ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Αμπντουλχαμίντ Χαν» εκδόθηκε  η Navtex που περιλαμβάνει έρευνες μέχρι τις 7 Οκτωβρίου

O Ερντογκάν  επιθεώρησε το «Αμπντουλχαμίντ Χαν», το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο που ετοιμάζεται να αποπλεύσει για την Ανατολική Μεσόγειο.

O Toύρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ομιλία, κατά την τελετή απόπλου  του ερευνητικού πλοίου «Aμπντουλχαμίτ Χαν»για την πρώτη του αποστολή, στο λιμάνι Τασούτσου στην επαρχία της Μερσίνας.

Στην ομιλία του , ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε, «Το γεωτρύπανο Aμπντουλχαμίτ Χαν είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την περιοχή με τα 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας».

Ερντογάν δεν παρέλειψε να σηκώσει τους τόνους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια από κανέναν για να διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το πλοίο θα κατευθυνθεί στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, 55 χιλιόμετρα από την ακτή του Γαζή Πασά βόρεια της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος  Ερντογάν επίσης τόνισε ότι με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση το φυσικό αέριο μετατρέπεται σε ισχυρό όπλο και πρόσθεσε: «Θα στείλουμε το Αμπτουλχαμίντ Χαν στη Γαλάζια Πατρίδα στη Μεσόγειο. Η πρώτη περιοχή που θα βρεθεί είναι στον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Θα στείλουμε το πλοίο στο Yorukler-1, το οποίο απέχει 55 χιλιόμετρα από την ακτή του Γαζή Πασά.

Ο χάρτης με την πορεία ερευνών του Αμπντουλχαμίντ Χαν

«Το γεωτρύπανό μας Αμπντουλχαμίτ Χαν είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Ούτε οι μαριονέτες ούτε αυτοί που τραβούν τα νήματά τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο», σημείωσε δηκτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας στη συνέχεια με σαφείς αιχμές για την Ελλάδα ότι :

« Θα θυμούνται τον Εθνικό Αγώνα εδώ κι έναν αιώνα. Αλλά δεν πρέπει να φοβούνται. Αρχή μας είναι όχι μόνο να μην επιτρέπουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, αλλά και να μην εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button