ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αντικειμενικές αξίες: Αύξηση έως 20% σε 7.000 ζώνες

Αναμένονται ανακοινώσεις στις αρχές της εβδομάδας σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Θα υπάρχουν αυξήσεις κατα μέσο όρο 15%-20% προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει υπογραφεί ήδη αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αρχές της εβδομάδας. 

Για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ζώνες-περιοχών στις οποίες μέχρι και σήμερα ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων βασιζόταν σε συγκριτικά στοιχεία.

Θα υπάρξει επέκταση των υφιστάμενων ζωνών σε 165 περιοχές, εκ των οποίων οι 133 θα έχουν αύξηση τιμών κατά 40%.

Συνολικά η  Ελλάδα θα καλύπτεται με αντικειμενικές αξίες στο 98% των ιδιοκτητών ακινήτων, με τον αριθμό των ζωνών να ανέρχεται αθροιστικά (υφιστάμενες και νέες εντάξεις) σε 13.808.

Όσον αφορά στις περιοχές που ήδη εφαρμόζονται οι τιμές ζώνης της εφορίας, αυτές ανέρχονται σε 10.165 και αυξήσεις αναμένεται να παρατηρηθούν σε περίπου 7.000 ζώνες, ενώ στις υπόλοιπες 3.000 οι τιμές είτε θα παραμείνουν αμετάβλητες είτε θα παρουσιάσουν ελαφριά μείωση.

Ωστόσο, οι νέες τιμές της εφορίας που θα αναγράφονται στην υπουργική απόφαση με υπογραφή από 18 Μαΐου 2021 δεν θα ισχύσουν από την ημέρα δημοσίευσης στο ΦΕΚ, αλλά από το νέο έτος.

Αυτό αφορά και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών και των τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.λπ.).

Με  τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους αγοραστές αλλά και γονείς που σκοπεύουν να μεταβιβάσουν με γονική παροχή ένα ακίνητο στα παιδιά τους  να το πράξουν έως το τέλος του έτους, εφόσον οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις υφιστάμενες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button