ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Aπειλεί ο Ακάρ για «αυτοάμυνα στο Αιγαίο»

Οι Τούρκοι παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, οι ετοιμάζονται να στείλουν το πλωτό γεωτρύπανο Abdulamid Han για έρευνες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου .

Οι Τουρκικές απειλές απο τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ξεπερνούν κάθε όριο και φτάνουν  σε σημείο να ισχυριστεί πως η χώρα του έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο.

Ο κ Ακάρ δήλωσε:

«Εσείς δηλαδή με 3.000 νησιά στο Αιγαίο θα έρθετε μπροστά στη μύτη μας και θα μας κατηγορείτε για επεκτατισμό. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική. Εμείς αυτό θέλουμε να το δουν και να το καταλάβουν οι τρίτες χώρες. Υπάρχει κάτι που έχει ξεκινήσει απο το 1832 και συνεχίζεται. Υπάρχει μια διαδικασία. Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο. Ποιός είναι ο επεκτατικός; Τα μάτια τα βλέπουν αυτά. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυσή της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας».

Μάλιστα που δεν έκρυψε  την ενόχλησή του και για τις αγορές αμυντικού υλικού από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα επανάφερε και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί.

«Έχουν αυξήσει τον αμυντικό τους προυπολογισμό σε σημαντικό βαθμό. Τον πενταπλασίασαν. Εμείς τους λέμε μην κουράζεστε με αυτά που κάνετε, είναι λίγα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και συνέχισε:

«Ένας πρωθυπουργός ασκεί πιέσεις για τη χώρα του, κάνει συναντήσεις, κάνει επαφές. Εδώ, με έναν ακατανόητο τρόπο, έκαναν μια προσπάθεια λέγοντας “Μην το δώσετε σε άλλη χώρα. Δεν υπάρχει καμία αποδεκτή πλευρά σε αυτό. Αυτή ήταν πραγματικά μια εξαιρετικά, εξαιρετικά, για να το πω ήπια, ατυχής πρωτοβουλία, και ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών, ένα νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Κογκρέσο με ορισμένους όρους. Τώρα υπάρχει η Γερουσία, ο Λευκός Οίκος και η προεδρική έγκριση», είπε.

Αναφέροντας ότι μια αντιπροσωπεία ταξίδεψε στις ΗΠΑ και πραγματοποίησε επαφές στο Κογκρέσο κατόπιν εντολής του Προέδρου Ερντογάν, ο Ακάρ δήλωσε: «Επέστρεψαν με πολύ θετικές εντυπώσεις. Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη μέθοδο από εδώ και στο εξής. Θα το παρακολουθήσουμε αυτό, το κάνουμε. Τόσο στη Γερουσία όσο και στον Λευκό Οίκο, περιμένουμε ένα θετικό βήμα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την αφαίρεση των χαρτονομισμάτων από εκεί και για να δώσουμε στην Τουρκία τα αεροπλάνα που αγοράσαμε ως αντάλλαγμα για τα χρήματα χωρίς όρους».

Μάλλον οι Τούρκοι προσπαθούν απεγνωσμένα να πετύχουν κάτι στον αντίποδα της επιτυχημένης επίσκεψης Μητσοτάκη .

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button