ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ -Ανδρέας Λοβέρδος: Πρέπει  η παράταξη μας να αναλάβει τον ρόλο της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η χώρα

Ένας από τους πιο έμπειρους αλλά και δραστήριους Υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου κύριος Ανδρέας Λοβερδος μιλάει αποκλειστικά στο enjoynews και στον Μάνο Σταυριανό για θέματα της επικαιρότητας.

     -Κλείσαμε ένα χρόνο από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος COVID στην Ελλάδα .  Πως αξιολογείτε τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση ;  Ο Ανδρέας Λοβέρδος με την εμπειρία που έχει από το Υπουργείο Υγείας τι διαφορετικό θα έκανε εάν ήταν σήμερα σε αυτή τη θέση εν μέσω πανδημίας ;

 Συγκεκριμένα για τη διαχείριση της πανδημίας έκανα και κάνω επισημάνσεις στο δημόσιο διάλογο με γνώμονα την υπευθυνότητα. Εγκαίρως π.χ. έχω υπογραμμίσει την κυβερνητική καθυστέρηση να ενεργοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Υπήρχε ο χρόνος από τον Μάρτιο και μέχρι το δεύτερο κύμα να προετοιμαστούμε, δεν υπήρξε όμως ούτε σχετικός σχεδιασμός ούτε εφαρμογή του.

Ένα ζήτημα που επίσης έχω αναδείξει κοινοβουλευτικά και μάλιστα, ας μου επιτραπεί να το αναφέρω, πρώτος, είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών υπαλλήλων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της COVID-19. Όταν ακούω τον Πρωθυπουργό αλλά και εξέχοντα μέλη της κυβέρνησης να δηλώνουν verbatim ότι αυτό θα επιτευχθεί «δια της πειθούς», σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Έχω διατελέσει Υπουργός Υγείας και έχω πάρει αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς. Δεν επιτρέπεται αφήνεις την τύχη της δημόσιας υγείας στη διακριτική ευχέρεια του καθενός.

Όποιος κυβερνά πρέπει να πράττει και όχι να νουθετεί. Άλλο πράγμα ο πρωθυπουργικός θώκος και εντελώς διαφορετικό ο άμβωνας.Ξέρετε τί λέει ο λαός για τέτοιες περιπτώσεις; Όποιος φοβάται, πάει και κοιμάται. Το λέω σε κάθε ευκαιρία. Αυτή η κυβέρνηση έχει πολλές αδυναμίες. Η πανδημία είναι ένα σεντόνι που τις σκεπάζει σε μεγάλο βαθμό. Όταν με το καλό αντιμετωπίσουμε τον φονικό ιό, όλες αυτές οι αδυναμίες θα αποκαλυφθούν.

     –  Μέσα από το βιβλίο σας « Απόπειρα  δολοφονίας» κάνατε μια κατάθεση ψυχής για όσα δεχθήκατε στην υπόθεση Novartis , ο θυμός η πικρία, η αγανάκτηση και η κακιά των μικρών ανθρώπων, σας έκανε να απογοητευτείτε η σας πείσμωσε περισσότερο ;

 Η υπόθεση της σκευωρίας της Νοβάρτις -αυτός είναι ο ακριβής τίτλος της υπόθεσης- όπως από την πρώτη στιγμή είχα επισημάνει κινδύνευσε να γίνει κυλώνειο άγος για την πατρίδα μας. Γιατί δεν στράφηκε εναντίον μόνο αθώων ανθρώπων αλλά ουσιαστικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας.

Ευτυχώς στη χώρα μας υπάρχουν και λειτουργούν οι θεσμοί, η αλήθεια αποκαλύφθηκε και πλέον εκείνοι που εμπνεύστηκαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν το σχέδιο εξόντωσης των πολιτικών τους αντιπάλων θα πληρώσουν για τα ανομήματά τους όπως και όπου ο νόμος ορίζει.

Όλα τα συναισθήματα που αναφέρετε τα ένιωσα αν και προσωπικά δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι η κακία των μικρών ανθρώπων μπορεί να φτάσει σε τέτοια επίπεδα αλλά σήμερα λέω ότι στην πολιτική δεν μπήκα για την κακία των μικρών ανθρώπων αλλά για τον σκοπό της που είναι τελικά τί καλύτερο μπορείς να δώσεις στους συμπολίτες σου και στην πατρίδα σου. Αυτό επικαθόρησε την πολιτική μου διαδρομή, αυτό χαρακτηρίζει τα έργα μου, με αυτό τον στόχο συνεχίζω να πολιτεύομαι.  

    –  Είχατε πάντοτε μια δυναμική και πολύ άμεση αντιμετώπιση στα θέματα που κληθήκατε να λύσετε , πιστεύετε ότι αυτή τη στιγμή το ΚΙΝΑΛ είναι το ίδιο άμεσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης ;

 Σε ό,τι με αφορά το περιγράψατε: είμαι άνθρωπος της δράσης. Σε όσα υπουργεία υπηρέτησα προχώρησα σε τομές και έκανα μεταρρυθμίσεις.

Το λέω συχνά οτι είμαι μεταρρυθμιστής και ριζοσπάστης πολιτικός.

  Γι αυτό και γελάω όταν κάποιοι ανεπιτυχώς, πισώπλατα πάντοτε, επιχειρούν να με περιγράψουν αλλιώς από αυτό που πραγματικά είμαι.  Το ποιος είμαι είναι ζήτημα που προσδιορίζεται, αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά, δηλαδή από τα έργα που συνθέτουν την πολιτική μου διαδρομή.

Συνήγορος του Πολίτη, συλλογικές συμβάσεις, εθνική σύνταξη, ΕΟΠΥΥ, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αύξηση αριθμού και ωραρίου φαρμακείων, μείωση τιμών off patent και γενοσήμων φαρμάκων, δραστική ουσία, αποκέντρωση ΟΚΑΝΑ και εξάλειψη της λίστας της ντροπής, κοινωνικό σχολείο, θρησκευτικές ελευθερίες είναι ορισμένες μόνο τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν επί υπουργίας μου (Εργασίας, Υγείας, Παιδείας).

Και ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος που πιστεύω ότι πρέπει να αναλάβει η παράταξη μας. Εκείνος της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα σήμερα.

       – Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να ενώσει τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ με κινήσεις παλαιών στελεχών όπως εσείς ;

 Είμαι πολύ συγκεκριμένος όταν αναφέρομαι στην παράταξή μας και λέω το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Προσωπικά είμαι ΠΑΣΟΚ. Και ναι πιστεύω ότι μπορώ να εξασφαλίσω τις προϋποθέσεις για την πορεία μας να κάνουμε ξανά την παράταξη μεγάλη ώστε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να γίνει δύναμη εξουσίας.

Αν δεν υπερδιπλασιάσουμε τα ποσοστά μας δεν έχουμε τύχη. Είναι ζήτημα χρόνου να μας κατασπαράξουν τα κόμματα δεξιά και αριστερά μας. Αυτός είναι ο στόχος τους. Δεν το κρύβουν. Στη στασιμότητα πρέπει να βάλουμε τέλος. Προσωπικά δεν πιστεύω στους διαχωρισμούς παλαιών και νέων. Οι ιδέες, οι στόχοι και οι αγώνες ενώνουν τα μέλη ενός κόμματος. Όχι τα χρόνια. Αλλιώς δεν θα είχαμε ιδεολογικές διαφορές αλλά ηλικιακές. Και θα είχαμε τα κόμματα των εικοσάρηδων, των τριανταρηδων, κοκ Το ζήτημα δεν είναι «πόσο είσαι». Το ζήτημα είναι «πόσο μπορείς».

     –Πολλοί λένε ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγιναν κυρίαρχοι στο Κέντρο. Εσείς τι απαντάτε σ’ αυτό;

 Οτι τέτοιο δώρο στον κ.Μητσοτάκη δεν θα κάνουμε. Είναι σε συνέχεια όσων σας είπα παραπάνω. Θέλουν να μας αλώσουν όμως το ΠΑΣΟΚ ήταν από την πρώτη στιγμή ιδεολογικά  στο κέντρο της πολιτικής σκηνής και προσωπικά θα κάνω ό,τι μπορώ να βρίσκονται σε αυτό οι κεντρώοι πολίτες. Πιστεύω ότι μπορώ να κρατήσω τον Μητσοτάκη μακριά από τα χωράφια μας.

    –Τέλος τις τελευταίες μέρες η χώρα συγκλονίζεται με τα ροζ σκάνδαλα στον χώρο του Αθλητισμού και της Τέχνης , πρόσφατο παράδειγμα η υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Λιγνάδη ,ποια είναι η άποψη σας; —

– Και ως συνταγματολόγος πόσο προστατεύονται τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ;

 Όταν πρώτη η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε το φράγμα της σιωπής δήλωσα ότι είμαι δίπλα σε εκείνη και δίπλα σε όλες τις «Σοφίες». Η συνέχεια είναι γνωστή. Όπου υπάρχουν θύματα, πρέπει οι θύτες να τιμωρηθούν. Αντί όμως να επεκταθώ περαιτέρω με  την ιδιότητα του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, επειδή το ζήτημα είναι πεντακάθαρο επιλέγω να αναφερθώ στις σχετικές πρωτοβουλίες που πήρα από τη θέση του Υπουργού Παιδείας στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο νόμος που ο ίδιος είχα θεσπίσει έθετε εκτός σχολείων όσους εμπλέκονται σε υπόθεση παιδεραστίας και τους είχε ασκηθεί δίωξη. Ο νόμος αυτός, δυστυχώς, καταργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά μπορώ να πω ότι συμφωνώ με την αυστηροποίηση των πλαισίων γιατί εγώ ως Υπουργός το είχα κάνει. Όταν ένας πολιτικός παίρνει θέση στο δημόσιο διάλογο για οποιοδήποτε ζήτημα σημασία δεν έχει τί λέει γι’ αυτό αλλά τί έκανε γι’ αυτό όταν κυβέρνησε. Από το κυβερνητικό έργο κρίνεσαι και όχι από τους «δεκάρικους» που εκφωνείς λες και μιλάς σε λωτοφάγους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button