Ελλάδα

Από το 2026 το «Πιστοποιητικό Καλοπληρωτή» για ενοικιαστές και επιχειρήσεις

Από τον Μάιο του 2026 τίθεται σε εφαρμογή το «Πιστοποιητικό Καλοπληρωτή», ένα νέο εργαλείο που θα επιτρέπει σε ενοικιαστές και επιχειρήσεις να αποδεικνύουν ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στόχος είναι να περιοριστεί η ανησυχία των ιδιοκτητών ακινήτων για απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς.

Η νέα πλατφόρμα πιστοληπτικής αξιολόγησης θα αντλεί δεδομένα από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και θα ελέγχει υποχρεώσεις προς την ΑΑΔΕ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ, αλλά και προς επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σύστημα. Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για εταιρείες.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη, η πιλοτική λειτουργία θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2026. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο «κάθε ενοικιαστής που τηρεί τις υποχρεώσεις του θα μπορεί να αποδεικνύει άμεσα και με αξιοπιστία την καλή του συνέπεια, εξασφαλίζοντας πιο εύκολα την ενοικίαση ενός σπιτιού και μάλιστα σε καλύτερη τιμή».

Παράλληλα, επισήμανε ότι το νέο σύστημα θα αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα των ιδιοκτητών: τα «ραντεβού στα τυφλά» με υποψήφιους ενοικιαστές, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να κρύβονται άτομα που σκοπεύουν εξαρχής να μην πληρώσουν τίποτα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button