοίχισε τη ζωή σε 3 Έλληνες αξιωματικούς που έπεσαν με το ελικόπτερο και παραλίγο να φέρει τις δύο χώρες σε πολεμική σύρραξη.

Στις 29 Δεκεμβρίου 1995 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδίδει διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, όπου αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρημένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπόντρουμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία. Το γεγονός στάθηκε αφορμή να τεθεί από την Τουρκία θέμα ιδιοκτησίας των νησιών.

Επιμέλεια :Μάνος Σταυριανός

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button